Actualitate

Falimentul Cluj Arena, pe masa și la mâna judecătorilor

La Tribunalul Specializat Cluj s-a judecat miercuri primul termen în procesul în care societatea Cluj Arena şi-a cerut falimentul.

Dosarul a fost înregistrat pe 26 iunie, iar data primului termen a fost stabilită pentru miercuri, 28 iunie. Judecătorii au decis să amâne cauza până pe 23 august pentru studierea dosarului.

În luna mai, Consiliul Judeţean dădea undă verde intrării societății Cluj Arena în faliment la 8 luni după ce aceeași instituție a decis rezilierea asocierii cu societatea care administra stadionul. “Nu a mai fost respectat scopul pentru care CJ s-a asociat cu Cluj Arena SA, respectiv realizarea de profit pentru ambii asociaţi”, și-a justificat Tișe decizia.


“Se acordă mandat Consiliului de administrație al societății Cluj Arena SA pentru a acționa cu privire la societatea Cluj Arena, respectiv pentru a solicita deschiderea procedurii de insolvență simplificată”, se preciza în proiectul de hotărâre.

Anul trecut, consilierii judeţeni au votat rezilierea asocierii cu societatea Cluj Arena privind administrarea stadionului. Cu alte cuvinte, societatea a rămas cu datoriile de 3,3 milioane de euro faţă de Primărie şi fără obiect de activitate începând din 21 decembrie 2016.


Tot de la acea dată, arena este administrată direct de Consiliul Judeţean Cluj care trebuie să producă cel puţin 500.000 de euro pe an să întreţină stadionul, asta pe lângă salariile celor 30 de noi angajaţi care fac parte dintr-o direcţie nou înfiinţată care se va ocupa de administrarea obiectivului.

Despre datoriile către Primărie, Alin Tișe, președintele CJ Cluj, spunea la acea dată: “Acele datorii vor urma regimul oricăror datorii pe care le are o societate care intră în procedura Legii 85. Cei care sunt creditori se vor înscrie la masa credală, va urma o procedură care se va face de către societatea care se va ocupa de proceduri conform Legii 85”.


Cât despre cedarea stadionului către Primărie în contul datoriilor, acest subiect nu a mai fost atins nici de Boc, nici de Tișe de anul trecut. Stadionul Cluj Arena, inaugurat în octombrie 2011, a fost construit cu bani de la Consiliul Judeţean Cluj şi de la Guvern, în perioada în care şef al Executivului era Emil Boc.

La începutul lunii iunie, Consiliul Judeţean Cluj a primit o veste nu tocmai plăcută de la Ministerul Finanţelor. Trebuie să returneze 10 milioane de lei, TVA-ul primit pentru stadionul Cluj Arena. De ce? Pentru decizia lui Alin Tişe de a rezilia asocierea cu societatea Cluj Arena privind administrarea stadionului. Dacă nu s-ar fi luat decizia intrării în faliment/insolvenţă a societăţii care administra stadionul, acum, aceşti bani nu ar fi trebuit returnaţi. Detalii despre acest subiect aici.


În ceea ce priveşte situaţiile financiare ale societății Cluj Arena S.A. la finalul anului trecut, datoriile societăţii sunt în valoare de 26.089.930 lei, mai mari cu 10.653.486 lei faţă de 2015.

abonare newsletter