Actualitate

Oraș Comoară și nu prea. Moților, din nou un șantier. Modernizare de mântuială

La nici doi ani de la terminarea unor ample lucrări pe Moților, strada este din nou un șantier.

Lucrările de modernizare a tramei stradale de pe Moților, deși au fost recepționate de către Primăria Cluj-Napoca anul trecut, cu mari întârzieri, se pare că au fost făcute de mântuială, având în vedere că strada e din nou un șantier.

Clujenii au semnalat și atunci și în prezent că lucrările ar trebui refăcute pentru că trotuarele ar fi  denivelate și gurile de canal ar fi sub nivelul asfaltului. Lucrarea a fost făcută din bani europeni.


Prezent joi la o emisiune la radio, primarul Emil Boc a fost asaltat cu întrebări despre strada Moților, unde, în prezent, se lucrează. Din nou.

Denivelări, greșeli de proiectare, reasfaltări

Un clujean l-a întrebat pe primar de ce la un an de la reabilitarea străzii, pe Moților se sparge și se reasfaltează unele porțiuni din drum. "Este o calitate slabă a lucrărilor efectuate anterior din moment ce de puțină vreme a fost finalizată lucrarea generală pe strada Moților. De ce e nevoie de refacere?" l-a întrebat clujeanul pe primar.


Un alt clujean a semnalat că la intersecția Moților cu Clinicilor se formează frecvent o baltă mare, în urma ploilor, și se formează "râuri care blochează o bandă de circulație" înspre Primărie, iar mașinile care trec prin zonă distrug fațada clădirilor. Acesta a mai spus că pe carosabil deja există denivelări și că există și o problemă de proiectare pentru că "acele canalizări pe unde ar trebui să curgă apa sunt la o distanță de un metru de trotuar și că apa ocolește canalele".

Lucrări de retușare, nu reabilitare

Primarul Emil Boc s-a contrazis singur când a răspuns că lucrările se fac în vederea recepției finale, ca apoi să recunoască că recepția lucrărilor la strada Moților a avut loc deja anul trecut. În plus, despre lucrări, Boc spune că sunt doar "retușări".


"Este vorba doar de efectuarea unor lucrări în vederea recepției finale. Adică, constructorul trebuie să remedieze acele lucruri pe care Comisia de Recepție le-a constatat, în vederea organizării recepției finale. Nu e niciun leu în plus din banii publici, firma trebuie să facă lucrări în vederea recepției finale, retușuri, acolo unde Comisia a constat că este nevoie. S-a făcut recepția, dar s-a menționat obligația de îndreptare. Pentru ca recepția finală să se încheie trebuie remediate unele lucruri. Canalele sunt la cotă joasă, e o dovadă de neseriozitate. Ne uităm să vedem dacă standardele de calitate sunt ca și în proiect. Acolo unde este o problemă, firma are obligația să le refacă. Normal că le-am spus să lucreze în timpul nopții pe Moților pentru că în amiaza mare este trafic intens. Firma are de remediat unele porțiuni necesare, a fost notificată de către Primărie că anumite lucrări, anumite zone, trebuie retușate pentru a fi în conformitate cu proiectul", a replicat Boc.

Și anul trecut, un clujean atrăgea atenția asupra lucrărilor de mântuială făcute pe Moților. “Vreau și eu să știu cine a verificat sau încă verifică lucrările de pe strada Moților? Nu de alta, dar lucrările sunt de prost gust și de proastă calitate”, sesiza un clujean pe un site de reclamații la adresa primăriei.


Lucrările de modernizare la Calea Moţilor au făcut parte dintr-un proiect cu finanţare din fonduri europene „Refacerea infrastructurii Oraşului Comoară, modernizare căi de acces spre centrul istoric”. În cadrul aceluiaşi proiect au mai fost incluse străzile I.C. Brătianu, Memorandumului şi Avram Iancu. Firma SC Viarom Construct SA a fost desemnată câştigătoarea licitaţiei pentru „Refacerea infrastructurii Oraşului Comoară, modernizare căi de acces spre centrul istoric” (oferta financiară a fost de 16,9 milioane lei).

abonare newsletter