Actualitate

Comisia Europeană a dat în judecată România pentru că autorităţile locale nu au închis gropile de gunoi. Clujul s-a făcut de râs în toată Europa

Comisia Europeană a decis miercuri să acționeze în judecată România la Curtea Europeană de Justiție pentru că autoritățile nu au reușit să închidă 68 de depozitele municipale de deșeuri neconforme.

Măsuri similare au fost adoptate deja împotriva altor șase state membre, respectiv Bulgaria, Cipru, Spania, Italia, Slovenia și Slovacia, iar Curtea Europeană de Justiție a emis hotărâri care condamnă Bulgaria, Cipru și Spania.

CE precizează că, în pofida avertismentelor anterioare, România nu a reușit să ia măsuri pentru cele 68 de gropi de gunoi neconforme. România era obligată să închidă sau să reabiliteze aceste gropi de gunoi neconforme până la data de 16 iulie 2009.


Anterior, Ministerul Mediului avertiza că România riscă să plătească, începând din acest an, o amendă de 124.000 de euro pe zi pentru faptul că autoritățile nu au reușit să închidă depozitele municipale de deșeuri neconforme.

Amenzi de milioane de euro

Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene prevede că răspunderea României pentru încălcarea obligațiilor de transpunere a Directivei 2012/19/UE se poate concretiza atât în plata unei sume forfetare, stabilită la 1,740 milioane de euro, cât și a unor penalități achitate periodic și cuprinse între 2.000 și 124.0000 de euro/zi de întârziere, care se vor calcula de la termenul de transpunere, respectiv 14 februarie 2014.


De-a lungul timpului, Ministerul Mediului a punctat faptul că responsabilitatea pentru închiderea depozitelor de deșeuri aparținea, în totalitate, autorităților locale, iar sancțiunile care ar fi impuse de la Bruxelles vor fi suportate de la bugetele locale.

Datele oficiale arată că, la ora actuală, un număr de 35 de județe dețin sisteme integrate pentru deșeuri, însă numai într-unul singur acesta și funcționează.


“Consiliul județean va închide rampa temporară, după ce gunoaiele vor fi mutate în centrul de management. Toate orașele și comunele vor duce gunoiul acolo și ne vom asuma obligația de a o închide. Eu sper, dacă în 2017 va fi gata CMID-ul, atunci automat gunoaiele de aici vor fi mutate în CMID şi lucrurile se rezolvă automat”, spunea anul trecut preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.

În cel mai bun caz, Centrul de Deşeuri va fi finalizat în 2018, dacă lucrarea va fi terminată la timp. Dar cum în România niciun proiect nu se finalizează la timp există şanse ca faimosul CMID să fie gata abia în 2019.


Clujul, îngropat în gunoaie şi fără nicio perspectivă

De-a lungul anilor, în judeţul Cluj s-au aruncat milioane de euro, bani publici, pe fereastră cu aşa zisa soluţionare a depozitelor pentru deşeuri.

Groapa de gunoi de la Pata Rât, care până de curând se afla în custodia Primăriei Cluj-Napoca, trebuia închisă încă din anul 2010. În locul acesteia trebuia construită o groapă de gunoi temporară care să depoziteze deşeurile până la finalizarea celei ecologice.


Au trecut şapte ani de la data la care trebuia închisă groapa de gunoi şi în tot acest timp autorităţile judeţene nu au reuşit nici să o închidă nici să construiască alta nouă.

De abia în 2014 Consiliul Judeţean a organizat o licitaţie pentru închiderea rampei de gunoi de la Pata Rât, dar doar în ianuarie 2017 instituţia a emis autorizaţiile pentru închiderea rampei. De ce a durat atât? Din cauza depozitărilor ilegale în valoare de câteva milioane de euro. În urmă cu trei ani fostul președinte al CJ Cluj, Mihai Seplecan, a făcut un denunț penal, care nu s-a finalizat cu nicio anchetă, darămită cu o soluţie.

Lucrări malefice la CMID şi milioane de euro returnate

În ceea ce priveşte Centrul de Deşeuri, valoarea acestuia a crescut cu peste 22 milioane de euro şi judeţul trebuie să returneze 15,5 milioane de euro cheltuieli neeligibile plus lucrări executate neconforme. Fiind un proiect “compromis în totalitate”, după cum îl descrie preşedintele CJ Cluj Alin Tişe,  o parte a Centrului de Deşeuri va fi înlocuit cu un incinerator de deşeuri. O expertiză geotehnică din 2014 relevă faptul că lucrările executate la Centrul de Deşeuri conţin grave deficienţe care pun în pericol întregul amplasament, experţii clujeni îndrăznind să numească această lucrare una “malefică”.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter