Actualitate

Lovitură. Clujul rămâne fără un viceprimar. Anna Horvath şi-a dat demisia. UDMR nu a făcut nicio propunere de înlocuire

Anna Horvath şi-a dat demisia marţi din funcţia de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca în plenul Consiliului Local. Cu toate că pe ordinea de zi a şedinţei se afla un proiect de hotărâre privind alegerea unui nou viceprimar, nicio formaţiune politică nu a făcut propuneri.

Înainte să-şi dea demisia, Horvath a avut un mesaj pentru consilierii locali.

“Pentru mine se încheie o etapă din viața mea pentru care datorez foarte multe mulțumiri acelor colegi care m-au onorat cu încrederea de la începutul acestui mandat. Sigur este un final de etapă pe care nimeni nu și-l dorește, nici eu nu mi l-am dorit, nici nu mi-am închipuit, dar acest lucru nu schimbă cu nimic faptul că închei cea mai frumoasă, cea mai fascinantă perioadă din punct de vedere profesional și nu pot decât să sper ca prin tot ceea ce am făcut, prin felul meu de a fi am putut contribui la procesele, la evoluțiile pozitive ale acestui oraș. Acest lucru voi încerca să îl continui și în calitatea mea de consilier local”.


Întrebată de ce UDMR nu a propus niciun candidat care s-o înlocuiască, Anna Horvath a răspuns: “În spirit de glumă aș putea spune că nu stau la coadă doritorii, dar vorbind serios avem nevoie de puțin timp ca să găsim persoana potrivită care să fie pregătită pentru a lua acest mandat. Persoana potrivită trebuie să fie potrivită și va fi potrivită pentru că este nevoie în privința volumului de muncă, din punct de vedere al complexității, al contribuțiilor zilnice, trebuie să aibă și cunoștințele de specialitate necesare pentru a putea din prima zi să contribuie activ la tot ceea ce în acest moment domnul viceprimar Tarcea împreună cu domnul primar duc greul acestei situații nefericite”.

Întrebată cum se va descurca în relaţia cu angajaţii primăriei cu care are interdicţie de a discuta, Horvath a spus: “Cum m-am descurcat din decembrie încoace, respectiv aproape toți colegii care au fost deja audiați ca martori și care ocupă funcții de conducere în Primărie prezenți fiind la fiecare ședință de Consiliu Local au fost scoși de pe lista de interdicție, care mi s-a instituit în octombrie, respectiv au rămas doar două colege cu care evident regret foarte mult că nu mă pot vedea de mai bine de cinci luni, dar ele nu participă și nu sunt prezente în locațiile și momentele în care sunt eu prezentă în Primărie”.


Aceasta îşi va continua activitatea ca şi consilier local din partea UDMR în Consiliul Local Cluj-Napoca.

Anna Horvath este cercetată sub control judiciar de DNA Cluj pentru trafic de influenţă, după ce, în 10 octombrie, procurorii au făcut percheziţii la Primăria Cluj-Napoca şi la domiciliul său, suspectând nereguli în finanţarea campaniei electorale pentru alegerile locale din iunie 2016.


În 13 octombrie, Horvath  a anunţat pe o reţea de socializare că îşi va lua concediu fără plată pe durata celor 60 de zile de control judiciar dispuse de DNA, considerând că ar fi incorect să obţină remuneraţie în condiţiile în care nu poate presta munca la care s-a angajat.

Horvath a contestat măsura controlului judiciar în instanţă, inclusiv la ICCJ, dar demersurile sale au fost respinse.


Viceprimarul din Cluj-Napoca Horvath Anna a fost trimisă în judecată de DNA pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor, în dosarul în este acuzată că, în perioada februarie-mai, şi-a folosit influenţa pe lângă funcţionari publici din Primărie, pentru ”urgentarea avizării unor proiecte imobiliare” pentru care omul de afaceri Fodor Zsolt avea interese economice, ea cerând în schimb 60 de abonamente la două festivaluri de muzică pentru voluntarii care o sprijineau în campania electorală la alegerile locale.

Mai mult, Horvath este suspectată de Agenţia Naţională pentru Integritate (ANI) de conflict de interese.


“În perioada exercitării mandatului de viceprimar 2012 - 2016, Anna Horvath a participat la ședința Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca, în cadrul căreia a fost adoptată o Hotărâre prin care s-a dispus alocarea sumei de 90.000 lei către Asociația Claudiopolis – Asociația pentru Dezvoltarea Comunității în cadrul căreia aceasta deține calitatea de președinte, și alocarea sumei de 30.000 lei Universității Sapientia din partea căreia persoana evaluată a beneficiat de foloase prin intermediul contractelor încheiate în calitate de cadru didactic”, spunea în februarie ANI. Horvath a respins toate acuzaţiile.

Anna Horvath a deţinut funcţia de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca din 2012.

Ultimele Stiri
abonare newsletter