Actualitate

Statul cheltuie 15 milioane de euro lunar pe asistații sociali

Sute de mii de români trăiesc cu venitul minim asigurat, datorită legislației în vigoare care spune că familiile și persoanele singure, cetățeni români, au dreptul la un venit minim garantat, lunar, ca formă de asistență socială. Suma se acordă persoanelor fără venituri sau cu cele mai mici venituri.

Numărul de români care au beneficiat de venitul minim garantat din 1 ianuarie 2017 până în 30 noiembrie este de 235.331 de persoane, iar suma totală plătită de la bugetul de stat, a fost de 725 de milioane de lei, adică peste 150 de milioane de euro. Astfel, lunar, sunat cheltuiți peste 15 milioane de euro pentru cei mai săraci dintre români.

Asigurări de sănătate și ajutor de supraviețuire

Suma însă este și mai mare, fiindcă beneficiarilor le este plătită și constribuția de asigurări sociale de sănătate și asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor.


Ajutorul de supraviețuire nu se mai acordă dacă persoanele apte de muncă refuză să efectueze ore de muncă în folosul comunității, la cererea primăriilor sau dacă refuză un loc de muncă oferit de Agențiile Județene de Ocupare a Forței de muncă, informează Evenimentul Zilei.

Județele cu cel mai mare număr de persoane care au încasat anul trecut venit minim garantat au fost: Olt, Dâmbovița, Iași, Teleorman și Vaslui.


Creșterea copilului

Peste 3 milioane de lei au fost cheltuiți din bugetul național pentru îndemnizațiile de creștere a copilului. Aproape 160.000 de părinți au beneficiat, în medie, în fiecare lună, de acest ajutor. Ajutorul reprezintă 85% din media veniturilor profesionale, dar nu poate fi mai mic de 1.233 de lei pe lună și nu poate fi mai mare de 8.500 de lei pe lună.

De asemenea, părinții care s-au întors la serviciu înainte de finalizarea concediului maternal au primit în fiecare lună câte 650 de lei. Pentru 73.000 de părinți s-au cheltuit 500 de milioane de lei.


5 milioane de euro ajung la șomeri

La sfârșitul lunii septembrie 2017 în România erau 362.060 șomeri. Dintre aceștia, 53.616 șomeri au beneficiat de indemnizație de șomaj de 375 de lei, iar 14.535 de indemnizație de șomaj de 250 de lei pe lună. Astfel, în total, statul a plătit peste 23 de milioane de lei, adică peste 5 milioane de euro.

Cei mai mulți bani merg la copii

În perioada 1 ianuarie-30 noiembrie 2017, din statul român a plătit peste 4 miliarde de lei pentru alocațiile de stat pentru copii. Au beneficiat în fiecare lună de alocație de stat în valoare de 84 de lei un număr mediu de 3.237.589 de copii cu vârsta mai mare de 2 ani și au mai beneficiat în fiecare lună de alocație de stat în valoare de 200 de lei un număr mediu de aproape 400.000 de copii cu vârsta mai mică de 2 ani sau care au handicap și vârsta mai mică de 3 ani de zile.

Ultimele Stiri
abonare newsletter