Actualitate

Reacția lui Emil Sitaru, profesorul clujean târât în scandalul de la simularea Evaluării Naționale

O întrebare extrem de simplă de la simularea examenului de Evaluare naţională la limba română i-a pus în încurcătură pe elevi. Mii dintre aceştia au semnat o petiţie după ce au greşit răspunsul, conform baremului, şi au pierdut punctele alocate cerinţei respective.

Subiectul al II-lea de la simularea Evaluării Naţionale pentru clasa a opta a creat o isterie în mediul online, după ce elevii au greşit la cea mai simplă întrebare. Emil Sitaru, un profesor din Cluj, a ajuns fără să vrea ţinta răutaţilor şi ironiilor elevilor care au răspuns incorect la cerinţa din subiect. Peste 8000 de elevi nemulţumiţi au semnat o petiţie online.

La Subiectul al II-lea, elevii au avut de rezolvat o cerinţă, aparent banală. Pe baza unui text despre o expoziţie de piese de şah, elevilor li s-a cerut să răspundă la două întrebări.


Sute de figurine de şah create în zeci de ţări de pe glob pot fi văzute într-o expoziţie inedită deschisă la Muzeul de Istorie a Transilvaniei . Expoziţia aduce în atenţia publicului 88 de jocuri de şah, piese care fac parte din colecţia particulară Emil Sitaru. Piesele sunt aduse de profesorul Emil Sitaru din zeci de ţări vizitate de Domnia Sa de-alungul turneelor la care a participat împreună cu jucătorii Academiei SITAS (...)”.

La prima întrebare, elevilor li s-a cerut să formuleze un enunţ în care să precizeze cine este ”organizatorul expozitiei pieselor de sah”. Majoritatea elevilor au scris ca răspuns numele Emil Sitaru.


Baremul publicat de Ministerul Educaţiei în dupa amiaza simulării le-a adus însă candidaţilor o veste neplăcută. Au pierdut două puncte la cea mai banală întrebare pentru că răspunsul corect era: Muzeul de Istorie a Transilvaniei.

Elevii nemulţumiţi doresc ca ambele variante de răspuns să fie considerate corecte, deoarece, spun ei, cerinţa nu vrea să afle unde avea loc expoziţia, ci care este organizatorul.


Emil Sitaru este un cunoscut şi apreciat profesor de matematică la Liceul “Nicolae Bălcescu” din Cluj-Napoca.

Profesorul Sitaru, care a înfiinţat la Cluj ”Şcoala de Matematică” şi ”Academia de şah”, deţine o impresionantă colecţie de piese de şah. Informaţiile din textul suport sunt cât se poate de reale şi prezentau o expoziţie a profesorului Emil Sitaru, care a avut loc la Muzeul de Istorie a Transilvaniei în septembrie 2015.


Ajuns fără să vrea în scandalul iscat după simulare , profesorul din Cluj, în vârstă de 60 de ani nu a dorit să comenteze isteria creată de elevi în mediul online. ” Nu am nimic de declarat. Am picat la mijloc. Nu am ce comenta. Exclus să comentez pe acest subiect” a spus profesorul Emil Sitaru.

Elevii de clasa a VIII-a care au susţinut săptămâna trecută examenul de simulare din cadrul Evaluării Naţionale 2017 vor primi rezultatele pe 31 martie. Aşa cum prevede regulamentul notele de la simulare Evaluării Naţionale nu se vor trece în catalog, doar în cazul în care se solicită expres acest lucru.

Ultimele Stiri
abonare newsletter