Actualitate

Povestea clujeanului care protestează seară de seară din scaunul cu rotile

Una dintre cele mai interesante figuri ale protestelor antiguvernamentale de la Cluj este cea a lui Gabriel Vasile Galoș. Bărbatul de 44 de ani vine în fiecare seară la proteste într-un scaun cu rotile, pentru că a devenit invalid în urmă cu câțiva ani, când și-a pierdut piciorul stâng din cauza unei maladii.

Gabriel Galoș deschide de obicei coloana de protestatari din scaunul său cu rotile dotat cu motor electric și cu un claxon, pe care clujeanul îl folosește pentru a ritma scandările clujenilor care cer demisia Guvernului, scrie romanialibera.ro. Bărbatul din scaunul cu rotile a lipsit o singură seară de la proteste. Pe când se afla cu coloana de manifestanți în cartierul Mărăști, i s-a făcut rău. Ceilalți participanți la miting au chemat Salvarea, care l-a transportat pe protestatarul din scaunul cu rotile la Unitatea de Primire a Urgențelor din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență din Cluj. Acolo, medicii i-au făcut analize și au constatat că starea de rău este consecința stresului, a oboselii, a frigului și a enervării.

După o seară în care s-a odihnit, Gabriel Galoș a revenit la proteste. El spune că are o motivație puternică pentru a veni la mitinguri. ”Mă enervează minciuna și furtul pe care le fac ăștia în Parlament și în Guvern”, spune bărbatul. El crede că și tinerii care sunt în putere și sănătoși ar trebui să continue să vină la proteste. ”Au avut scuze să lipsească doar de Ziua Îndrăgostiților”, râde protestatarul din scaunul cu rotile. Gabriel Galoș afirmă că medicii i-au recomandat să o lase mai moale cu activismul antiguvernamental, însă adaugă că nu va renunța.


„Le-aș confisca toți banii“

”Dacă eu nu vin la proteste, celălalt nu vine nici el din cine știe ce motiv, cine să mai vină?”, întreabă clujeanul. Gabriel Galoș mai spune că i-ar pedepsi pe politicienii care fură într-un mod original. ”Acum ei își fac vile, piscine și ce mai vor cu banii furați. Eu le-aș dărâma vilele până la pământ, le-aș umple piscinele cu pământ, iar apoi le-aș da o lopată, un târnăcop, o cazma și le-aș spune că pot să și le reconstruiască dacă vor, dar prin brațele lor, ei să muncească, nu alții. Aș fi curios, în acest caz, dacă Dragnea, de exemplu, și-ar face o vilă tot la fel de mare ca și cea pe care o are acum”, spune protestatarul din scaunul cu rotile. ”Le-aș mai confisca și toți banii pe care îi au în conturi, indiferent dacă îi țin în țară sau în străinătate”, mai spune Gabriel Galoș.


O tragedie personală

Bărbatul în vârstă de 44 de ani a trecut printr-o adevărată tragedie personală, care l-a adus în stare de invaliditate. Gabriel Galoș a studiat la o școală profesională, apoi a făcut liceul la seral în Cluj. A început să muncească de tânăr. Printre slujbele pe care le-a avut a fost cea de tinichigiu auto, apoi a lucrat în Armată și ca șofer profesionist la Regia Autonomă de Transport Urban Călători, transformată între timp în Compania de Transport Public. ”Din om poți să faci șofer, dar din șofer nu mai poți face om”, glumește cu amar Gabriel Galoș. Acum șapte ani însă, el a suferit un mic accident, în urma căruia s-a ales cu o rană la gleznă. Rana nu i s-a mai vindecat niciodată.

Disperat din cauza durerilor pe care le-a suportat vreme îndelungată, Gabriel Galoș a cerut să îi fie amputat piciorul, ceea ce au făcut în cele din urmă medicii. Clujeanul a fost nevoit să iasă la pensie.


”Am primit o pensie de 437 lei. A venit Dragnea și mi-a mărit-o, a făcut-o de 455 lei. Este o bătaie de joc. Eu nu mă las cumpărat nici cu 18 lei în plus, nici cu 18 milioane. Prefer să fiu liber și să pot să spun verde în față ce gândesc, indiferent dacă le place unora sau nu. Însă ceea ce fac cei din Parlament și din Guvern este o hoție. De aceea vin să protestez în fiecare seară. Nu mă las până când nu demisionează Guvernul. Nu mi-e frică și nici nu mă doboară frigul”, mai spune bărbatul care vine în fiecare zi din cartierul Mănăștur în scaunul lui cu rotile pentru a protesta, dar și pentru a socializa, pentru că deja, cu umorul său frust și cu încăpățânarea cu care îi îndeamnă pe tineri să nu se lase și să protesteze pentru idealurile lor, Gabriel Galoș și-a făcut prieteni printre participanții la mitingurile de la Cluj.  

abonare newsletter