Actualitate

Clădirea liceului din Florești încă nu este gata. Cuibus: „Șansele să funcționeze un liceu la 5 km de Cluj sunt minime”

În urmă cu șase luni, primarul comunei Florești, Horia Șulea, promitea că tinerii din localitate și împrejurimi vor avea propriul lor liceu. Clădirea trebuia să fie gata în luna octombrie, însă Inspectoratul Școlar Județean Cluj încă așteaptă să poată să pună în funcțiune liceul. Însă speranțele că floreștenii vor fi tentați să-și dea copiii la școală în localitate sunt destul de mici.

sursă foto: floresti24h.ro sursă foto: floresti24h.ro

Sute de elevi din Florești merg zilnic kilometri întregi pentru a ajunge la liceele din Cluj-Napoca, fiindcă, deși este cea mai mare comună din România, având în jur de 40.000 de locuitori, aici nu există încă un liceu. Construcția clădirii în care ar urma să funcționeze un liceu a început în urmă cu câțiva ani. În luna iulie, primarul Horia Șulea promitea că lucrările vor fi finalizate în luna octombrie.

„Lucrările la noua școală se apropie de finalizare și îmi place ce văd. Am fost nevoiți să ridicăm tonul și să facem apel la clauzele contractuale pentru ca termenul de finalizare să fie respectat, însă acum trecutul e trecut și doar prezentul, dar mai ales viitorul contează. Noua școală-liceu va avea 42 de săli de clasă, 4 laboratoare, sală de conferințe și două terenuri de sport. Am vorbit cu muncitorii de pe șantier și aceștia mi-au dat asigurări că în maxim două luni și jumătate, construcția va fi finalizată în întregime”, declara în luna iulie Horia Șulea.


Nu poate fi liceu fără clădire

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean așteaptă această clădire pentru a încerca transformarea ei într-un liceu. Speranțele însă sunt mici. Fiind atât de aproape de Cluj-Napoca, floreștenii preferă să își trimită copiii la liceu aici, datorită prestigiului liceelor, a profesorilor, dar și varietatea profilelor. Experiențele cu alte licee din localitățile din împrejurimile Clujului au fost dezamăgitoare.

„Deocamdată este o clădire care este în construcție și care este posibil de anul viitor, dacă o termină Primăria, să o transformăm în liceu. Însă problema este că experiența liceelor de lângă marile orașe nu este una foarte bună. Spre exemplu, deși Apahida este o localitate cu 15.000 de locuitori, liceul nu mai funcționează. Nu mai sunt elevi, fiindcă vin toți la Cluj. Liceul din localitatea Cuzdrioara de lângă Dej a fost desființat în urmă cu doi ani. Nu merge extraordinar de bine nici liceul din Gilău, iar de Huedin să nu mai vorbim. Acolo sunt două licee și sunt la limita de supraviețuire. Lumea vrea licee mari, profile cât mai variate”, a explicat Valentin Cuibus, șeful ISJ.


Șansele ca elevii să dorească să învețe în Florești sunt mici

În ceea ce privește localitatea Florești, reprezentanții ISJ sunt dispuși să facă o încercare, să vadă dacă un liceu va atrage elevi.

„Se poate face o încercare, însă șansele să funcționeze un liceu la 5 kilometri de Cluj sunt minime. Și dintre cei mici, majoritatea vin în Cluj să învețe. Pentru a-i atrage spre Florești, am deschis o grădiniță cu 15 grupe și merge. Însă pentru cei mari, treaba nu stă chiar așa. S-au făcut sondaje la clasa a VIII-a, au fost întrebați aproape 6.000 de elevi. Toată lumea vrea Cluj și gata”, a adăugat inspectorul șef.


Reprezentanții ISJ au declarat că deși există șanse ca un liceu să își deschidă porțile în viitorul apropiat, nu vor ca floreștenii să își facă speranțe false.

„Nu pot să spun în clipa asta dacă vom deschide sau nu un liceu, fiindcă nu avem o clădire. Când vom avea, vom vedea la momentul respectiv. Dar experiențele pe care le avem nu ne îndeamnă să mergem în această direcție, asta mai ales dacă avem locuri de liceu în municipiul Cluj-Napoca”, a concluzionat Valentin Cuibus.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter