Actualitate

Sexul, o soluţie temporară pentru problemele în relaţie. Care sunt principalele neînţelegeri

În secolul vitezei, în care tehnologia avansează de la o zi la alta, iar site-urile de socializare fac interacţiunea mult mai uşoară, să găseşti un partener este simplu. Să menţii însă o relaţie de durată pare din ce în ce mai greu. Specialiştii spun că orgoliul şi modul în care comunică partenerii sunt principalele cauze ale neînţelegerilor, iar sexul este doar o soluţie temporară.

cuplu cuplu

În judeţul Cluj, din 100 de căsătorii, 11 se termină cu divorţ, adică în una din 8-9 căsătorii, partenerii ajung să se separe. Până la a face un pas important precum e mariajul, tinerii se confruntă cu numeroasele probleme ale vieţii de cuplu, care le dau bătăi de cap. Cele mai multe neînţelegeri apar din lucruri mărunte care se adună sau dintr-o comunicare ineficientă.  L. este într-o relaţie de trei ani de zile, iar majoritatea problemelor cu care se confruntă în cuplu apar din cauza orgoliului.

“În relaţia noastră, principalele probleme apar din cauza neîncrederii, a prea multor aşteptări, proiectarea unei dorinţe ale noastre în locul persoanei cu care suntem, judecarea greşită a acţiunilor, frustrări interioare, traume din foste relaţii”, a spus tânăra. 


În cazul lui A., faptul că el şi iubita lui nu petrec suficient timp împreună este rădăcina problemelor dintre ei, iar ocazional, apar certuri mărunte, peste care însă se trece repede cu vederea.

“Cel mai des avem divergenţe pentru că eu nu găsesc suficient timp pe care să ni-l petrecm împreună. Acesta ar fi motivul cel mai serios de ceartă. În rest, ne mai ciondănim de la vasele din chiuvetă, hainele împrăştiate sau stările mele de ebritate, când devin excesiv de romantic şi vorbăreţ”, a spus bărbatul.


Ambii tineri susţin că încearcă să rezolve problemele împreună cu partenerele lor comunicând şi întreţinând relaţii amoroase. Specialiştii însă spun că sexul este doar o soluţie temporară, care ascunde, de fapt, o comunicare defectuoasă.

“Sexul este o soluţie temporară şi funcţionează fiindcă certurile apar în momentul în care nu există o conexiune între cei doi. Adică nu sunt pe aceeaşi pagină când apare o dificultate pe care o au: felul în care funcţionează relaţia, apariţia unui alt partener, infidelitatea emoţională. Sexul oferă acea conexiune fiindcă sunt unul şi acelaşi pentru o anumită perioadă şi mai mult, se eliberează nişte endorfine care ne fac să ne simţim mai bine. Şi atunci se creează iluzia îmbunătăţirii relaţiei”, a spus psihologul Raluca Anton.  


Soluţia însă este una pe termen scurt, fiindcă de cele mai multe ori, dificultăţile apar fiindcă partenerii nu ştiu să fie atenţi la nevoile celorlalţi, iar cea mai gravă problemă este că persoanele din cuplu nu ştiu cum să comunice eficient.

“Partenerii trebuie să se asculte, să-şi asculte nevoile şi să înveţe să îi ofere celuilalt iubirea pe care şi-o doreşte. Comunicarea nu este o problemă în sensul clişeic. Adevărata problemă este modul în care îşi spun problemele. Fiindcă şi certurile sunt o formă de comunicare, însă modul în care spunem ce ne dorim este problema”, a explicat Raluca Anton.


Sursă foto: mikeandsusandawson.com

Etichete: Raluca anton sex cuplu
Ultimele Stiri
abonare newsletter