Actualitate

CRIZĂ. Mii de dejeni au fost lăsaţi fără apă la robinete

Ceea ce trebuia să fie o simplă lucrare de branșare a localității Nima la magistrala de apă, s-a transformat într-o adevărată criză a apei pentru zeci de mii de oameni.

Din cauza lucrărilor făcute de mântuială a unei firme angajată de Compania de Apă „Someș”, dejenii și locuitorii comunelor învecinate au rămas fără un strop de apă la robinete încă de ieri dimineață, fără a fi anunțați pentru a-și putea creea rezerve, scrie dejeanul.ro.

Problemele au apărut undeva în zona localității Bunești, acolo unde a fost efectuat forajul în conducta principală. Cei de la Compania de Apă estimau că lucrările nu se vor întinde pe mai mult de câteva ore, timp în care Dejul urma să fie alimentat, cu presiune scăzută, din rezervoarele orașului, care erau deja pline. Din cauza materialelor neadecvate folosite dar și a terenului instabil, racordul a cedat la presiune, și astfel, a fost necesară întreruperea distribuirii apei spre Dej. Muncitorii firmei respective au încercat în zadar să remedieze problema în timp cât mai scurt, deoarece după ce se repornea furnizarea apei pe conductă, legătura ceda din nou și astfel erau nevoiți să o ia de la capăt. Între timp, apa din rezervoare s-a consumat, dar problema era departe de a fi rezolvată. Întreaga noapte, atât cei de la firma respectivă, cât și angajați ai Companiei de Apă au încercat să remedieze defecțiunea și astfel Dejul să fie realimentat cu apă, dar până la această oră nu au reușit. În acest moment, încă au apă la robinete doar cei din zonele joase ale orașului, dar dacă problema nu va fi remediată în câteva ore, ceea ce a mai rămas în rezervoare se va consuma și vor rămâne din nou fără apă.


În aceste condiții, încă de ieri, dejenii au făcut cozi la izvoarele publice din oraș și au golit de sticle rafturile magazinelor. Oamenii sunt nemulțumiți de faptul că nu au fost anunțați măcar că este posibil ca furnizarea apei să fie întreruptă, pentru a-și putea creea niște rezerve, pentru băut, gătit sau toaletă. Pentru că problema s-a agravat, în această dimineață, autoritățile locale au distribuit apă potabilă în unitățile de învățământ din Dej, iar pompierii au alimentat băile scolilor. Edilul Dejului, Morar Costan, a declarat că firma angajată de Compania de Apă a efectuat prost lucrările și că cineva trebuie să răspundă penal pentru situația creeată.

„Urmare a unor dificultăți neprevăzute în executarea lucrărilor de cuplare a unor rețele noi la rețeaua existentă, lucrări executate de firma Boccardo în zona Bunești-Nima, Compania de Apă Someș anunță, cu regret, că întreruperea neașteptată a furnizării apei în unele zone din municipiul Dej și localități periferice, se prelungește. În prezent, personalul Companiei de Apă Some de la sediul central și Sucursala Dej acordă asistență constructorului în găsirea unei soluții tehnice care să permită reluarea furnizării normale a apei în zonele afectate, în cursul zilei de azi, 7 decembrie„ este anunțul făcut joi de Compania de Apă „Someș”.


Criza apei din Dej a golit magazinele alimentare de apa îmbuteliată (plată şi minerală). Dejenii au luat cu asalt magazinele, iar acum pe rafturile magazinelor nu mai există apă îmbuteliată. Singura soluţie, în acest moment, o reprezintă izvoarele din oraş.

Ultimele Stiri
abonare newsletter