Actualitate

Liceenii din Cluj s-au întrecut în cunoștințe de cultură generală. Olimpiada CuGET a ajuns la cea de-a treia ediție

Mii de liceeni din Cluj-Napoca au participat la prima etapă a Olimpiadei CuGET care se află la cea de-a treia ediție.

În acest an, la Olimpiada de cultură generală s-au înscris un număr impresionat de elevi, de la 31 de licee. Tinerii își etalează cunoștiințele generale, în teste fulger de câte 15 minute. Competiția este organizaată de Asociația Femeilor de Afaceri Cluj (AFA), iar munca elevilor nu va rămâne nerăsplătită. Cunoștiințele lor de cultură generală vor fi recompensate cu premii în banu în valoare de 15.000 de lei.

„Sunt bucuroasă să dăm startul celei de-a treia ediții a olimpiadei CuGET. Acestui proiect ambițios și important organizat de Asociația Femeilor de Afaceri i se alătură tot mai mulți tineri pasionați de lectură și în același timp dornici să își testeze cunoștințele de cultură generală. Țin să le mulțumesc cadrelor didactice pentru deschiderea avută, astfel încât, împreună, să abordăm diferit educația”, a spus Carmen Bichescu, reprezentant AFA.


Elevii liceului „Onisifor Ghibu”, participanți fideli

Unul dintre liceele care participă la competiție este Liceul „Onisifor Ghibu”, școala de cartier care a devenit celebră în Cluj-Napoca pentru numeroasele activități extrașcolare la care participă elevii.

„Este a treia participare a noastre și am făcut-o mereu cu drag. Este ceva ce ne face onoare fiindcă este o olimpiadă de cultură generală, copiii sunt interesați și chiar le place, iar anii trecuți au mers mai departe. Este o competiție în adevăratul sens al cuvântului și anii trecuți chiar am fost dezamăgiți că nu am luat mai multe premii. Vorbim de cultură generală și aici aș putea să îi și agăț în momentul în care vin rezultatele. Eu predau istorie și încerc mereu să îi conving că istoria este importantă pentru cultura lor generală, nu este doar o materie la care sunt obligați să învețe”, a explicat Monica Bereș, directorul liceului.


Întrebările au scopul de a le testa cele mai vaste cunoștințe

Zeci de tineri care învață la Liceul „Onisifor Ghibu”, înarmați cu pixuri și stilouri au răspuns la întrebările propuse în cadrul Olimpiadei CuGET. Întrebările au vizat diverse domenii precum: geografie, muzică, IT, chiar și seriale sau social media. Dacă unele întrebări li s-au părut elevilor extrem de ușoare, altele le-au dat bătăi de cap.

„Mi s-a părut interesant fiindcă au fost întrebări din toate domeniile și așa demonstrăm ce știm și ne dăm seama pe ce parte ne potrivim mai bine. Au fost câteva întrebări despre gândaci, alea mi-au dat bătăi de cap. Iar cele mai ușoare au fost cele din geografie”, Alexa Cociș, elevă în clasa a IX-a, la Liceul „Onisofir Ghibu”.


Concursul se desfășoară în patru etape succesive: etapa pe clasă, la care participă astăzi mii de elevi de liceu de la 31 de instituții de învățământ din Cluj-Napoca; etapa pe oraș, în 28 octombrie și care se adresează tinerilor de 18-25 de ani, înscriși prin intermediul site-ului competiției; semifinala, în 18 noiembrie, și finala, care va avea loc în 25 noiembrie, sub forma unui show televizat, realizat în co-producție cu TVR Cluj.

Există trei categorii de vârstă: clasele IX și X, clasele XI și XII și tinerii de 18-25 de ani. La fiecare categorie, câștigătorul locului I va merge acasă cu 2.500 de lei, cel de pe locul II cu 1.500 de lei și ocupantul locului III cu 1.000 de lei. Întrebările din concurs acoperă arii diverse ale cunoașterii, de la istorie, geografie și științe ale naturii la muzică, film, europenism și Cluj-Napoca.


Olimpiada CuGeT este un proiect inițiat de Asociația Femeilor de Afaceri Cluj, co-organizat de Vitrina Advertising și co-producător este TVR Cluj.

abonare newsletter