Actualitate

Zilele Culturale Maghiare. Cele mai importante evenimente care au loc în weekend

Peste 250.000 de persoane sunt aşteptate să participe, începând de sâmbătă, la cele circa 500 de evenimente care vor avea loc în cadrul ediţiei a opta a Zilelor Culturale Maghiare (ZCMC), ce se desfăşoară la Cluj-Napoca, la manifestări anunţându-şi prezenţa şi preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo.

sursa foto ziardecluj.ro sursa foto ziardecluj.ro

Manifestările vor începe sâmbătă dimineaţa, la ora 6.30.

"Sâmbătă, 12 august, ziua 0 a festivalului, la ora 6.30 se dă startul celei de-a XIX-a ediţii a Excursiilor memoriale de anduranţă 'Kós Károly', organizate de Societatea Carpatină Ardeleană. (...) De la ora 11.00 începe Ziua Ecvestră Maghiară. Manifestarea se desfăşoară la Centrul de călărie Szilaj de pe strada Lombului şi include de la concursuri de galop şi probe de forţă a cailor de tracţiune la dresaj liber şi demonstraţii ale arcaşului călare. În faţa Bisericii Sfântul Mihail, de la ora 11.00, va fi vernisată expoziţia bilingvă In memoriam, care cinsteşte memoria familiilor martirilor de la Arad (1849). Evenimentul va fi deschis de Molnár-Bánffy Kata, iniţiatoarea expoziţiei. La ora 19.00, pe strada Iuliu Maniu nr. 4, se deschide oficial Curtea Berilor Artizanale Maghiare, locul de întâlnire al clujenilor cu invitaţii la ZCMC, cu organizatorii şi presa. Aici vor avea loc discuţii, dezbateri, prezentări de beri, precum şi petrecerile după concertele din Piaţa Unirii", se arată într-o informare transmisă, vineri, de organizatori.


Duminică, de la ora 16.00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, va avea loc vernisajul expoziţiei Satul şi ţăranul în pictura transilvăneană, o selecţie de opere ale artiştilor plastici transilvăneni realizată de Alin Samochiş, care a adunat piese unice, puţin cunoscute publicului larg, provenite atât din colecţii particulare, cât şi din cea a Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

"În mansarda Bastionului Croitorilor, de la ora 18.00, se va deschide expoziţia de fotografie Statuia Matia Corvin, simbolul Clujului. Cele peste 30 de fotografii care surprind statuia de-a lungul timpului au fost adunate de curatorii expoziţiei Ancuţa-Lăcrămioara Chiş şi Ucu Bodiceanu. Un concert inedit de orgă şi saxofon va avea loc de la ora 19.00, în Biserica Sfântul Mihail. Interpretează Reman Zoltan (saxofon) şi Potyo Istvan (orgă). De la ora 20.00, în Parcul de sculpturi Arkhai de la Vlaha, va avea loc concertul trupei underground Balaton. Una dintre trupele alternative cult ale Ungariei, Balaton a fost înfiinţată în 1979 de compozitorul Víg Mihály, cunoscut pentru numeroasele compoziţii realizate pentru filmele lui Béla Tarr şi Hunyadi Károly", se mai arată în informare.


Ziua de luni debutează cu deschiderea pentru public a turnului Bisericii Sfântul Mihail, care poate fi vizitat între orele 10.00-16.00.

"De la ora 10.00 se deschide Autobuzul Arany 200 - Expoziţia mobilă a Muzeului Literar Petofi, în parcarea Teatrului Maghiar de Stat. Expoziţia prezintă cariera, relaţiile şi importanţa de azi a poeziei lui Arany János şi cuprinde poeme, imagini, diferite documente şi copii de relicve. În autobuz au fost încorporate jocuri manuale şi instrumente digitale, care nu garantează doar divertismentul, ci ajută şi la aprofundarea cunoştinţelor. Între 12.00-13.00, în Piaţa Unirii, va avea loc Dans în piaţă, un eveniment de prezentare a celor 20 de ansambluri din 7 ţări participante la cea de-a 19-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor 'Sfântul Ştefan'. Festivalul este o sărbătoare a folclorului autentic al grupărilor etnice şi culturilor regionale europene şi a devenit, în cei 19 ani de existenţă, un eveniment important în viaţa culturală a minorităţilor etnice din Europa Centrală", menţionează sursa citată.


Tot luni, de la ora 19.00, la Opera Maghiară, va avea loc Gala de deschidere a celei de-a opta ediţii a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, cu spectacolul Canon dansant Hommage a Kodaly, în interpretarea Ansamblului Popular Maghiar de Stat. (...)

"Spectacolul va fi precedat de discursurile ţinute de Gergely Balazs, organizator principal, preşedintele Asociaţiei Clujul Comoară, Tokes Laszlo, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, Kelemen Hunor, preşedintele Uniunii Democrate Maghiare din Romania şi Kover Laszlo, preşedintele Parlamentului Ungariei", se mai arată în informarea organizatorilor manifestării.

Ultimele Stiri
abonare newsletter