Actualitate

Începe TIFF. Clujul devine capitala filmului

Vineri începe cea de-a 17-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania. Până pe 3 iunie, Clujul va găzdui 227 de filme din 51 de ţări dintre care 178 de lungmetraje.

Festivalul Internațional de Film Transilvania celebrează puterea extraordinară a cinema-ului de a spune povești curajoase și de a depăși granițele culturale de pretutindeni, printr-o proiecție-eveniment în cadrul Galei de Deschidere, programată vineri, 25 mai de la ora 20.45, în Piața Unirii. Premiera de gală va avea loc în prezența regizorului israelian Samuel Maoz.

Două centenare


Anul acesta, la TIFF vor fi celebrate şi două centenare, cel al Marii Unirii şi unul dedicat regizorului Ingmar Bergman.

"Anul acesta sărbătorim două centenare la TIFF. Unul dintre ele este centenarul Bergman, aniversarea a 100 de ani de la naşterea unuia dintre cei mai speciali cineaşti pe care i-a dat filmul internaţional. O selecţie de opt filme reprezentative din cariera acestui cineast etalon, printre care 'Persona'. Toate filmele au fost restaurate digital. Al doilea centenar, al Marii Uniri, am pregătit un program special, nu vă speriaţi, nu este un program scorţos, făcut din filme de conjunctură, în locul poate filmelor pe care v-aţi fi aşteptat sau nu să le vedeţi, filme istorice, serioase, de propagandă, am ales o serie de recuperări, din 100 de ani de film românesc, acele filme care în epocă s-au bucurat de succes de public, dar care dintr-un motiv sau altul nu au fost canonizate de criticii de film", a spus directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov.


Invitați de marcă

Actriţa franceză Fanny Ardant este personalitatea lumii cinematografice pe care echipa Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) a ales-o pentru acordarea Trofeului Transilvania din acest an, a anunţat preşedintele festivalului, regizorul Tudor Giurgiu.


Tot la TIFF, Anna Széles, cunoscută publicului din “Pădurea Spânzuraţilor” şi Dan Nuţu („Duminică la ora 6”) vor primi Premiul pentru întreaga carieră, respectiv Premiul de excelenţă.

"Avem bucuria şi onoarea de a avea la TIFF o invitată specială, un nume mare al cinematografului mondial, o divă absolută, actriţa franceză Fanny Ardant, care a lucrat, printre alţii cu regizorul Francois Truffaut. Ea şi regizează, am avut bucuria să îi co-produc un film 'Cenuşă şi sânge'. A acceptat să vină la TIFF pentru un portret în care vom avea şi filme în care dânsa joacă şi filme pe care le-a regizat. De asemenea, vor fi alţi doi premianţi la TIFF, Dan Nuţu, actor şi producător, care va primi premiul de excelenţă, iar Ana Szeles premiul pentru întreaga carieră. La TIFF vor fi proiectate 227 de filme, din care 178 de lungmetraj şi 49 scurte din 51 de ţări. Vom avea pentru prima oară, un film din Kosovo în competiţie. Anul acesta vom avea la TIFF o ediţie diferită, sunt multe surprize", a spus Tudor Giurgiu.


Fanny Ardant va sosi la Cluj cel mai probabil în data de 31 mai şi va participa la toate cele patru proiecţii prezentate în onoarea sa, precum şi la gala de final a festivalului.

Potrivit organizatorilor TIFF, publicul o va putea admira în două dintre cele mai apreciate filme din cariera sa, din cele 100 de roluri făcute în cinema, şi va avea ocazia să urmărească două producţii pe care aceasta le semnează. "Cenuşă şi sânge", film regizat de Ardant, va fi proiectat în memoria actriţei Olga Tudorache.


Actriţa a lucrat de-a lungul vieţii cu regizori precum Costa Gavras, Michelangelo Antonioni, Sydney Pollack sau Franco Zeffirelli şi a jucat alături de mari actori precum Gérard Depardieu, Danielle Darreux, Harrison Ford Cate Blanchett sau Penelope Cruz.

100 de filme românești cu intrare liberă

TIFF celebrează Centenarul Marii Uniri printr-o selecție de opere reprezentative pentru trecutul extrem de diversificat al filmului românesc.

Cu titlu de exemplu, la TIFF va rula “Răscoala” (1965), filmul care i-a adus regizorului Mircea Mureșan Premiul pentru debut la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Cannes și a fost prima propunere a României la Oscarul pentru Cel mai bun film străin. La polul opus, „Gaudeamus Igitur” (1965) este un film de actualitate, regizat de Gheorghe Vitanidis și turnat în Cluj-Napoca.

În ceea ce priveşte Zilele Filmului Românesc, secţiunea cuprinde 13 lungmetraje şi 22 de scurtmetraje. Printre producţiile care pot fi văzute la Zilele Filmului Românesc se numără şi "Nu mă atinge", al Adinei Pintilie, care a câştigat anul acesta Ursul de Aur la Berlin şi "Charleston", al regizorului Andrei Creţulescu.

Filme controversate

Secţiunea tematică a TIFF se numeşte "A fi sau a nu fi politic corect?" şi include zece producţii recente.

"Unii le vor găsi controversate şi ofensatoare, în vreme ce alţii vor respira uşuraţi că astfel de filme curajoase încă se mai fac într-o perioadă marcată de extremele la care ajuns corectitudinea politică. Aceasta a fost şi ideea din spatele acestei secţiuni, cu atât mai necesară în contextul actual în care libertatea de expresie tinde să fie ameninţată de considerente politic-cosmetizante care nu au nicio legătură cu valoarea artistică", a precizat directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov.

Secvențe din “Moromeții 2”, prezentate în exclusivitate

Prezentarea în exclusivitate a primelor secvenţe din "Moromeţii 2", cel mai aşteptat film românesc al anului, însoţită de un concert special, lansarea primului documentar al unei trupe româneşti şi revenirea după 5 ani în festival a celei mai spectaculoase trupe etno din Ucraina animă serile celei de-a 17-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

"Chef ca-n Teleorman" e seara specială care aduce la TIFF 17 primele imagini din cel mai aşteptat film românesc al anului, "Moromeţii 2". Exclusivitatea imaginilor este completată de prezenţa lui Horaţiu Mălăele, cel care, după 30 de ani, reia pe marele ecran rolul lui Ilie Moromete sub bagheta aceluiaşi regizor, Stere Gulea. Proiecţia este doar momentul de încălzire a ceea ce se anunţă a fi cea mai vibrantă petrecere din festival. Restul serii aparţine tarafului Marian Sandu din Videle şi sătenilor de frunte din satul Talpa, locul în care s-a filmat atât filmul original, cât şi continuarea acestuia.

Pentru prima dată invitaţi la Cluj în 2013, DakhaBrakha revin în TIFF după o pauză de cinci ani în care notorietatea lor a crescut spectaculos, aducându-le concerte în toate colţurile planetei, inclusiv la evenimente majore precum Glastonbury sau Bonnaroo.

Fantasy filmat la Cluj, în premieră la Weekend la Castel

Weekend la Castel, unul dintre cele mai populare programe organizate în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), oferă anul acesta publicului o întâlnire cu primul film al lui Hitchcock şi premiera peliculei "Tokyo Vampire Hotel", filmată la Cluj.

Pe data de 26 mai, publicul TIFF va putea urmări un show-surpriză de acrobaţie aeriană, urmat de "Grădina plăcerilor" (1925), primul film oficial al regizorului Alfred Hitchcock, acompaniat live de ansamblul de cameră Notes & Ties. Weekend-ul se va încheia cu premiera "Tokyo Vampire Hotel", filmul regizorului japonez Sion Sono, inspirat de miturile autohtone şi turnat parţial în Cluj şi în salina din Turda.

Primul film semnat de faimosul regizor Alfred Hitchcock şi una dintre cele mai curajoase producţii britanice ale timpului, "Grădina plăcerilor" (The Pleasure Garden, 1925) va putea fi urmărit în premieră în România, într-o variantă recent descoperită, recuperată şi restaurată de British Film Institute (BFI).

Ce filme “se bat” pentru Trofeul Transilvania

Dintre cele 12 titluri care concurează pentru Trofeul Transilvania, 8 sunt debuturi.

Chiar dacă România lipsește în acest an din competiție, există două prezențe autohtone în selecție. Actorul Alec Secăreanu are rolul principal în “Tărâmul binecuvântat”, descris de critici ca fiind răspunsul britanic la “Brokeback Mountain”.

“Familia mea fericită” spune istoria unei femei georgiene care, în seara celei de-a 52-a aniversări, decide să-și părăsească soțul și să plece de acasă.

Un studiu șocant asupra violenței infantile, “Teren de joacă” este un film inspirat de crima săvârșită de doi adolescenți britanici a căror faptă a îngrozit întreg mapamondul.

“Tărâmul celor mici” surprinde lupta pentru teritoriu a doi dezertori cu un grup de copii pentru care războiul încetează să mai fie o joacă.

“Zeus” analizează legătura specială dintre oameni și șoimi, pornind de la relația toxică a eroului cu mama sa.

“Piatră pe inimă” descrie turbulențele sentimentale care pun la încercare prietenia dintre doi adolescenți.

Reuniunea preț de un weekend dintre o fiică și tatăl ei care mint amândoi cum respiră generează o farsă adorabilă în “Delfinii înoată spre est”.

La polul opus, “Vremea crizantemelor” ne face părtași la odiseea răvășitoare a unei tinere văduve care trebuie să se confrunte cu pompele funebre, rudele rapace și propria ei credință după ce soțul ei s-a sinucis.

“Gloria” e o fabulă socială despre dreptate și manipulare.

În “Hounds of Love”, o adolescentă este răpită și sechestrată de un cuplu disfuncțional.

De la Berlin vine “Simularea”, primul film al actorului iranian Abed Abest și, cu siguranță, cea mai provocatoare propunere vizuală din competiție.

“Regele fără un ochi” este o comedie neagră în patru personaje în care tânărul care și-a pierdut un ochi în timpul unui protest stârnit de criza din Spania se întâlnește întâmplător cu polițistul vinovat pentru accident.

Din juriul Competiției fac parte Dagur Kari, Rebecca Lenkiewicz, Stephane Foenkinos, Vlad Ivanov şi Agnes Kocsis.

Restricții de circulație pe perioada TIFF

Primăria Cluj-Napoca anunţă restricţii de circulaţie, cu ocazia desfăşurării Festivalului de Film Transilvania.

Vineri, 25 mai, va fi închisă circulația rutieră între orele 20.30 – 23.30 pe strada Napoca și în Piaţa Unirii (latura de sud şi est), strada Universităţii, Bd. Eroilor. De asemenea, în perioada 26 mai – 3 iunie, se va închide circulaţia rutieră între orele 21.40 – 23.30, pe strada Napoca, Piaţa Unirii (latura de sud şi est), strada Universităţii, Bd. Eroilor. Sâmbătă, 2 iunie, va fi restricționată circulația rutieră pe o bandă de mers în Piaţa Ștefan cel Mare, în fața Teatrului Național. Începând din data de 2 iunie, ora 22.00 până în data de 3 iunie, ora 02.00, se va închide circulaţia rutieră pe strada Nordului, cu excepţia riveranilor.

abonare newsletter