Actualitate

Primăria “sponsorizează”, din nou, Institutul de Transplant Renal. "Bătaie" pe cele 1,5 milioane de euro puse la dispoziția spitalelor

Cele mai importante spitale din Cluj-Napoca cer anual sume impresionate de la bugetul local. Dacă anul trecut au cerut 16,8 milioane lei de la Primărie, anul acesta suma aproape s-a dublat.

După biserici, a venit rândul spitalelor să primească bani de la bugetul local. Iar suma nu este deloc de neglijat: 1,5 milioane euro. Dacă marea majoritate a spitalelor au cerut bani pentru modernizare și achiziționare de aparatură medicală, există și instituții medicale care primesc bani ca să nu se închidă.

Primăria Cluj-Napoca va aloca în ședința de Consiliu Local de joi 6,75 milioane de lei de la bugetul local pentru cele mai importante spitale din oraș. Nu mai puțin de 13 solicitări au fost înregistrate la primărie din partea managerilor acestor spitale, sprijinul financiar solicitat fiind în valoare totală de 26,9 milioane de lei.


Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal din Cluj-Napoca este singurul spital care a cerut bani pentru cheltuieli cu administrarea și funcționarea: 500.000 de lei (peste 100.000 de euro). În fiecare an, Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal a primit bani de la Primărie pentru a putea funcționa.

Anul trecut, deputatul USR Emanuel Ungureanu îi solicita ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, să trimită Corpul de Control al ministerului la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca, despre care spune că ar avea datorii de câteva sute de mii de euro.


Recent, Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca s-a aflat în mijlocul unui scandal, după ce Mihai Lucan a fost reţinut de DIICOT existând suspiciuni că medicul, alături de alte persoane, ar fi folosit bunurile spitalului în favoarea clinicii sale private.

De departe, cea mai mare sumă solicitată de la bugetul local vine din partea Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, condus de economistul Petru Șușca: 2,7 milioane lei pentru modernizarea unei secții, lucrări de renovare, montarea unor lifturi, reamenajarea unor saloane sau pentru asigurarea benzinei, pieselor auto și reparații la autospecialele SMURD. Anul trecut, Șușca a cerut 1,7 milioane lei pentru exact aceleași investiții.


“Asigurarea asistenței de sănătate publică a constituit în fiecare an o prioritate a municipalității clujene ce s-a reflectat și în sumele alocate de la bugetul local pe acest domeniu în ultimii ani: 3,9 milioane lei în 2014, 4 milioane lei în 2015, 4,3 milioane lei în 2016 și 4,9 milioane lei în 2017. La registratura Primăriei municipiului Cluj-Napoca au fost depuse în perioada 15 ianuarie-13 februarie un număr de 13 solicitări de sprijin financiar de la bugetul local în valoare de 26,9 milioane lei pentru lucrări de reparații, modernizare, achiziții de aparatură medicală, cheltuieli de administrare și funcționare”, transmite municipalitatea.

Topul alocărilor


Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj - 2.700.000 lei - pentru lucrări de modernizare secția Neurologie, lucrări de modernizare/înlocuire ascensor transport persoane, lucrări de reabilitare și modernizare echipamente centrală termică, lucrări reparații curente la clinica de dermatologie, endocrinologie, oftalmologie, reumatologie, UPU

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii - 650.000 lei


Institutul Inimii Niculae Stăncioiu  - 500.000 lei - pentru reamenajare reparații curente ambulator

Institutul de Urologie și Transplant Renal  - 500.000 lei - pentru cheltuieli de administrare, funcționare, reparații, sistem detecție-semnalizare incendiu, mijloc de transport auto

Institutul Oncologic - 400.000 lei

Spitalul Clinic Căi Ferate - 400.000 lei

Spitalul Militar de Urgență - 350.000 lei - dotarea cu aparatură medicală

Institutul de Gastroenterologie - 350.000 lei

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase - 350.000 lei

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj – SMURD  300.000 lei  - asigurarea necesarului de combustibil, piese auto, reparații și întreținere pentru autospecialele SMURD și aparatura din dotarea acestora

Spitalul Clinic de Recuperare - 250.000 lei

abonare newsletter