Actualitate

CRIZĂ. Lipsesc 10.000 de parcări în Cluj. Viceprimar: Se construiesc 7 noi parkinguri în Gheorgheni să eliberăm Titulescu

Datele oficiale ale Primăriei Cluj-Napoca arată un deficit de 10.000 de locuri de parcare în oraș. Cu alte cuvinte, municipalitatea nu poate onora cererile a 10.000 de clujeni care vor să dețină un loc de parcare.

“Deficitul de parcări la nivelul municipiului Cluj-Napoca este undeva la 10.000 de parcări. Cam atâtea cereri de parcări sunt pe care nu le putem onora din lipsa locurilor de parcare. În această direcție avem proiecte ca să facem parkinguri, sigur că am luat în primul rând zonele cele mai aglomerate, cum e cartierul Mănăștur, cartierul Gheorgheni, Zorilor, Grigorescu sau Mărăști, urmând ca încet să ajungem și în alte zone în care putem face aceste parkinguri. În acest moment avem 13 parkinguri în diverse faze de construire, la nivel de licitație pentru execuție, la nivel de proiectare și execuție, la nivel pentru realizarea PUZ-ului de regenerare urbană, la faza de avizare a PUZ-ului de regenerare urbană”, a spus viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, la un post de radio.

Tarcea a vorbit și despre faptul că în Gheorgheni se vor construi 7 parkinguri pentru a elibera strada Nicolae Titulescu de mașini.


“Pe de altă parte, vom lansa anul acesta, în următoarele două luni, o licitație pentru un PUZ de regenerare urbană care va fi de la strada Liviu Rebreanu până în Piața Cipariu. Acest PUZ va prevedea și înființarea/construcția altor 7 parkinguri suplimentare. Toate mașinile care sunt pe Nicolae Titulescu în acest moment trebuie să le punem în spatele blocurilor, în parkinguri de mici dimensiuni pentru cei care locuiesc în zonă. Nu vrem să aducem mașini din alte zone ca să creăm un disconfort și mai mare oamenilor pentru a putea elibera strada Nicolae Titulescu și pentru a putea face și bandă dedicată pentru mijloacele de transport în comun. Am identificat deja 7 terenuri care sunt libere, care nu sunt revendicate sau la care revendicările au fost rezolvate. Avem și terenuri ale primăriei, cel mai mare e pe Liviu Rebreanu nr. 5, acolo avem undeva la 3500 mp, iar celelalte terenuri sunt în suprafețe cuprinse între 900 și 2500 mp. În acest moment sunt baterii de garaje pe acele locuri. Categoric că garajele vor fi desființate, iar în locul lor vor apărea parcări care vor dubla cel puțin numărul de parcări care sunt acolo.  Am făcut o numărătoare a numărului de mașini care sunt pe Nicolae Titulescu parcate pe partea stângă și pe partea dreaptă, sunt aproximativ 400 de mașini. Efortul nu ar trebui să fie unul extrem”, a comentat viceprimarul.

Primarul Emil Boc şi viceprimarul Dan Tarcea se lăudau că anul acesta vor fi construite nu mai puţin de 13 astfel de obiective. Pe lista de investiţii se află toate aceste parkinguri dar alocările bugetare sunt de tot râsul.


Parkingurile Hasdeu, Primăverii nr. 20, Primăverii nr. 8, Mogoşoaia, Azuga, Trotuşului, Gh. Dima Vest, Gh. Dima strada Zorilor (Sighişoarei), Piaţa Cipariu, strada Republicii sau Liviu Rebreanu au primit alocări financiare de 500.000 de lei (?!) în contextul în care ridicarea unui asemenea obiectiv ajunge şi la 40 de milioane de lei (vezi cazul Parkingului din Piaţa Cipariu). Cei mai mulţi bani merg către Parkingul Hasdeu, 1,9 milioane lei. Costul ridicării acestui parking ajunge la 25 de milioane de lei. Celelalte parkinguri costă între 21 şi 32 de milioane de lei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter