Actualitate

Piloții au făcut show pentru pământeni la Câmpia Turzii. Cine este femeia care a pilotat un MiG21 Lancer - FOTO

Demonstraţiile aviatice organizate în fiecare vară, de patru ani încoace, la Baza 71 Aeriană de lângă Câmpia Turzii au înregistrat sâmbătă un record de public.

Spectacolul oferit de piloţi pe avioane F16, MiG21 Lancer sau elicoptere IAR a atras anul acesta, la Ziua Porţilor Deschise, peste 7.000 de persoane, reprezentând cel mai numeros public din istoria evenimentului.

Dincolo de a admira frumuseţea aparatelor de zbor şi a acrobaţiilor, mulţi dintre spectatori vin la baza aeriană de la Luna şi dintr-o curiozitate firească. Mulţi dintre ei trăiesc de o viaţă întreagă lângă aerobază, iar sunetul uşor de recunoscut al avioanelor militare îi însoţeşte în viaţa lor de zi cu zi. Uneori acest zgomot specific se aude şi în localităţi mai îndepărtate, până la Turda sau Cluj-Napoca. Aşa că în această zi oamenii au ocazia să vadă ce se întâmplă de fapt acolo unde, tot restul anului, accesul nu le este permis, care este tehnica folosită şi care sunt aparatele care produc zgomotul pe care îl aud, scrie Agerpres.


"Este un eveniment deosebit, nu vezi în fiecare zi aşa ceva. În plus, putem şi noi oamenii obişnuiţi să visăm, pentru câteva ore, la aventuri pe care nu le vom trăi poate niciodată. Copiii sunt cei mai încântaţi. Noi venim deja de trei ani, mai ales pentru fiul nostru cel mare", spun membrii unei familii de localnici.

În plus, demonstraţiile aviatice au şi un scop tactic. Dincolo de spectacolul oferit publicului, ele au valoarea unor adevărate exerciţii de luptă şi de îndemânare pe care piloţii le pot face, de data aceasta, în văzul a mii de oameni.


"În primul rând, piloţii şi personalul tehnic îşi desfăşoară toate forţele pentru a se observa un exerciţiu extraordinar, atât pentru evaluare, cât şi, bineînţeles, pentru a se bucura populaţia locală şi toţi vizitatorii. Evident, fiecare tip de misiune executată de piloţii noştri prezintă un zgomot, pentru că avioanele şi elicopterele fac un zgomot distinct faţă de avioanele civile, iar populaţia poate să observe şi să simtă că există activitate şi că sunt în siguranţă. Al doilea obiectiv principal este evaluarea capacităţilor şi capabilităţilor bazei. Aici mă refer la faptul că suntem la jumătatea anului, se evaluează activităţile, se evaluează posibilităţile oamenilor şi a tehnicii pentru a vedea ce se poate îmbunătăţi", a explicat George Moldovan, reprezentant al Bazei 71 Aeriană de la Luna.

La evenimentul de sâmbătă a fost prezent şi secretarul de stat în MApN Mircea Duşa, care a vizitat principalele spaţii de pregătire a militarilor şi a stat de vorbă cu personalul bazei aeriene, unde piloţii români şi americani se antrenează pentru executarea principalelor misiuni de apărare a spaţiului aerian, inclusiv cele de poliţie aeriană.


"În 2013 organizam pentru prima dată mitingul aviatic de la Baza Aeriană Câmpia Turzii. Iată că, după patru ani de zile, a devenit o sărbătoare a Ardealului şi ţin foarte mult ca în fiecare an să organizăm această acţiune care este una deosebită şi românii au posibilitatea să-i vadă pe militarii de la Forţele Aeriene şi să îşi dea seama de pregătirea lor", a spus Mircea Duşa, care a precizat că tipurile de exerciţii executate în timpul show-ului aviatic sunt, de fapt, aceleaşi pe care piloţii, asistaţi de personalul tehnic, le execută în timpul pregătirilor lor pentru misiunile de luptă.

Din echipa de piloţi care a condus aparatele de zbor în timpul show-ului fac parte şi câteva femei. Ele au pilotat sâmbătă elicoptere, iar una s-a urcat la manşa unui MiG21 Lancer.


"Singura femeie pilot pe MiG 21 Lancer din Forţele Aeriene Române este locotenentul Romina Mârza, deşi aici vreau să vă spun că noi nu facem discriminare, cei care sunt capabili să treacă testele psihice, psihologice, fizice şi intelectuale, aceştia pot să acceadă către elita Armatei române. Romina Mârza face parte dintr-un colectiv foarte bine închegat, se instruieşte cot la cot cu toată lumea şi rezultatele sunt extraordinare", a spus George Moldovan.

La mitingul aviatic au venit foarte mulţi copii, care au avut ocazia să îi vadă îndeaproape pe piloţi sau să atingă avioanele, dar şi să vadă în detaliu tehnica militară folosită, să pună întrebări sau să coboare tancuri.


În programul evenimentului au putut fi urmărite: prezentarea în zbor a aeronavelor Forţelor Aeriene Române, exerciţiu tactic cu forţe şi mijloace ale Forţelor Aeriene şi Forţelor Terestre Române, zboruri demonstrative cu aeromodele şi aeronave civile şi expoziţii statice cu tehnică militară.

Mitingul aviatic este organizat din 2013 la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" din localitatea Luna de lângă municipiul Câmpia Turzii, timp în care numărul publicului atras a crescut de la 1.500 la peste 7.000 de oameni.

Baza 71 Aeriană va intra într-un program de modernizare în acest an

Ministerul Apărării Naţionale va demara în acest an o acţiune de modernizare a Bazei 71 Aeriană de la Luna, de lângă Câmpia Turzii, a declarat, sâmbătă, secretarul de stat Mircea Duşa.

Prezent la mitingul aviatic care se organizează, din 2013, la baza de la Luna, Duşa a precizat că planul de modernizare face parte dintr-un program mai amplu care a vizat şi aerobaza de la Feteşti, unde lucrările au început în 2014, sau pe cea din Bucureşti, unde proiectul va fi finalizat în acest an.

"Vom demara în acest an un alt proiect de modernizare a bazei de aici de la Câmpia Turzii, aceasta însemnând modernizarea pistei, construcţia de noi hangare pentru avioane şi mentenanţă, dublarea capacităţii de depozitare a combustibilului şi extinderea platformei de parcare cu portanţă foarte mare, adică şi pentru avioane C17", a precizat Duşa.

El a adăugat că ministerul are şi alte proiecte care privesc Forţele Aeriene, având în vedere alocarea a 2% din PIB pentru Apărare, motiv pentru care MApN face eforturi de a realizeze programele pe care şi le-a stabilit.

Ultimele Stiri
abonare newsletter