Actualitate

Muzeul Apei se transformă în parc? Compania de Apă Someş nici nu vrea să audă de ambiţiile lui Boc

Emil Boc a anunţat că intentionează să amenajeze un parc de 100 de hectare pentru locuitorii din Cluj şi Floreşti pe amplasamentul Muzeului Apei.

sursa foto cerculdestele.blogspot.ro sursa foto cerculdestele.blogspot.ro

Primarul Clujului a afirmat marţi că doreşte amenajarea unui nou parc de aproximativ 100 de hectare  în zona de vest a municipiului, la intrarea în Floreşti. 

În prezent, Muzeul Apei se întinde pe 200 de hectare şi este deţinut de Compania de Apă Someş.


Boc are în plan să ceară şi ajutorul parlamentarilor clujeni.

”Nu am altă ambiție. La fel cum în alte părți ale lumii există astfel de parcuri, eu nu cred că la Cluj-Napoca nu se poate. Sunt 200 de hectare de teren acolo. Nu cerem să facem blocuri, ci să se facă parc. Pe 100 de hectare să fie zonă de protecție sanitară, iar pe alte 100 de hectare să se poată face un parc. Vrem să facem pentru Cluj și Florești un parc. Acolo mai mult sunt conducte de care se prevalează cei de la Compania de Apă Someş. Eu spun spații verzi, o zonă de agrement, fără fundații care să afecteze conductele și rezervele de apă. Eu m-am întâlnit cu colegii din PNL ca să identifice articolele din lege pentru a merge la legislația europeană. Am mai umblat și eu prin alte țări, dar pe 100 din cele 200 de hectare se poate face un parc. Eu îi invit pe toți colegii din Cluj care sunt în Parlament să facă un proiect de lege care să permită aceste investiții”, a afirmat primarul Emil Boc, la o emisiune la radio.


Valoarea investiţiei, mai spune primarul, s-ar ridica la 2-3 milioane de euro.

"Trebuie protejate sursele de apă de pe 100 de hectare, dar aici avem un parc, care ne-ar costa 2-3 milioane de euro, și nu facem nimic. Acum pe lege nu se poate, dar pe viitor ar trebui să se facă ceva. Acolo vom face un parc dar peste foarte mult timp. La Muzeul Apei avem, însă, teren care stă nefolosit. Repet, nu propun să se toarne betoane și fundații, ci să se pună bănci, să se facă alei și piste de biciclete și role”, a mai afirmat primarul Emil Boc.


Reprezentanţii Companiei de Apă spun că pe acel teren nu pot avea loc “activităţi umane”.

“Nu vrem să îl contrazicem pe domnul primar, apreciem iniţiativele pentru amenajarea de spaţiu verde, dar domnul primar ar fi trebuit să ştie care este regimul, din punct de vedere legal, al resurselor de apă. Nu vorbim de Tarniţa sau Gilău, care nu este în administrarea noastră, vorbim de sursa subterană Floreşti, care este în administrarea noastră şi conform legisatiei pe terenul sursei sau în zona sursei se aplică regulile de protecţie sanitară cu regim sever şi, în consecinţă, nu se pot intreprinde activităţi umane acolo. Toate grupurile sunt însoţite de personalul nostru, sunt atenţionati, supravegheaţi cu privire la aruncarea unor eventuale deşeuri. În zona respectivă este sursă strategică alternativă. Gândiţi-vă că se întâmplă o poluare accidentală masivă la Tarniţa. Automat ajunge şi în Gilău şi Someşul Cald pentru că sunt legate aceste lacuri, fapt ce face ca singura şansă este alimentarea din sursa subterană Floreşti. În acest caz, ar putea furniza apa potabilă sau cel puţin să asigure o sursă de apă neafectată pentru o bună parte din populaţia Clujului până s-ar rezolva problema unei eventuale poluări, să sperăm că nu se va întâmpla în amonte. În cazuri  de urgenţă, cel puţin pentru Cluj-Napoca, resursa de apă subterană de acolo este suficientă”, a declarat Lucian Croitoru, din cadrul Companiei de Apă Someş, Lucian Croitoru.

abonare newsletter