Actualitate

Bicicleta din curtea Primăriei are iar plăcuță multilingvă

Plăcuța multilingvă care a fost furată recent de pe bicicleta din curtea Primăriei Cluj-Napoca a fost înlocuită.

Reprezentanții mișcării „Musai-Muszáj” au înlocuit plăcuța multilingvă care a fost furată în urmă cu câteva zile chiar din curtea Primăriei Cluj-Napoca.

"Am reușit să înlocuim plăcuța multilingvă de pe instalația noastră parcată în curtea primăriei municipiului Cluj-Napoca după ce prima tablă a fost pur și simplu furată. Scopul instalației este să atragem atenția angajaților primăriei și a clujenilor că primăria nu a reușit să monteze toate plăcuțele multilingve într-un an întreg de la decizia tribunalului. Am depus și un document la registratură în care l-am informat pe domnul primar Emil Boc despre înlocuirea plācuței si despre furtul care s-a comis chiar în curtea primāriei", au precizat reprezentanţii mişcării „Musai-Muszáj".


În data de 21 februarie, Mișcarea Musai-Muszáj a organizat un protest în centrului Clujului din cazua faptului că administrația locală a întârziat cu amplasarea plăcuțelor multilingve la intrările în oraș. Protestul a fost organizat la un an de la decizia Tribunalului Cluj prin care municipalitatea a fost obligată să amplaseze plăcuţe şi în limba maghiară la intrările în Cluj-Napoca.

„În urmă cu un an am câştigat procesul împotriva Primăriei Cluj-Napoca privind obligarea acesteia de a amplasa inscripţii multilingve la intrările şi ieşirile în oraş, dar sentinţa nu a fost aplicată. Din cele 16 indicatoare multilingve au fost amplasate doar 4, iar noi cerem şi montarea celorlalte 12. Pentru a atrage atenţia asupra acestei cereri, am dus o bicicletă cu o inscripţie multilingvă a municipiului Cluj-Napoca în română, maghiară şi germană din Piaţa Unirii până în parcarea din curtea Primăriei unde aceasta va rămâne până când vor fi amplasate şi restul de 12 indicatoare. Marţi am iniţiat executarea silită a sentinţei de anul trecut şi am notificat Prefectura Cluj despre aplicarea deficitară a unei decizii a instanţei", a afirmat Andras Bethlendi, membru al Grupului de Iniţiativă "Musai - Muszaj".


Participanții la protest au adus o bicicletă care era dotată cu o plăcuță multilingvă „Cluj-Napoca Kolozsvár-Klausenburg", pe care ulterior au lăsat-o în curtea Primăriei Cluj-Napoca. A doua zi plăcuţele de pe bicicletă au dispărut. Astfel, reprezentanții mișcării au depus o plângere penală pentru distrugere și furt a fost depusă la poliţie.

Primarul Emil Boc a declarat că indicatoarele multilingve sunt amplasate în 4 din cele 6 locaţii de intrare în Cluj-Napoca, "în cele mai vizibile şi aglomerate zone - Floreşti, Aeroport, Calea Turzii şi Baciu". "Urmează să fie amplasate şi la intrările dinspre Chinteni şi Gheorgheni".


Edilul anunţase în 7 aprilie 2017 că Primăria a decis amplasarea de indicatoare multilingve la intrările în oraş în limbile română, maghiară şi germană, dar şi o inscripţie în limba latină care atestă ridicarea la rang de municipiu în perioada romană, în anul 124 d. Hr. Decizia a avut la bază propunerea formulată de o comisie de experţi de la Facultatea de Istorie a UBB.

Ultimele Stiri
abonare newsletter