Actualitate

Ce au scos constructorii din pământ pe traseul Autostrăzii Sebeş-Turda

Arheologii din Sibiu au descoperit recent, pe traseul Autostrăzii Sebeş-Turda, Lotul 1, un mormânt roman. Materialele arheologice descoperite au fost predate în custodia Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

În prezent, situl arheologic nr. 8 este cercetat de un colectiv de arheologi de la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu. În data de 5 noiembrie 2016, arheologii prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca și dr. Gheorghe Natea au descoperit un mormânt roman de inhumație, cu cistă realizată din cărămizi legate cu mortar, potrivit alba24.ro. În data de 7 noiembrie, Gheorghe Natea, Florentin Perianu și Sergiu Chideșa au desfăcut și cercetat mormântul. Acesta conținea osemintele unei femei, inventarul fiind reprezentat de un colier realizat din sârmă de aur (pe unele segmente sunt prinse mărgele din sticlă), un cercel din aur ornamentat cu o piatră semiprețioasă și o perlă la capătul unei tije și o monedă din bronz.

Nu este singura descoperire arheologică pe acest lot. Anul trecut, au fost găsite opt situri arheologice, pe tronsonul de 17 kilometri al primului lot al autostrăzii, în urma diagnosticului arheologic intruziv realizat de către arheologii Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.


În vara acestui an pe şantierul Autostrăzii Sebeş- Turda, lotul 2, de 24 de kilometri, de la ieşirea din Alba Iulia până la Teiuş, au fost descoperite alte 10 situri arheologice ce datează din epoca neolitică.

Traseul Autostrăzii Sebeş-Turda cuprinde aproximativ 30 de situri arhologice şi zone protejate, 12 dintre ele intrând deja în atenţia specialiştilor de la Muzeul Naţional de Istorie şi a Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, odată cu începerea lucrărilor pe loturile 4 şi 3 şi demersurilor pentru obţinerea autorizaţiilor de construcţie. Până în prezent, au fost identificate opt situri pe segmentul 4 dinspre Turda, respectiv alte patru pe lotul 3, zona Aiud, după cum a precizat directorul Muzeului Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu, pentru Alba24.ro.


Lotul 1 al Autostrăzii Sebeş-Turda are 17 kilometri, de la intrarea pe autostradă de la Sebeș până la Pârâul Iovului, la ieşire din Alba Iulia. Proiectul prevede două noduri rutiere Alba Iulia Sud la km 8 şi Alba Iulia Nord la km 16. De lucrări se ocupă Asocierea Impresa Pizzarotti & C SpA – Pomponio Construcţii SRL. Valoarea contractului este de 541.739.137, 21 lei (fără TVA), semnat în 14 noiembrie 2014. Lucrările au început în 2 decembrie 2014 şi aveau termen inţial de finalizare 2 octombrie 2016. Au fost oprite în octombrie 2015, iar în 28 iunie a fost dată autorizaţia de construire, pe secţiunea A. Termenul actualizat de finalizare a lucrărilor este mai 2018.

Ultimele Stiri
abonare newsletter