Actualitate

Primăria dă undă verde proiectelor imobiliare în Bună Ziua. Cele din Borhanci mai așteaptă

După ce Primăria Cluj-Napoca a primit înapoi strada Bună Ziua de la Guvern, primarul Emil Boc anunță deblocarea proiectelor imobiliare și demararea proiectului pentru lărgirea străzii. În Borhanci se așteaptă construirea unui sens giratoriu și extinderea străzii Brâncuși pentru a se da undă verde construcțiilor.

Anul trecut, Primăria Cluj-Napoca dădea o lovitură dezvoltatorilor imobiliari din Bună Ziua sistând eliberarea autorizațiilor de construire, din cauza încărcării foarte mari a traficului și a imposibilității de lărgire a străzii. Recent, Guvernul Dăncilă a aprobat trecerea străzii Bună Ziua în proprietatea municipiului Cluj-Napoca.

Bună Ziua se lărgește. În zonă apar și sensuri giratorii


“Lucrurile încep să meargă pe direcția bunicică, aș spune eu. Pe Bună Ziua lucrurile pleacă într-o direcție de linie dreaptă. Acum urmează cadastrarea străzii, întabularea ei și imediat după aceea intrăm în Consiliul Local pentru a putea trece la implementarea proiectului de lărgire a străzii Bună Ziua. În momentul în care am intrat în Consiliul Local evident gradăm și proiectele de investiții pentru dezvoltarea lor multianuală conform planului de modernizare a străzii. Pe românește spun: mult a fost, puțin mai este. Se vor debloca proiectele imobiliare”, spune primarul Emil Boc.

Anul trecut, municipalitatea a organizat o consultare publică referitoare la extinderea și modernizarea străzii și a căutat cele mai bune soluţii pentru descongestionarea traficului cu toate că Bună Ziua se afla în proprietatea Ministerul Transporturilor.


Potrivit viceprimarului Dan Tarcea, după modernizare, strada Bună Ziua ar urma să aibă 3 benzi de circulație (2 dintre acestea cu sens de mers înspre Calea Turzii), pistă de biciclete, 2 trotuare (lățime trotuar 2m, lățime bandă carosabil 3,25m, pistă bicicliști 2,25m).

Mai mult, pentru descongestionarea traficului în zonă, Primăria Cluj-Napoca mai are în vedere și amenajarea a 2 sensuri giratorii: la intersecţia străzilor Bună Ziua-Măceşului-Trifoiului și la intersecţia străzilor Calea Turzii-Mihai Românul.


În iunie 2017, viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, spunea că Primăria a decis să nu mai elibere niciun fel de autorizații de construire pentru strada Bună Ziua.

"În momentul de față nu se mai emite niciun fel de autorizație pe strada Bună Ziua pentru că este încărcată deja foarte mult și până în momentul lărgirii străzii nu vom putea și nu vom mai emite niciun fel de autorizație de construire. Cele care au autorizații își urmează cursul și vor fi finalizate pentru că studiul de trafic care a fost făcut acolo a ținut cont de acele autorizații de construire care au fost emise", spunea la acea vreme Tarcea.


“Stop joc” și în Borhanci

Primăria a spus la începutul anului “stop joc” construcțiilor în cartierul Borhanci după ce studiile au arătat o depășire cu 126% a traficului. Acum, primarul Emil Boc spune că după implementarea unui sens giratoriu și lărgirea străzii Brâncuși se va da drumul la proiecte imobiliare. Boc e optimist și spune că până în vară ar urma să fie rezolvate toate aceste probleme. USAMV ar urma să cedeze Primăriei aproape un hectar de teren.


“Pe Borhanci mulțumesc USAMV pentru deschidere. Și acolo suntem într-o fază nu la fel de avansată ca și pe Bună Ziua, dar oricum pe direcția corectă, când reușim să lărgim intersecția de la intersecția Borhanci cu Romul Ladea și cu Brâncuși. Acolo ne blocăm. Degeaba dăm drumul la proiecte imobiliare că ajung oamenii să se blocheze la ieșirea din Borhanci. Urmează USAMV să facă procedurile legale de a acorda terenul pentru a se lărgi și de a se crea un sens giratoriu acolo, deci sper că până la sfârșitul verii să poată fi rezolvată și problema din Borhanci. Se va lărgi ieșirea în Brâncuși și va fi evident și un sens giratoriu tocmai ca să permită corelarea cu celelalte străzi care sunt acolo: Brâncuși, Fagului, Romul Ladea și Borhanci”, a spus Boc.

Viceprimarul Dan Tarcea spunea în luna februarie că în zona Borhanci, toate PUZ-urile și toate studiile de oportunitate sunt blocate “până nu se găsesc soluții și până nu se deblochează proiectul centurii metropolitane și până nu avem alte soluții de a ieși din cartier nu vom da drumul la niciun PUZ”.

Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca (iulie 2017)

„Sunt cel puțin 10 proiecte cu peste 200 -300 de milioane de euro, care sunt blocate la această oră deoarece este necesară realizarea unor studii suplimentare de trafic, ca să se coreleze cu centura metropolitană, pentru că nu se pot aproba. Sunt artere care au ajuns la capacitate maximă și dacă nu se descongestionează prin conexiunea cu centura metropolitană sunt și rămân blocate. Dacă nu se realizează această centură, Clujul se va bloca, atât din perspectiva dezvoltării economice, cât şi din perspectiva dezvoltării imobiliare. Portabilitatea actualelor artere e aproape de maximum. Pe Bună Ziua s-a închis, e aproape de maximum, e pe roşu. Dar ne apropiem de aceeaşi situaţie şi pe Borhanci, şi pe Soporului, şi pe Câmpului, şi în alte locuri. Dacă nu se realizează această centură, pur şi simplu studiile ne vor arăta că intrăm pe roşu".

Ultimele Stiri
abonare newsletter