Actualitate

Emil Boc, Videanu și Ariton, audiaţi la DNA Ploiești în dosarul lui Blaga

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, dar și foștii miniștri ai Economiei, Adriean Videanu și Ion Ariton, sunt așteptați joi la sediul DNA Ploiești, aceștia fiind citați în dosarul în care fostul lider liberal Vasile Blaga este urmărit penal.

Surse judiciare au declarat că foştii lideri ai PDL au fost citaţi ca martori de procurorii anticorupţie, pentru a da explicaţii în legătură cu modul în care a fost finanţată campania electorală derulată de acest partid în perioada 2009-2012, în acelaşi dosar în care Vasile Blaga este urmărit penal pentru trafic de influenţă.

UPDATE


Fostul premier Emil Boc și fost lider al PDL a ajuns la DNA în jurul orei 11.00 pentru a fi audiat în dosarul în care procurorii anchetează modul în care a fost finanțat partidul pe care l-a condus în perioada 2009-2012. Boc este audiat ca martor.

Emil Boc a ajuns la DNA Ploieşti, miercuri, unde a spus că s-a prezentat în calitate de martor " într-un dosar aflat pe rolul DNA Ploieşti", făcând referire la dosarul în care Vasile Blaga este cercetat pentru trafic de influenţă.


Emil Boc a ajuns la DNA Ploieşti după foştii săi colegi din PDL, Adriean Videanu şi Ion Ariton, toţi audiaţi în acelaşi dosar.

Primarul Clujului a spus la intrarea în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie că "a fost invitat în calitate de martor într-un dosar aflat pe rolul DNA Ploieşti".


UPDATE

Adrian Videanu a ajuns la DNA Ploieşti, unde va fi audiat ca martor în dosarul lui Vasile Blaga


Fostul ministru Adriean Videanu a ajuns, joi, la DNA Ploieşti, unde va fi audiat ca martor în dosarul în care Vasile Blaga este urmărit penal pentru trafic de influenţă, fiind anchetate fapte privind finanţarea campaniei electorale a fostului PDL. La sediul DNA, se află şi Ion Ariton, care este audiat tot ca martor în acelaşi dosar.

La intrare, Videanu a declarat jurnaliştilor că a fost citat ca martor, refuzând să facă alte afirmaţii.


”Ce voi declara, declar în faţa domnilor procurori”, a spus el.

UPDATE

Fostul ministru al Economiei din Guvernul Boc, Ion Ariton, s-a prezentat joi dimineață la sediul DNA Ploiești unde va fi audiat în dosarul în care fostul lider liberal Vasile Blaga este anchetat pentru fapte de corupție.

La intrarea în sediul DNA Ariton a spus, răspunzând unei întrebări, că a venit în calitate de martor.

Surse apropiate anchetei au declarat că la DNA Ploiești ar mai fi fost citați tot în calitate de martor în acest dosar fostul premier Emil Boc și fostul ministru al Economiei Adriean Videanu.

Marţi, procurorii DNA Ploieşti au pus sechestru până la concurenţa sumei de 700.000 de euro pe averea fostul lider al PNL, Vasile Blaga, urmărit penal pentru trafic de influenţă.

În acelaşi dosar, DNA Ploieşti a pus sechestru şi pe averea fostul primar din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, până la concurenţa sumei de 25 de milioane de lei.

DNA a început urmărirea penală a lui Vasile Blaga pentru trafic de influenţă, după ce, potrivit procurorilor, ar fi primit suma de 700.000 de euro, din care 500.000 de euro de la fostul primar din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan.

Potrivit DNA, Vasile Blaga este urmărit penal pentru trafic de influenţă, Gheorghe Ştefan pentru trafic de influenţă şi folosirea influenţei funcţiei de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, iar omul de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă pentru cumpărare de influenţă.

DNA susţinea că în anul 2009 în formaţiunea politică aflată la guvernare a existat o înţelegere vădită între persoane cu funcţii de conducere, respectiv secretarul general Blaga Vasile şi vicepreşedintele Ştefan Gheorghe, în sensul obţinerii de bani pentru partid. "Potrivit înţelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniştrilor desemnaţi politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naţionale şi instituţiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziţie publică către firme dispuse să pentru formaţiunea politică din care cei doi făceau parte", arăta DNA.

Procurorii au susţinut că Gheorghe Ştefan, în calitate de vicepreşedinte al partidului aflat atunci la guvernare, şi-a folosit în mod direct influenţa politică şi a determinat persoane cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naţionale din domeniul energiei o anumită persoană, agreată atât de Gheorghe Ştefan, cât şi de Blaga, şi care a fost dispusă să contribuie - indirect - la finanţarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferenţială a unor contracte de achiziţie publică către diverse societăţi indicate.

"Totodată, în perioada 2011 – 2012, Gheorghe Ştefan l-ar fi informat pe Blaga asupra demersurilor prin care, prin intermediul directorului unei companii naţionale din domeniul energiei, se urmărea obţinerea de bani pentru partid. Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie naţională – prin licitaţii trucate – cu firma lui Berdilă, acesta a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procentaj prestabilit din valoarea contractelor", arăta DNA.

"Astfel, în perioada 2011 – 2012 suspectul Ştefan Gheorghe i-a condiţionat persoanei numite prin influenţa sa că va fi menţinută în funcţia de conducere la compania naţională din energie dacă vor fi atribuite societăţii reprezentate de Berdilă Horaţiu Bruno o serie de contracte de achiziţii servicii şi produse IT. În paralel, Ştefan Gheorghe i-a promis lui Berdilă Horaţiu Bruno că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma omului de afaceri să câştige licitaţiile publice organizate, iar în schimb a pretins şi a primit un procentaj cuprins între 10 şi 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine şi pentru formaţiunea politică din care făcea parte suma totală de aproximativ 25.000.000 lei. Primirea în mod repetat de către suspectul Blaga Vasile, în perioada 2011 – 2012, în trei rânduri, prin interpus, a sumei totale de 200.000 euro, precum şi de la suspectul Ştefan Gheorghe a sumei de 500.000 euro, despre a căror provenienţă avea cunoştinţă, prin prisma celor de mai sus, a reprezentat consfinţirea înţelegerii anterioare", scria DNA.

În urmă cu peste o lună, Vasile Blaga, atunci copreşedintele PNL, a fost plasat sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, apoi a anunţat că îşi depune demisia din funcţie şi din cea de şef de campanie pentru alegerile parlamentare din acest an.

Ultimele Stiri
abonare newsletter