Actualitate

De ce să aleagă elevii liceele din Cluj? Valentin Cuibus, șeful Inspectoratului Școlar vorbește despre performanțele clujene

Liceele clujene au profesori de calitate, au elevi de calitate, concurența este una sănătoasă, iar șansele ca tinerii să ajungă ce își doresc în viață cresc exponențial cu cât liceul este mai bun.

Într-o vreme în care rata promovării la examenul de bacalaureat scade de la an la an, elevii dând dovadă de lipsă de interes în ceea ce privește învățătura, județul Cluj reușește să se mențină pe primele locuri în ceea ce privește numărul de elevi care promovează examenul. De asemenea, pentru ca elevii să poată să progreseze, este nevoie și de dascăli dedicați, care să îi îndrume, iar județul nostru este și în acest caz pe primele locuri din întreaga țară. Și, desigur, cele mai bune licee se află în reședința de județ, Municipiul Cluj-Napoca, un oraș într-o continuă dezvoltare.

„În primul rând pentru că nivelul învățământului preuniversitar din Cluj este mult mai sus decât din alte zone, fără să vreau să îi supăr pe alții. Dar dacă stăm să analizăm situațiile din ultimii 4-5 ani, atât la evaluarea națională cât și la examenele de sfârșit de clasa a doisprezecea, Clujul a fost pe locul întâi sau doi. Pe de altă parte să nu uităm că la concursurile profesorilor și dascălii au fost pe primele locuri la definitivat și respectiv la titularizare. Nimic nu este întâmplător. Rezultatele obținute de copii, de tineri sunt direct legate de cele obținute de profesori. Pe de altă parte să nu uităm că în fiecare an noi premiem 200-250 de câștigători ai olimpiadelor naționale și internaționale, ceea ce înseamnă că se discută și de un nivel de performanță foarte ridicat. Deci cred că sunt câteva argumente pentru care liceele din Cluj trebuie alese. De asemenea, în fiecare an aproximativ 200 de elevi vin din alte județe să studieze aici”, a explicat Valentin Cuibus, șeful Inspectoratului Școlar Județean Cluj.


Capitala Mondială a Matematicii

Faptul că orașul Cluj-Napoca este un exemplu în ceea ce privește performanțele liceenilor este ilustrat prin Olimpiada Internațională de Matematică la care vor participa sute de elevi din întreaga lume. Cei mai talentați elevi, care preferă să se joace cu cifrele în loc să piardă vremea se vor aduna în Cluj-Napoca în acest an.

„Urmează să aibă loc olimpiada internațională de matematică, un eveniment deosebit de important pentru Cluj, deosebit de important pentru România pentru că este organizat în anul Centenarului. Să nu uităm că este o competiție de mare anvergură, sunt 115 țări confirmate până acest moment care participă, aproximativ 1500 de oameni care vor participa la această olimpiadă, timp de două săptămâni în care Clujul va fi exact așa cum spun toate afișele, cu adevărat Capitala Mondială a Matematicii”, a adăugat inspectorul șef.


Profesorii cei mai buni dau totul pentru materia lor

Indiferent că este vorba de filologie, științele naturii, științe sociale, matematică-informatică sau secții care aparțin de filiera tehnologică, profesorii care predau la liceele din municipiu sunt la fel de interesați. Astfel că, atâta timp cât elevul alege ce i se potrivește, știe că va avea ce învăța, fără să se pună problema că ar avea șanse mai mari să reușească în viață dacă aleg să studieze profilul real. Însă, fiindcă profesorii sunt buni și pretențiile sunt mari, astfel că în liceele cunoscute, mediile de intrare sunt foarte buni, de aceea doar cei mai buni copii ajung să studieze acolo. Profesorii reușesc să fie buni chiar dacă programa este una încărcată, care se axează mai mult pe partea teoretică a materiilor, nelăsând prea mult loc pentru practică. Astfel, dascălii care iubesc meseria și sunt dedicați, reușesc să găsească cele mai inedite metode prin care elevul să știe să aplice ceea ce învață.

„Programa trebuie respectată, ea nu este decisă nici de Inspectoratul Județean Cluj și nici de vreo altă unitate de învățământ. Ea este decisă la nivel național și este aceeași, pentru că examenele sunt naționale, în toate unitățile de învățământ din România. Sigur, se poate discuta despre asta, că este o programă prea încărcată. Lucrurile sunt mai sensibile aici. Trebuie găsit un echilibru între ceea ce vrei să faci, probabil mers pe profile, poate, mai devreme și rezolvate lucrurile în așa fel încât nici copilul să nu fie foarte solicitat, dar în același timp să facă și ceea ce este necesar. În momentul acesta, Inspectoratul clujean este, probabil, ce mai mare angajator din județ, deși, în mod normal ar trebui să fie întreprindere economică. Noi avem peste 10.000 de angajați, iar marea majoritate sunt cadre didactice foarte bine pregătite și care fac ceea ce trebuie să facă, care adaptează programa în funcție de posibilitățile și necesitățile fiecărei clase în parte”, a explicat Valentin Cuibus.


 

abonare newsletter