Actualitate

Primăria Cluj-Napoca pierde procese pe bandă rulantă cu şoferii care îşi rup maşinile în gropile de pe străzi

Judecătorii clujeni au obligat Primăria la plata unor despăgubiri de peste 14.000 de lei unor şoferi care şi-au rupt maşinile în gropile de pe Bulevardul Muncii şi Oaşului. Alte 18 dosare de daună aşteaptă soluţiile magistraţilor. În urmă cu 3 ani, municipalitatea a mai pierdut un proces similar şi a plătit peste 9000 de lei unui şofer.

Consilierii locali vor da mâine undă verde la plata a 5.691 lei despăgubiri, 3.585 dobânda legală şi 4.862 cheltuieli de judecată către firma de asigurare Omniasig Vienna Insurace Group, care a dat în judecată Primăria Cluj-Napoca pentru a cere banii cheltuiţi cu avariile la maşinile clujenilor păgubiţi.

Suma totală pe care a cerut-o firma de asigurare se ridică la 54.929 lei reprezentând “despăgubiri achitate într-un număr de 19 dosare de daună cauzate de starea proastă a drumurilor”.


Instanţa a dispus însă disjungerea cererilor şi formarea altor 18 dosare distincte fiecare având ca obiect pretenţii derivate din câte un dosar de daună.

În sentinţa Tribunalului Cluj se arată că în februarie 2008 un şofer a condus pe strada Oaşului din Cluj-Napoca şi când se afla în dreptul unui imobil a intrat într-o groapă avariind partea din faţă a autoturismului.


“Fapta ilicită constă în acea că drumul local pe care s-a produs evenimentul rutier nu era menţinut într-o stare tehnică corespunzătoare, ceea ce era responsabilitatea administratorului drumurilor şi anume a Consiliului Local Cluj. Avariile au fost provocate de starea necorespunzătoare a drumului, costurile reparației fiind de 5691 lei, fiind achitată de reclamantă (Omniasig Vienna Insurance Group SA) în baza poliției Casco încheiate cu proprietarul autovehiculului”, arată judecătorii.

În mai 2008, un lanţ de magazine a dat în judecată Primăria Cluj-Napoca după ce un autoturism aparţinând firmei a intrat într-o groapă de pe Bulevardul Muncii, maşina suferind avarii la scutul de motor şi baia de ulei.


“Instanţa a apreciat că municipalitatea nu şi-a respectat obligaţia de a menţine drumurile pe care le administrează în stare tehnică corespunzătoare desfăşurării traficului în condiţii de siguranţă. Instanţa consideră că în cazul în care Primăria ar fi procedat la semnalizarea prin indicatoare rutiere a existenţei unei gropi în carosabil care să avertizeze conducătorii auto în acest sens sau dacă ar fi procedat în timp util la astuparea respectivei gropi exista posibilitatea evitării producerii evenimentului soldat cu avarierea autoturismului”, se arată în sentinţa dată de Judecătoria Cluj-Napoca.

De-a lungul anilor, Primăria a mai pierdut și alte procese cu firmele de asigurări care au acționat autoriățile în instanță după ce proprietarii autoturismelor și-au avariat mașinile în gropile de pe străzi.


În 2014, când Primăria a plătit peste 9.000 de lei unui şofer care şi-a rupt maşina în Piaţa Gării, primarul Emil Boc preciza că este vorba de sentințe judecătorești în defavoarea autorităților locale și a recunoscut faptul că este vorba despre stricăciuni cauzate fie de lucrările de modernizare a străzilor fie de gropile de pe străzi. “Este vorba despre o sentință definitivă cu privire la acționarea în judecată de către Omniasig pe reparații la lucrări de infrastructură. Este vorba despre sentințe judecătorești ca urmare a diverselor avarii la mașini ca urmare a lucrărilor de reparare a străzilor sau pe străzi nemodernizate”, declara la acea vreme Emil Boc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter