Actualitate

Funcţionarii publici trimişi în judecată pentru corupţie ar putea să SCAPE de suspendare. Liviu Dragnea susţine propunerea.

Senatori PNL, PSD şi UDMR vor ca funcţionarilor publici să nu li se mai suspende de drept raportul de serviciu în situaţia trimiterii în judecată pentru săvârşirea unor fapte de corupţie, infracţiuni cu intenţie sau infracţiuni contra umanităţii, potrivit unui proiect de lege, depus la Senat.

sursa foto glsa.ro Funcţionarii publici trimişi în judecată pentru corupţie ar putea să SCAPE de suspendare

“Articolul 94 alin. (1) litera m) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici (...) se abrogă”, potrivit iniţiativei legislative depuse de senatorii PNL Răducu Filipescu şi Mircea Cazan, senatorul PSD Eugen Teodorovici şi senatorul UDMR Cseke Attila.

Funcţionarii publici sunt discriminaţi faţă de alte categorii de personal care îşi desfăşoară activitatea în aceeaşi instituţie publică prin articolul 94 alin. (1) litera m), susţine senatorul PNL Răducu Flipescu, potrivit expunerii de motive a iniţiativei legislative.


"În instituţiile publice desfăşurându-şi activitatea atât funcţionari publici, cât şi personal contractual, dar şi aleşi locali, pentru egalitate de tratament, este necesară modificarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, în sensul abrogării art. 94 alin (1) litera m) care, prevede, pentru funcţionarii publici, suspendarea de drept a raportului de serviciu în situaţia trimiterii în judecată pentru săvârşirea unor infracţiuni de natura celor prevăzute la art. 54 litera h), ceea ce reprezintă, în opinia noastră, discriminarea funcţionarilor publici faţă de celelalte categorii de personal care îşi desfăşoară activitatea în aceeaşi instituţie publică”, susţine Răducu Filipescu, în expunerea de motive a proiectului de lege.

Articolul 54 din Statutul funcţionarilor publici, la litera h), stabileşte o persoană poate ocupa o funcţie publică, dacă “nu a fost condamnată pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii, contra statului sau contra autorităţii, infracţiuni de corupţie şi de serviciu, infracţiuni care împiedică înfăptuirea justiţiei, infracţiuni de fals ori a unei infracţiuni săvârşite cu intenţie care ar face-o incompatibilă cu exercitarea funcţiei publice”.


“Apreciem că prevederile articoluluiu 94 alin (1) litera m) ale Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici trebuie să fie în concordanţă cu prevederile Codului Muncii, cu cele ale Legii nr. 393/2004 (Statutul aleşilor locali-n.r.) şi cele ale Legii nr. 215/2001 (Legea administraţiei publice locale-n.r.)”, spune Filipescu.

În Codul Muncii este prevăzută suspendarea de drept a raportului de muncă în cazul arestării preventive, nu în cazul trimiterii în judecată; Statutul aleşilor locali prevede suspendarea mandatului, în cazul în care alesul nu respectă declaraţia privind interesele personale în termenele prevăzute de lege; consilierii locali sunt suspendaţi de drept numai în cazul arestului preventiv, nu şi în cazul trimiterii în judecată, la fel fiind tratată şi instituţia primarului la articolul 71 alin (1) şi (4) din aceeaşi lege, precum şi cea a consilierului judeţean la articolul 100, argumentează senatorul PNL, potrivit sursei citate.


Prezumpţia de nevinovăţie a funcţionarilor publici este anulată de articolul 94 alin (1) litera m) din Legea 188/1999, mai spune Filipescu.

“Un alt argument în susţinerea abrogării articolului 94 alin (1) litera m) din Legea 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici îl constituie încălcarea principiului prezumpţiei de nevinovăţie instituit de Codul Penal, în virtutea acestei prezumpţii, acela împotriva căruia a fost declanşat un proces penal este prezumat nevinovat până la dovedirea vinovăţiei într-un proces public, cu asigurarea garanţiilor dreptului la apărare. De aceea susţinem că toţi cetăţenii care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unei instituţii publice, indiferent dacă au calitatea de funcţionar public, înalt funcţionar public personal contractual, ori ales local trebuie să beneficieze de tratament egal în faţa legii şi a autorităţiilor publice”, argumentează liberalul.


Potrivit expunerii de motive, “pentru asigurarea tratamentului egal în faţa legii şi a autorităţilor publice, precum şi pentru respectarea principiului prezumpţiei de nevinovăţie”, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti care să stabilească vinovăţia funcţionarului, nu se impune suspendarea de drept a raportului de serviciu.

Dragnea susţine propunerea ca funcţionarii trimişi în judecată pentru corupţie să nu fie suspendaţi


Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, miercuri, că susţine propunerea legislativă care prevede ca funcţionarilor publici să nu li se mai suspende de drept raportul de serviciu în situaţia trimiterii în judecată pentru săvârşirea unor fapte de corupţie, infracţiuni cu intenţie sau contra umanităţii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter