Actualitate

"Ilegitim", primul spectacol de teatru "virtual reality" la Teatrul Maghiar de Stat Cluj

Aceasta este prima colaborare a regizorului cu o instituţie de teatru, .

Teatrul Maghiar de Stat Cluj lansează programul dedicat tinerilor regizori de film cu spectacolul "Ilegitim", pus în scenă de Adrian Sitaru, o producţie care porneşte de la pelicula cu acelaşi titlu.

Potrivit unui comunicat, aceasta este prima colaborare a regizorului cu o instituţie de teatru.

Spectacolul "Ilegitim" se bazează pe textul rezultat în urma improvizaţiei, care a fost şi punctul de plecare al filmului prezentat în 2016 la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, scrie Agerpres.

"Pe parcursul reprezentaţiei cunoaştem îndeaproape, în timpul unei mese festive, o familie dezintegrată, confuză, lipsită de prezenţa mamei, în care fiecare se luptă cu propriile prejudecăţi", se arată în comunicat.

Spectacolul foloseşte, pentru prima oară în istoria Teatrului Maghiar, tehnica realităţii virtuale. Astfel, spectatorii vor putea vedea spectacolul în paralel, cu sau fără ochelari VR.

"În opinia regizorului, prin folosirea acestor ochelari, publicul va experimenta prezenţa a două realităţi identice şi totuşi diferite. Prin această sincronicitate, ni se atrage atenţia asupra felului în care percepem lumea şi în câte feluri putem distinge adevărul. Tema centrală a spectacolului este relaţia dintre iluzie şi realitate, precum şi reflectarea acestora asupra propriei noastre subiectivităţi", se mai arată în comunicatul menţionat.

Potrivit sursei citate, actorii din spectacol au povestit despre deosebirile şi asemănările dintre modul de lucru în teatru şi film, despre cum s-au putut bucura de libertatea jocului, dar şi de punctualitatea şi concentrarea maximă.

Premiera va avea loc sâmbătă, 17 februarie, ora 20.00, la Sala Studio a Teatrului Maghiar din Cluj.

Din distribuţie fac parte: Miklós Bács, Ferenc Sinkó, Anikó Pethő, András Buzási, Tímea Jerovszky / Éva Imre, Andrea Kali / Tekla Tordai, Enikő Györgyjakab, Csaba Marosán. Scenografia est esemnată de Carmencita Brojboiu, iar director de imagine este Adrian Silişteanu. Asistent de regie este actorul Levente Molnár, cunoscut publicului şi din filmul premiat cu Oscar "Fiul lui Saul", iar dramaturgia este semnată de Zoltán Csép.

Ultimele Stiri
abonare newsletter