Actualitate

Clujul, sub un val de frig polar. Asemenea ger nu a mai fost de 5 ani

Aşa cum îi spune şi denumirea din popor, luna ianuarie ne pune la încercare cu temperaturi siberiene şi în Cluj-Napoca.

Potrivit meteorologilor, luni, la nivelul judeţului Cluj, temperaturile se vor situa între -18 şi -11 grade Celsius.  Meteorologii au emis cod galben de vreme geroasă valabil pe tot parcursul săptămânii. Frigul se va face simţit şi mai puternic şi din cauza vântului care va sufla cu putere pe tot parcursul atenţionării meteorologice.

Ultima dată când temperaturile au scăzut atât de puternic în Cluj a fost în urmă cu cinci ani, mai exact în luna ianuarie 2012, când autorităţile au emis cod portocaliu de ger. Atunci, pe raza judeţului, temperaturile s-au situat între -17 grade Celsius şi -27 grade Celsius.


Înainte de 2012, la Cluj-Napoca, cea mai scăzută temperatură maximă din luna ianuarie, minus 20 de grade, a fost înregistrată în 18 ianuarie 1963.

Temperaturile resimţite de corp, mai scăzute decât în termometre

Chiar dacă meteorologii au anunţat temperaturi de minus 18 grade Celsius în aceste zile, în care toată ţara este sub galben de ger, vântul a făcut ca populaţia să resimtă de fapt valori termice şi de două-trei ori mai mici.


„Atunci când intensitatea vântului este foarte puternică, aceasta este senzaţia pe care o percepe corpul uman, la nivelul pielii. Indicele de răcire este exact opusul indicele ITU (Indice Temperatură – Umiditate, n.r.), când vara temperatura resimţită depăşeşte 37 de grade şi apar probleme pentru că se depăşeşte temperatura corpului uman. De exemplu, la o temperatură de minus 10 grade afară, pe care noi o măsurăm în condiţii standard, la adăpost, la un vânt de 50 de kilometri pe oră se poate resimţi chiar şi cu cel puţin zece grade mai puţin, ca la minus 20 – minus 25 de grade, în funcţie de intensitatea vântului”, au explicat reprezentanţii Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

Meteorologii au mai explicat că o expunere îndelungată la astfel de condiţii meteo extreme poate duce la hipotermie, iar uneori chiar la decese, deoarece, din cauza vântului foarte intens, corpul pierde căldură.


Cu cât vor creşte facturile la încălzire în luna ianuarie

Clujenii vor plăti facturi mai mari în luna ianuarie faţă de luna decembrie a anului trecut, iar sumele pentru luna februarie ar putea fi şi mai mari, din cauza temperaturilor foarte scăzute.

Cum să ne îmbrăcăm și ce să consumăm

Medicii recomandă să purtăm îmbrăcăminte adecvată, călduroasă, din fibre naturale, bumbac sau lână. De asemenea, în timpul deplasărilor trebuie să ne protejăm extremităţile folosind căciuli, fulare şi mănuşi, iar în picioare ciorapi călduroşi din bumbac sau lână, dar şi încălţăminte impermeabilă, cu talpă antiderapantă. În plus, “îmbrăcămintea să nu fie foarte strânsă pe corp şi ultima haină pe care o punem să fie impermeabilă, să împiedice pătrunderea vântului şi a zăpezii, astfel încât să protejeze foarte bine corpul”.


În ce priveşte alimentaţia în zilele geroase, medicii recomandă un consum sporit de carbohidraţi cu absorţie lentă: linte, fasole uscată, mazăre, orez integral. Se vor consuma multe salate, varză, roşii, dar şi multe citrice sub formă de sucuri naturale. O atenţionare specială se referă la consumul de lichide, care nu trebuie redus, ci crescut, chiar dacă nu există senzaţie de sete, folosind inclusiv ceaiuri calde sau supe. Cartoful roşu este şi el indicat în zilele geroase, având proprietăţi antioxidante.

Persoanele cu probleme cardiovasculare, inclusiv cardiopatie ischemică şi cele cu hipertensiune arterială, trebuie să evite expunerea la frig. Şi asta în condiţiile în care o scădere bruscă a temperaturilor poate provoca creşterea numărului de infarcte şi atacuri cerebrale, frigul având tendinţa să ducă la formarea de cheaguri şi la blocarea arterelor.


Primăria Cluj-Napoca s-a mobilizat şi a strâns oamenii străzii din oraş

Mai multe persoane fără adăpost, printre care şi 3 minori, au fost identificate de autorităţile din Cluj-Napoca în urma acţiunilor de prevenţie desfăşurate în primele zile ale anului, pe fondul temperaturilor scăzute.

“Având în vedere temperaturile scăzute pe timpul nopţii din această perioadă, poliţiştii locali din cadrul Serviciului Ordine şi Siguranţă Publică au desfăşurat mai multe acţiuni în perioada 01-05 ianuarie 2017 pentru a depista persoanele fără adăpost de pe raza municipiului Cluj-Napoca”, anunţă un comunicat transmis vineri de biroul de presă al Primăriei Cluj-Napoca.

Potrivit acestei surse, în urma acţiunilor au fost identificate 21 de persoane fără adăpost, dintre care 18 adulţi şi trei minori. Acestea au fost legitimate şi conduse către două centre de găzduire temporară, unde au fost preluate de către angajaţii din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Medicală.

Poliţiştii locali verifică şi în zilele următoare alte zone din oraş pentru a depista persoane fără adăpost.

Elevii din judeţul Cluj merg luni la cursuri, au decis şefii Inspectoratului Şcolar

Elevii din instituţiile de învăţământ din judeţul Cluj vor merge luni, 9 ianuarie, la cursuri, şeful ISJ, Valentin Cuibus, explicând că utilităţile din şcolile din Cluj funcţionează la parametri normali astfel că nu sunt motive pentru a fi suspendate cursurile.

Cei aproximativ 90.000 de elevi din judeţul Cluj vor merge luni, 9 ianuarie, la cursuri, şeful ISJ Cluj explicând că unităţile de învăţământ vor asigura condiţii normale pentru elevi.

”În judeţul Cluj se va merge la şcoală luni. Am discutat cu directorii şi persoanele responsabile. La nivelul judeţului nu sunt probleme cu centralele termice, cu furnizarea de gaz sau probleme la reţeaua electrică. Asta este valabil pentru ziua de luni. Dacă lucrurile se schimbă, se vor lua măsuri”, a explicat Valentin Cuibus, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj.

abonare newsletter