Actualitate

Bugetarea participativă, trasă pe dreapta anul acesta?

Proiectul de bugetare participativă, prima inițiativă de acest gen din România, a început cu mare avânt anul trecut la Cluj, dar în 2018 Primăria ar putea “uita” de acesta.

15 proiecte propuse şi votate de cetăţenii municipiului Cluj-Napoca în primul proces de bugetare participativă din România ar urma să fie implementate în decursul acestui an. Valoarea totală a proiectelor se ridică la suma de 2,25 milioane euro.

Cele 15 proiecte câştigătoare vizează, printre altele, mansardarea unor şcoli, creşterea siguranţei pietonale la treceri de pietoni prin instalarea de indicatoare rutiere luminoase permanente, realizarea unui parc în cartierul Între Lacuri, amenajarea spaţiilor publice cu unităţi de colectare inteligentă a gunoiului, trotinete electrice în sistem de închiriat, demolarea garajelor şi înlocuirea lor cu parcări şi spaţiu verde, toalete pentru toţi - proiect care prevede amplasarea în locuri strategice din centrul oraşului a unor obiecte atrăgătoare de mobilier urban cu rol de toalete publice, cu funcţie de autocurăţare, introducerea unor autobuze/microbuze şcolare cu circuit închis, precum şi realizarea unor piste de biciclete în cartiere.


Așteptat cu mare interes de către clujeni, bugetare participativă s-ar putea opri în acest an. Primarul Emil Boc spune că momentan se caută soluții pentru a continua proiectul.

“Deocamdată, ne preocupăm să implementăm proiectele stabilite. Anul acesta avem ca prioritate majoră în acest moment implementarea proiectelor câștigătoare din partea de bugetare participativă a anului anterior și vom vedea în funcție de resurse cum îl continuăm în viitor. Astăzi este în preocupare implementarea a ceea ce avem. Nu putem să nu implementăm ceea ce am creat și să punem în pericol implementarea acestor proiecte. Vom continua consultarea cu cetățenii pe aceste proiecte de bugetare participativă, grafic pe care îl vom anunța în viitor. Astăzi, preocuparea este implementarea la ce s-a votat. Pentru ceea ce înseamnă viitor vom lua o decizie până în luna mai cum facem anul acesta cu bugetarea participativă,la modul de implementare și la resursele pe care le vom avea la dispoziție în continuare”, a spus Boc la un post de radio.


Mai multe ONG-uri au cerut primarului Emil Boc buget participativ anual.

“Primăria nu a prezentat un calendar de desfășurare a bugetului participativ, ceea ce confirmă temerile că Primăria nu mai dorește realizarea anuală a acestui proces. Prin invitarea cetățenilor de a decide direcționarea unei cote din bugetul local anual, Primăria municipiului Cluj-Napoca a dat dovadă de deschidere spre societatea civilă de a o implica în treburile administrative ale orașului. Chiar dacă implicarea cetățenilor nu a fost la un nivel foarte mare, considerăm că începutul este foarte important”, spune Adrian Costina, antreprenor.


„Mi-a făcut plăcere să folosesc platforma bugetării participative. Să îmi expun ideea de ameliorare a spațiului public, să văd ideile altor clujeni. E important ca primăria să rămână deschisă la părerea cetățenilor. Iar bugetarea participativă o ajută să răspundă unor nevoi care chiar sunt presante, dacă oamenii fac efortul de a le expune”, spune și Ioana Rus, traducătoare.

„Bugetul participativ merită făcut anual, pe fonduri mai mari, cu participare și dezbateri atât online cât și în spațiul public. Primăria face o greșeală dacă nu face anual bugetul participativ, așa cum e gândit acest proces, care e un excelent instrument democratic”,transmit ONG-urile.


Bugetarea participativă este un proces derulat de Primăria Cluj-Napoca, primul de acest fel din România, prin care ideile şi iniţiativele comunităţii clujene se manifestă şi se transformă în realitate, fiind un proces deschis şi transparent prin care membrii comunităţii se implică direct în formularea deciziilor privind priorităţile de cheltuire a banilor din bugetul local.

Ultimele Stiri
abonare newsletter