Actualitate

Parcul Detunata, vizitat de porci mistreţi

<p><img src="documente/stories/07_iulie/26_ziua/03 medalion mistreti.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />O femelă de porc mistreţ cu patru pui care s-a aciuat în Livada Palacsay din cartierul Gheorgheni se plimbă noaptea şi prin Parcul Detunata.</p>

Oficialii Direcţiei Silvice Cluj spun că porcul mistreţ din Parcul Detunata nu reprezintă un pericol decât dacă este provocat sau dacă se află la mică distanţă de om.

Mai mulţi locuitori din cartierul Gheorgheni au semnalat existenţa unei femele de porc mistreţ cu patru pui care s-a stabilit de câteva săptămâni în livada Institutului de Cercetări Pomicole, cunoscut şi sub numele de Livada Palacsay.


„I-am vazut la o distanţă de aproximativ 30 de metri. Au ieşit din nişte tufişuri, au traversat un drum şi au intrat în tufişurile din partea de jos a drumului. Femela era în faţă, iar purceii mergeau în şir după ea. După cum arătau, cred că aveau cel puţin jumătate de an”, a explicat Liviu A., un clujean care făcea jogging în zona institutului. Bărbatul a mai spus că alte trei persoane au văzut mistreţul cu pui fie în livadă, fie în perimetrul acesteia.

Liliana, un alt martor al prezenţei animalului sălbatic în zonă, a afirmat că în urmă cu câteva zile se afla pe dealul de la marginea gardului care străjuieşte institutul şi a auzit din tufişurile din interiorul livezii grohăituri. Iniţial, femeia a crezut că este vorba despre un porc domestic. „Cineva mi-a spus peste câteva zile că este un porc mistreţ cu pui în livadă şi că a văzut şi scurmături foarte multe. Sigur ce am auzit eu nu era porc obişnuit”, a adăugat femeia.


Plimbări nocturne în Parcul Detunata

Mistreţul cu pui nu s-a mulţumit cu hrana pe care o găseşte în livada institutului astfel că şi-a extins perimetrul şi în Parcul Detunata. „La sfârşitul acestei săptămâni am văzut multe urme sub corcoduşii din parc din sensul giratoriu al pistei de biciclete din parc şi în zona terenurilor de fotbal. Erau proaspete, cel mai probabil de peste noapte”, a mai declarat Liviu A. El a mai spus că urmele respective au mai fost văzute de cel puţin patru persoane.


Oamenii se tem să nu fie atacaţi de mistreţ dacă din întâmplare dau peste acesta în parc sau în zona institutului.

Specialiştii spun că doar uneori e periculos


Ioan Morar, directorul Direcţiei Silvice Cluj, a declarat că o femelă de porc mistreţ cu pui este periculoasă doar dacă cineva încearcă să îi ia puii sau dacă omul se află la mică distanţă de ea. Pentru alungarea animalului din zonă, locuitorii trebuie să depună o sesizare la Direcţia Silvică pe baza căreia pădurarii să îl alunge în pădurile de unde a venit. Ioan Morar a mai afirmat că este interzisă uciderea animalului deoarece este vorba despre o femelă cu pui şi în plus nu este sezon de vânătoare.

Şeful Direcţiei Silvice Cluj a mai subliniat că este posibil ca mistreţul să fie rătăcit sau speriat de alte animale sălbatice şi de aceea s-a stabilit în livada institutului. De asemenea, este posibil ca femela să se simtă în siguranţă în parc, unde găseşte şi hrană, situaţie în care evită să se întoarcă în pădure, a precizat Morar.


Ultimele Stiri
abonare newsletter