Actualitate

Când nu înghite Centrul de Deşeuri bani, înghit staţiile de deşeuri din judeţ, investiţii inutile fără CMID

La finalul anului 2014, în plin scandal după ce Monitorul de Cluj a publicat în exclusivitate expertiza de la Centrul de Deşeuri care arăta ce ilegalităţi şi ce lucrări de mântuială s-au făcut, Consiliul Judeţean inaugura staţiile de transfer de la Mihai Viteazu, Gherla şi Huedin, investiţii total inutile fără definitivarea întregului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor (CMID).

Dacă banii clujenilor sunt în continuare irosiţi pe Centrul de Deşeuri, ba pentru asigurarea pazei, ba pentru alimentarea cu energie electrică, funcţionarii din Consiliul Judeţean au găsit metode de a sifona nişte bani din bugetul instituţiei şi în ceea ce priveşte staţiile de transfer.

În acest sens, forul judeţean organizează o licitaţie pentru asigurarea pazei celor trei staţii de transfer din Mihai Viteazu, Gherla şi Huedin.


Să înţelegem că aceste investiţii, care au costat fiecare aproape două milioane de euro, stau de cel puţin 3 ani nepăzite?

Consiliul Judeţean este dispus să mai scoată din bugetul propriu peste 71.000 de euro pentru 3 (?!) posturi de agenţi de pază care să fie 24 h din 24 prezenţi la staţiile de transfer menţionate.


Potrivit anunţului de achiziţie directă, valoarea estimată a contractului prin care se vor realiza servicii pentru asigurarea pazei, protecţia şi supravegherea amplasamentelor staţiilor de transfer deşeuri Huedin, Gherla şi Mihai Viteazu este de 323.244 lei fără TVA (aproximativ 71.800 de euro).

“Prestarea serviciilor pentru asigurarea pazei, protecţiei şi supravegherea amplasamentelor staţiilor de transfer deşeuri Huedin, Gherla şi Mihai Viteazu, judeţul Cluj se va realiza pe o perioada de 8 luni (28.04.2017-28.12.2017), de la data intrării în vigoare a contractului de servicii, cu posibilitatea prelungirii prestării serviciilor cu încă 4 (patru) luni calendaristice, respectiv pentru perioada 28.12.2017-28.04.2018”, se arată în anunţ.


Potrivit caietului de sarcini, paza va fi asigurată de către o societate comerciala specializată şi licenţiată în servicii de pază şi protecţie.

“Contractul de servicii ce se va încheia cu societatea comercială care va adjudeca licitaţia are ca obiect exclusiv paza, protecţia şi supravegherea amplasamentelor staţiilor de transfer deşeuri Huedin, Gherla şi Mihai Viteazu, prin asigurarea pazei fizice, urmând ca sistemul antiefracţie, sistemul video şi protejarea aparaturii, să fie implementate de operatorul serviciului de salubritate desemnat”, se mai arată în caietul de sarcini.


Prin serviciile de pază solicitate se vor asigura, printre altele: paza amplasamentelor staţiilor de transfer deşeuri împotriva accesului neautorizat sau a ocupării abuzive, împotriva furturilor, a distrugerilor, incendiilor, paza amplasamentelor, bunurilor si asigurarea integrităţii acestora, detectarea substanţelor, armelor, explozibililor sau a materialelor de orice natură care pot provoca o pagubă,  acordarea de sprijin în caz de calamităţi, incendii, atacuri teroriste, asigurarea ordinii şi liniştii publice în interiorul și exteriorul obiectivului, preîntâmpinarea desfăşurării activităţilor comerciale neautorizate.

Paznicii vor mai trebui să oprească accesul în cadrul amplasamentelor staţiilor de transfer deşeuri Huedin, Gherla şi Mihai Viteazu a autovehiculelor neautorizate.


Dotarea minimă pentru un post de agent este: uniformă tip, adecvată sezonului, baston de cauciuc, pulverizator de substanţe iritant – lacrimogene de capacitate medie, fluier, lanternă, telefon mobil, staţie radio.

“Serviciul de pază se asigură 24h/24h, de luni până duminică inclusiv”, mai arată Consiliul Judeţean.

Total nefuncţionale până la finalizarea Centrului de Deşeuri

Staţiile de transfer din Mihai Viteaz, Gherla şi Huedin sunt total nefuncţionale fără finalizarea lucrărilor la Centrul de Deşeuri. O recunoaşte inclusiv Mariana Raţiu, manager de proiect la CMID.

“Până nu dăm drumul la Centrul de Deşeuri aceste staţii de transfer nu pot funcţiona. Nu le vom da drumul. Staţiile de transfer sunt strâns legate de CMID (n. red. Centrul de Management Integrat al Deşeurilor)”, a precizat Raţiu.

CITEŞTE ŞI

Investiţie fără folos. Staţia de deşeuri de la Mihai Viteazu, inutilă până la definitivarea întregului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor

Ultimele Stiri
abonare newsletter