Actualitate

Bechtel, dată în judecată de Cartel Alfa

<p><strong>Compania americană Bechtel, constructorul Autostrăzii Transilvania, e acţionată în instanţă de Cartel Alfa, confederaţia care reprezintă interesele sindicatului Transilvania, în vederea anulării concedierii colective.</strong></p>

Preşedintele Cartel Alfa, Grigore Pop, alături de reprezentanţii Sindicatului Transilvania din cadrul Bechtel, au anunţat că vor depune în această dimineaţă la Tribunalul Cluj o plângere împotriva constructorului Autostrăzii Transilvania. Motivul acţiunii în instanţă este disponibilizarea colectivă anunţată de Bechtel. Potrivit lui Grigore Pop, lista cu cei peste 600 de muncitori care vor fi concediaţi cuprinde şi lideri de sindicat şi persoane care reprezintă cazuri sociale.

„Vom da în judecată Bechtel pentru a cere anularea concedierii colective. Acest demers afectează angajaţi care sunt lideri de sindicat, dar şi care sunt cazuri sociale grave. Avem angajaţi care au fost în concediu paternal şi, conform legii, nu pot fi concediaţi timp de şase luni, dar şi angajaţi care sunt singurii întreţinători ai familiei, au câte trei-patru copii şi soţii grav bolnave”, a declarat ieri Grigore Pop, pentru Agerpres.


Grigore Pop a ţinut să precizeze că un alt motiv pentru care procedura de disponibilizare ar trebui întreruptă este şi faptul că se aşteaptă un răspuns de la Ministerul Transporturilor, care să precizeze care sunt planurile pentru continuarea lucrărilor la autostradă. Liderul de sindicat a mai declarat pentru Agerpres că speră să obţină o întrevedere cu ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, în care să se lămurească toate aspectele legate de continuarea lucrărilor, deoarece pe baza acestor decizii se poate stabili şi numărul de muncitori necesar, ceea ce ar putea impune renunţarea la procedura de disponibilizare.

„Sperăm să obţinem o întâlnire cu ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, pentru a afla cum vor continua lucrările la Autostrada Transilvania. Angajaţii au început, de luni, să primească deciziile de concediere, dar acestea pot fi anulate”, a explicat Grigore Pop pentru Agerpres. El a avertizat că dacă procedura de disponibilizare este dusă la bun sfârşit, Bechtel nu va mai putea angaja alţi oameni pe aceleaşi posturi, timp de nouă luni.


Potrivit purtătorului de cuvânt al Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, Ana-Maria Chiciudean, muncitorii au intrat de ieri într-un preaviz de 20 de zile, dar conform legii, Bechtel ar putea renunţa în orice moment la disponibilizare în acest interval de timp. În plus, reprezentantul AJOFM Cluj a precizat că instituţia urmează să organizeze câteva întâlniri cu muncitorii pentru a li se explica acestora legislaţia din domeniu şi pentru a se vedea cum pot fi ei ajutaţi să-şi găsească alte locuri de muncă.

Potrivit notificării primite de AJOFM Cluj de la Bechtel, lista cu disponibilizaţi cuprinde 682 de persoane, dintre care 563 din Cluj şi 119 din Bihor.

abonare newsletter