Actualitate

Floreștenii s-au săturat să locuiască într-o comună. Vor să se unească cu municipiul Cluj-Napoca

Sute de floreșteni și-au exprimat dorința ca localitatea lor să devină parte din orașul Cluj-Napoca. Specialiștii spun însă că o asemenea măsură ar fi extrem de complexă, iar beneficiile nu sunt neapărat clare.

Pe rețelele de socializare a fost creat un sondaj prin care floreștenii au fost întrebați dacă ar dori ca localitatea să se unească cu municipiul Cluj-Napoca. În câteva luni în jur de 360 de persoane au votat pentru uniune, iar în jur de 120 au votat împotriva ei. Floreștenii doresc să fie parte integrată din municipiu pentru a avea parte de condiții mai bune în ceea ce privește mijloacele de transport în comun, zone de agrement, companie de salubritate, dezvoltarea infrastructurii. Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care o parte dintre ei susțin acest demers. Pe de altă parte, cei care sunt împotrivă se tem de creșterea prețurilor.

Ce spun specialiștii în administrație

În ultima vreme s-au făcut mai multe studii referitoare la orașele secundare din România și la zonele lor limitrofe, iar Florești, ținând cont că a ajuns să fie cea mai mare comună din țară a început să fie din ce în ce mai atent studiată. Unirea Floreștiului cu municipiul Cluj-Napoca este o idee vehiculată de mai mult timp, de când comuna a început să se dezvolte din ce în ce mai tare. Specialiștii spun însă că o uniune ar fi complicată dată fiind legislația în vigoare. De asemenea, dorințele celor două comunități sunt cele mai importante, iar câteva sute de voci nu sunt suficiente pentru un referendum.


„O eventuală unire între Florești și Cluj ar fi destul de complicată din cauza legislației actuale pe care o avem în România. Este un proces complicat. Noi, deocamdată, ce avem din punct de vedere legal, este o cooperare în cadrul zonelor metropolitane care nu presupune crearea unor noi entități, că nu permite legea. Presupune un proces extrem de complicat, inclusiv pe parte de referendum local și presupune în primul rând să dorească cele două comunități o unire. Deocamdată la noi nu este foarte clar ce își dorește Floreștiul. Comuna a avut avantaje cel puțin până în prezent din statutul de comună. Sunt inclsiv taxe mai mici pe zona rurală. Floreștiul are o evoluție foarte interesantă, este cea mai mare comună din România, este mai mare decât multe orașe de talie mică și întrebarea nu este neapărat cea a unirii Clujului cu Floreștiul. S-a încercat și la Oradea legarea unei comune cu orașul. Și nu a trecut în cele din urmă de referendumul local. Deci e posibilă teoretic, dar trebuie să existe această dorință la nivel local. Și trebuie ca cetățenii care votează la referendum să perceapă aceste avantaje”, a explicat Bogdana Neamțu,

Ce spun specialiștii în economie

Economistul Radu Nechita spune că floreștenii ar dori ca cele două localități să se unească pentru a putea scăpa de neplăcerile frecvente, cum ar fi traficul infernal. Avertizează însă că această schimbare va fi vizibilă mai întâi la nivel administrativ și abia apoi va fi resimțită de fiecare cetățean în parte.


„Din punctul de vedere al sectorului privat nu ar fi o mare modificare. Eu nu cred că ambuteiajele ar fi mai scurte sau mai lungi, eu nu cred că ar fi o mare schimbare din acest punct de vedere, la fel cum ar fi dacă s-ar uni Clujul cu Bucureștiul. Nu asta este relevent. Ar fi probabil o impozitare mai mare în Florești, o centralizare a deciziilor în materie de autorizații de construcție, în materie de transport în comun, deci practic impactul cel mai mare ar fi pe partea sectorului public, sectorului de administrație locală și abia pe urmă, indirect, ar fi impact pe sectorul privat. Eu cred că faptul că aceste două entități sunt separate ne permite să facem niște comparații, să vedem consecințele unor erori și eventual să le corectăm. Dacă facem obsesia asta a megalopolisurilor vom face, de fapt, ceea ce în termeni economici înseamnă un fel de cartel al autorităților locale”, a explicat Radu Nechita, economist.

Etichete: comuna cluj floresti
Ultimele Stiri
abonare newsletter