Actualitate

Panourile anti-vaccinare au reapărut la Cluj

Este pentru a doua oară în decurs de două luni când în judeţul Cluj se duc campanii împotriva vaccinării.

“Vaccinurile nu sunt sigure. Citeşte prospectele. Informează-te, Cunoaşte riscurile sau. Vaccinarea este o alegere”- sunt mesajele inscripţionate pe panourile care au reapărut în Cluj. Acestea trimit către site-ul www.cunoaste-riscurile.ro, înregistrat de o persoană fizică.

Două panouri anti-vaccinare au fost amplasate şi pe Drumul Naţional 1, între Predeal şi Braşov, pe Valea Timişului, una dintre cele mai circulate şosele din România, informează Mediafax.


Mesajul transmis de iniţiatorii campaniei outdoor pe DN 1, între Predeal şi Buşteni este la fel: „Vaccinurile sunt medicamente! Citeşte prospectele! Cunoaşte riscurile!“.

Conform legii, „campaniile de informare, educare şi comunicare cu privire la teme care privesc sănătatea publică trebuie sa fie avizate de Ministerul Sănătăţii”.


Potrivit autorităţilor braşovene, prima campanie a fost plătită de o persoană fizică din Cluj, care nu a putut fi amendată pentru că nu există bază legală. Ministerul Sănătăţii (MS) a anunţat la scurt timp că direcţiile de sănătate publică (DSP) vor controla toate panourile publicitare care promovează campanii de informare pe teme de sănătate publică.

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, scria atunci pe Facebook că în Braşov, Iaşi şi Cluj au apărut panouri cu mesaje împotriva vaccinării şi atrăgea atenţia că acestea trebuie îndepărtate, deoarece reprezintă ”un atentat la sănătatea publică”.

”Acest panou publicitar a apărut la Braşov acum două zile (n red în luna decembrie). Panouri similare au apărut la Iaşi şi Cluj. Înţeleg că este o campanie de «informare» sau mai bine zis dezinformare asupra faptului că vaccinurile «nu sunt sigure». Oare lipsa vaccinării este mai sigură? La cei care încearcă prin orice metodă să transmită omului de rând că vaccinurile nu sunt sigure îi spun că lipsa vaccinării poate ucide chiar, sau cel putin să lase copilul cu invaliditate pe viaţă. Uitaţi-vă la ce s-a întâmplat cu copiii afectaţi de rujeolă. Lipsa vaccinării a fost unul din cauzele principale a formei grave a bolii la copiii nevaccinaţi şi a decesului unora dintre ei”, scria secretarul de stat în MAI.


În opinia acestuia, campania cu panourile a fost una diabolică, cu scopul de a transmite faptul că oamenii au dreptul la informare şi la liberă alegere, însă primul mesaj care rămâne în mentalul celui care citeşte panoul este că “ Vaccinurile nu sunt sigure”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter