Actualitate

Adolescenții sunt fascinați de droguri. Ce spun specialiștii?

Problema drogurilor a devenit una extrem de îngrijorătoare, chiar și în județul Cluj. Problema este că din ce în ce mai mulți adolescenți ajung în contact cu aceste substanțe periculoase, iar dacă nu sunt observați și ajutați de părinți, ajung dependenți și riscă să aibă probleme întreaga viață.

În ultimele zile, românii au fost revoltați după ce, un cameraman a surprins în direct, pe litoral, câteva tinere care se drogau ziua în amiaza mare. La nivel local, în Cluj-Napoca, în ultima săptămână, în atenția presei au ajuns poze și filmări în care câțiva clujeni, ziua în amiaza mare, stăteau întinși în fața blocului, fără să se poată mișca, din cauza consumului de droguri. Doar luna trecută, un tânăr de doar 19 ani a fost prins de jandarmii clujeni cu o cantitate semnificativă de substanță vegetală, un cântar de dimensiuni mici și o sumă de bani pe care nu le putea justifica. Deducția logică ar fi că acesta comercializa droguri.

Adicția începe în adolescență

Statisticile la noi în țară sunt îngrijorătoare. O analiză realizată de Ministerul Sănătății arată că atât în populația școlară, cât și în cea generală, în România, canabisul este cel mai consumat drog, în special în rândul tinerilor, ajungând la același nivel cu heroina în ceea ce privește cererea de tratament. De asemenea, din anul 2014 încoace, numărul capturilor la nivel stradal a tot crescut.  Apărute pe piaţa drogurilor din România în anul 2009, substanţele noi cu proprietăţi psihoactive (SNPP) au cunoscut o perioadă de consum maxim în anul 2010. În urma măsurilor legislative şi de control luate de autorităţi, coroborate cu o informare mai bună în rândul populaţiei generale asupra riscurilor generate de acest tip de consum, pe baza datelor furnizate din monitorizarea altor indicatori (urgenţe medicale datorate consumului de droguri, admiterea la tratament), în anul 2013 s-a înregistrat o scădere a interestului pentru acest tip de substanțe, pentru ca doar un an mai târziu, să se observe o creștere. Astfel, în 50% dintre cazuri, între vârsta de 15 și 19 ani, mulți români ajung să consume droguri.


„Perioada adolescenței este o perioadă de maximă vulnerabilitate deoarece sunt schimbări semnificative atât la nivelul corpului persoanei în cauză cât și psihice în modul gândirii, în modul reacționării în anumite situații, cât și schimbări sociale în sensul că iese treptat din rolul de copil și încet trece în rolul de adult, dar încă nu este pe deplin conturat acest rol pentru individul în cauză. Din acest motiv apare o confuzie, apare un vid în jurul persoanei, în care nu își prea găsește locul, în care nu înțelege rolul lui în viață, în societate, în relație cu alte persoane. Și asta îl face să fie mai vulnerabil pentru toate problemele psihice. Drogurile pot să fie o soluție aparentă, o soluție falsă pentru aceste probleme și poate găsi drogurile ca și o metodă neadecvată, cât se poate de greșită de autovindecare în asemenea conflicte, în asemenea situații dificile din viața lui”, explică psihiatrul Cristian Pușcaș.

Părinții trebuie să fie atenți

Adolescentul trebuie să fie informat de către părinți despre ce înseamnă drogurile și care sunt efectele acestora pe termen scurt și lung. De asemenea, părinții nu trebuie să le interzică în totalitate consumul, ci trebuie să îi ajute să înțeleagă de ce nu este bine să înceapă să folosească astfel de substanțe.


„Cel mai bun tratament pentru adicție este prevenția prin informarea adolescentului ca acesta să știe că există droguri, există substanțe care pe moment mă fac să mă simt mai vesel, să văd dragoni mov, să uit de toate necazurile, să văd lumea mult mai roz, însă pe termen lung apare consecințe. Eu ca adult nu îți interzic să consumi droguri, ci îți recomand să nu consumi droguri fiindcă după efectele ce par pozitive pe moment apar foarte multe efecte negative pe termen lung. Metoda cea mai eficientă este oferirea de informații clare și ușor de digerat pentru adolescent, să afle ce se întâmplă exact când consumă droguri”, spune specialistul.

De asemenea, părinții trebuie să fie atenți la comportamentul adolescenților pentru a acționa cât mai rapid în cazul în care aceștia au început să consume.


„Al doilea pas ar fi recunoașterea cât mai rapidă a consumului. În momentul în care părintele interzice în totalitate consumul la orice, alcool, tutun, cafea, atunci copilului i se pare interesant, atractiv. Dacă părintele descrie consecințele pozitive, negative și cumva îi dă o libertate de a alege, însă în cunoștință de cauză, explicând de ce nu este bine să consume, adolescentul va fi mult mai precaut și va simți că este decizia lui să nu consume droguri”, a adăugat Cristian Pușcaș.

Părinții, dacă își cunosc copiii, își pot da seama cu ușurință dacă au început să consume substanțe periculoase. În cazul în care se observă un comportament ciudat în rânduri repetate, atunci trebuie să se apeleze la ajutorul unui specialist.

Ultimele Stiri
abonare newsletter