Actualitate

Românii pun bani deoparte pentru vacanța de vară. Clujul rămâne principala destinație internă pentru călătorii

Mai mult de un sfert dintre români preferă să își cheltuiască banii pe călătorii, conform unui studiu internațional despre călătorii. Datele arată faptul că cei mai mulți aleg să-și petreacă mult așteptata vacanță de vară în destinații mediteraneene. Pe plan intern, Clujul a rămas principala destinație pentru călătorii.

Până la ora actuală, cei mai mulți europeni și-au pregătit deja planurile pentru evadarea de vară.

La nivel global, 52% dintre respondenți au răspuns că în vara lui 2018 plănuiesc o vacanță la plajă. Acest procent este încă și mai ridicat când vine vorba de români – 65% dintre aceștia urmează să-și petreacă concediul într-unul dintre orașele însorite din sudul Europei timp de o săptămână. Al doilea tip de vacanță pentru care românii optează sunt drumețiile.


Cele mai căutate trei destinații pentru anul acesta sunt Barcelona, Lisabona și Palma de Mallorca, cu un cost al biletelor de avion de sub 200 de euro. Roma este cea mai ieftină destinație din punct de vedere al costului de zbor (115 euro) și a cincea destinație în topul preferințelor românilor în 2018.

Totodată, patru dintre cele cinci destinații cu cea mai mare creștere de anul acesta sunt cele cu ieșire la Marea Mediterană sau la Oceanul Atlantic. Căutările pentru orașul Ponta Delgada, capitala insulelor Azores, au crescut cu 393% față de anul trecut, urmate de cele pentru Antalya, Turcia. Madeira și Las Palmas de Gran Canaria sunt alte două orașe care trezesc interesul românilor anul acesta. Biletul de avion către acestea costă  261 de euro,  respectiv 242 de euro.


Planurile de călătorie ale românilor pentru această vară nu exclud teritoriul propriei țări. Deși costurile de zbor au înregistrat o ușoară creștere -- de la 78 de euro anul trecut la 85 de euro / persoană în 2018 -, principala destinație internă către care mai mulți călători români se îndreaptă și vara acesta este Cluj, menținându-și preferința din 2017.

A doua cea mai căutată destinație din România în cel mai cald anotimp din an este București. Top 5 destinații interne către care românii sunt interesați să călătorească în această vară este completat de Constanța, Timișoara și Iași.


„Comparativ cu anul trecut, când Londra și Paris se aflau în top 5 cele mai căutate orașe pentru vacanța de vară, alături de destinațiile sudice, aceste capitale vestice au fost înlocuite în 2018 cu Creta, Grecia și Palma de Mallorca, Spania. Când vine vorba de destinațiile interne, cei mai mulți români zboară către Cluj, iar evenimentele artistice internaționale care au loc acolo pe timp de vară pot fi una dintre principalele atracții”, a declarat Mircea Giurcă, reprezentantul momondo în România.

Studiul despre călătorii arată faptul că 67% dintre români pun bani deoparte pentru vacanța de vară, comparativ cu 53%, la nivel global. Mai mult, 34% dintre respondenții români au spus că preferă să se abțină de la cumpărături sau de la ieșirile în oraș pentru a economisi bani pentru mult așteptatul concediu.


Pe durata vacanței, 43% dintre români preferă să cheltuiască mai puțin pe cumpărături și numai 18% ar renunța la excursiile sau la vizitarea obiectivelor turistice.

Datele prezentate se bazează pe căutările de zbor dus-întors, la clasa economică, realizate în perioada 7 octombrie 2017  - 7 aprilie 2018.

abonare newsletter