Actualitate

Sorina Pintea: Protestele din sănătate nu sunt o soluţie, trebuie să ne uităm şi în curtea noastră

Protestele din sănătate nu sunt o soluţie, spune ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, potrivit căreia există şi spitale care funcţionează la jumătate din capacitate, dar toată lumea îşi ia salariul şi sporul la maxim.

Întrebată, joi, la Cluj-Napoca, de presă, înaintea unei vizite la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR), ce mesaj are pentru cei din sistemul sanitar care spun că vor ieşi în continuare să protesteze, Sorina Pintea a spus că sunt spitale care funcţionează la jumătate din capacitate, dar toată lumea îşi ia salariul şi sporul la maxim.

“Mesajul meu a fost de la bun început, de când s-a anunţat calendarul protestelor, le-am spus că asta nu este o soluţie. Soluţia este să stăm cu toţii să vedem ce facem, pentru că ICUTR a fost cu foarte multe arierate. De ce acum arieratele au scăzut? De ce, pentru că este o bună gestionare. Până la urmă trebuie să ne uităm şi în curtea noastră. De ce un spital funcţionează, şi funcţionează la jumătate din capacitate, dar toată lumea îşi ia salariul şi sporul la maxim? Sunt şi anumite probleme de management care trebuie analizate, dar trebuie să ne aşezăm cu toţii. Pe de-o parte există legislaţie, în regulamentul sporurilor este un articol care spune că sporul se acordă în funcţie de timpul lucrat în condiţii de risc. Nimeni nu aplică asta. Trebuie să înţelegem că e cazul să intrăm în normalitate”, a spus Pintea, potrivit Mediafax.


Potrivit acesteia, dacă sunt probleme în legislaţie, dacă sunt la regulamentul de sporuri, acestea sunt discutabile, fiecare lege fiind perfectibilă.

“Important este să înţeleagă că toată lumea vrea să rezolve problema şi are intenţiile cele mai bune”, a precizat ministrul Sănătăţii.


Sorina Pintea a menţionat că protestele din sistemul de sănătate sunt generate de aplicarea Legii salarizării, “care a dat anumite probleme”.

“Pot să vă spun că am avut în ultimele trei luni 28 de întâlniri cu sindicatele. Se cunoşteau aceste aspecte şi am încercat în toate aceste întâlniri să găsim soluţii să putem aplica legea corect. Bineînţeles că pentru toţi a fost <o surpriză>, aplicăm legea şi avem surprize. Nu. Aceste lucruri le ştiam”, a subliniat ministrul Sănătăţii.


Pintea a precizat că, deoarece Guvernul nu mai doreşte să existe probleme de scăderi de venituri, la nivelul cabinetului primului-ministru s-a constituit un grup de lucru format din managerii diverselor unităţi şi autorităţi locale, care a înaintat un set de propuneri.

“Acestea vor fi analizate şi vor constitui o bază de negociere nouă cu sindicatele. Până la urmă, există unităţi care au aplicat legea şi nu au avut probleme, există unităţi care au probleme în implementare. Au cerut sindicatele o circulară privind acordarea anumitor stimulente dacă există lege, am dat circulara şi am dat explicaţii despre modul în care se pot regla anumite lucruri. Acum, în Capitală, au protestat în mare parte reprezentanţii Sanitas, personal auxiliar – infirmieri, brancardieri, dar şi chimişti-biologi ale căror salarii nu au crescut în grilă la nivelul anului 2022. De aici toate problemele în aplicarea legii”, a conchis Sorina Pintea, informeazează Mediafax.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter