Actualitate

Sentinţă inedită dată de magistraţii clujeni. I-au interzis să sară un gard

Un clujean a fost condamnat la închisoare cu suspendare după ce a pătruns de mai multe ori în zona securizată a Aeroportului Internaţional Cluj. Mai mult, instanţa i-a interzis, timp de doi ani, să se apropie de gardul aeroportului.

În 5 martie 2016, Oşan Florin Olimpiu, aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice, a pătruns prin escaladarea gardului în zona perimetrului Aeroportului Internaţional Cluj. Aflându-se în interiorul acestei zone s-a deplasat spre platforma de îmbarcare-debarcare şi întrucât nu purta vestă reflectorizantă specifică angajaţilor aeroportului a fost interceptat de către agenţii de securitate.

În faţa poliţiştilor, Oşan a explicat că a pătruns în perimetrului aeroportului, mai exact în zona nedestinată publicului, dorind astfel să testeze vigilenţa personalului de pază şi scoaterea în evidenţă a punctelor de vulnerabilitate. Totodată, inculpatul le-a spus agenţilor de pază că a mai intrat în zona restricţionată a aeroportului şi că va mai intra din nou făcând o surpriză şi mai mare.


Conducerea aeroportului a depus o plângere penală împotriva clujeanului pentru săvârşirea infracţiunii de violarea sediului profesional.

La Judecătoria Cluj-Napoca, Oşan Florin Olimpiu, care şi-a recunoscut fapta în întregime, a fost condamnat la 2 luni închisoare cu suspendare şi a fost obligat, timp de 60 de zile, să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii la RADP sau la primărie.


“Din probele administrate în cauză, respectiv procesele verbale de sancţionare contravenţională, rezultă că inculpatul nu este la prima faptă de acest gen, acesta pătrunzând şi cu alte ocazii în zona securizată a Aeroportului Internaţional Cluj, respectiv la data de 24 octombrie 2015, în jurul orei 20.10, când prin escaladarea gardului a pătruns în perimetrul restricţionat al aeroportului, fiind prins şi predat organelor de poliţie, iar la data de 7 octombrie 2015, la ora 22.31, a apelat serviciul de urgenţă 112 anunţând  faptul că va intra pe o pistă  din cadrul aeroportului şi se va sinucide, luându-se toate măsurile ce s-au impus la vremea respectivă în vederea evitării unui asemenea eveniment, acesta fiind sancţionat contravenţional în repetate rânduri” arată judecătorii clujeni.

În timpul cercetărilor, Oşan Florin Olimpiu a recunoscut faptele de care era acuzat, precizând că nu a dorit altceva decât să evidenţieze vulnerabilitatea Aeroportului Internaţional Cluj.


Judecătorii au dispus efectuarea unei expertize medico – legale psihiatrice, iar concluziile au fost că acesta suferea de „tulburare de personalitate disociată”.

“În opinia instanţei, «obiectivele» inculpatului au fost stabilite de către acesta prin contagiune cu relatările media obsesive referitoare la vulnerabilităţile sistemelor de securitate în contextul atentatelor teroriste comise în  Europa şi SUA. Deşi fapta în cauză ar fi în măsură să cauzeze îngrijorări în contextul relatărilor media referitoare la acte de provocare şi terorism instanţa apreciază că pericolul social al acestei infracţiuni nu trebuie nici supraevaluat şi nici subevaluat. Astfel, este de observat că accesul inculpatului în împrejmuirea aeroportului s-a făcut prin simpla escaladare a gardului şi că acesta a fost observat în mod facil de către agenţii de securitate întrucât nu purta vesta reflectorizantă specifică angajaţilor aeroportului. Inculpatul nu purta asupra sa explozibili, arme albe sau de foc iar zona în care a pătruns era practic pustie”, se arată în motivarea Judecătoriei Cluj-Napoca.


Reprezentanţii Aeroportului Cluj au făcut apel la hotărâre, iar magistraţii de la Curtea de Apel au menţinut sentinţa dată în primă instanţă, dar în plus, i-au interzis clujeanului dreptul de a se apropia de gardul perimetral ce delimitează terenul cu acces restricţionat al aeroportului clujean.

Ultimele Stiri
abonare newsletter