Actualitate

Cerșetorii au împânzit străzile Clujului odată cu venirea căldurii

Primăvara a venit în forță, așa că localurile din Cluj și-au deschis terasele, iar clujenii au dat năvală, bucurându-se de vremea bună. Însă, odată cu ieșirea clujenilor din casă și cerșetorii și-au făcut apariția, iar de cele mai multe ori aceștia devin recalcitranți în momentul în care nu primesc bani.

În Piața Muzeului, veselia este în toi. Tinerii petrec timpul pe terase de la primele ore ale dimineții, când căldura își face ușor simțită prezența, până seara târziu, când râsetele răsună după un pahar în plus de alcool băut.

Cerșetori cu sau fără poveste

Însă, printre mese, ostentativ, se plimbă tot felul de femei și de bărbați, care cerșesc bani. Unii au o poveste impresionantă, care îi ajută pe clujeni să își deschidă mai ușor portofelele, alții însă doar cer mărunțiș, fără să încerce să împresioneze până la lacrimi. Ei nu țin cont de vorba „mâna întinsă care nu spune o poveste nu primește pomană”.


Un bătrân așteaptă lângă un local și ocazional ațipește, dar întinde instinctiv mâna în momentul în care aude oameni trecând prin viața lor.

„Ajutați un biet bătrân care își pierde vederea”, spune el, însă nimeni nu îl bagă în seamă. Așa că își bagă bărbia în piept și moțăie în continuare.


Chiar în Piața Muzeului, un bărbat destul de tânăr, îmbrăcat un haine murdare și ținând într-o mână o doză de bere, cere bani de mâncare. Uneori primește, alteori este ignorat, moment în care devine recalcitrant și îi urmărește pe cei care nu au vrut să îl ajute.

Se oprește câțiva metri mai încolo și ia la rând mesele unei terase sperând că va primi acolo puțină simpatie.


Clujenii sunt deranjați de numărul mare de cerșetori

Indiferent că sunt tineri sau oameni în vârstă, clujenii sunt deranjați de mâinile întinse care apar ori de câte ori ajung prin zona centrală a orașului și, de cele mai multe ori, oamenii nu reușesc să își dea seama dacă cerșetorii într-adevăr sunt nevoiași sau doar nu vor să muncească.

„Am o părere proastă despre cerșetori. Cei care sunt tineri ar trebui să meargă la muncă. Iar despre bătrâni nici nu știi ce să crezi. Dacă au într-adevăr nevoie de ajutor sau nu”, a spus Vica, o tânără clujeancă.


De asemenea, de multe ori, cerșetorii care nu primesc măcar un leu, ajung să fie recalcitranți, să înjure și uneori chiar devin agresivi.

„Ar trebui să meargă la muncă, ar trebui ca statul să îi ajute să meargă la muncă. Mă deranjează pentru că dacă nu le dai bani de multe ori te înjură, iar dacă le dai devin din ce în ce mai insistenți de câte ori te mai văd”,  a spus Ioana P., o altă clujeancă.


Dacă cerșetorii creează discomfort clienților care frecventează terasele, pentru personalul localurilor situațiile de multe ori ajung la nivelul absurdului, când încearcă să îi scoată pe oamenii nevoiași afară.

 „Mie îmi deranjează clienții și nu pleacă dacă le spui frumos. O dată a venit un cerșetor, și-a luat o bere, nu a avut bani să îmi plătească așa că au venit oamenii de la pază să îl scoată afară fiindcă a început să facă scandal”, a explicat Laura B., o tânără care lucrează ca ospătar într-un local din Cluj.

Administrația locală, din când în când, ia atitudine în ceea ce îi privește pe oamenii străzii. Cerșetorii sunt ridicați de către Poliția Locală de pe străzi, se face identificarea lor și sunt duși la centrele de îngrijire unde primesc o masă caldă, li se face baie și eventual sunt cazați peste noapte. În cazul în care nu sunt domiciliați în Cluj-Napoca, sunt trimiși în localitățile din care provin.

Ultimele Stiri
abonare newsletter