Actualitate

Scriitorul italian Alesandro Baricco a primit Marele Premiu al FICT

Scriitorul Alesandro Baricco a primit, sâmbătă, Premiul cel Mare al Festivalului Internațional de Carte Transilvania (FICT), el fiind de asemenea, distins, cu o zi înainte, cu titlul de Doctor honoris causa al Universității Babeș-Bolyai și al Academiei de Muzică din Cluj.

Prozator, autor al unor eseuri, dar și al unor cronici muzicale, precum și realizator al unor emisiuni TV dedicate literaturii, Baricco este considerat unul dintre cei mai iubiți scriitori din Italia.

„Este o împrejurare foarte ciudată pentru mine. Multă vreme pentru mine Transilvania a fost un loc literar, puțin magic, puțin legendar. Nici nu eram sigur că există cu adevărat. Când eram mic, era doar un nume și acum sunt aici să primesc un premiu, înconjurat de persoane pe care le stimez și pe care le plac. Deci este un lucru straniu. Este ca și cum ai lua un premiu la Disneyland. Nu aș fi aici dacă nu s-ar fi întâmplat ca mulți oameni să lucreze pentru mine”, a declarat scriitorul italian.


Potrivit organizatorilor FICT, premiul i-a fost acordat lui Baricco pentru opera sa de rang mondial.

Cu o zi înaintea acestui eveniment, Alesandro Baricco a primit și titlul de DHC, pe care i l-au oferit două universități clujene, în cadrul unei ceremonii comune, aceasta fiind una dintre rarele ocazii când de întâmplă ca o personalitate să primească un asemenea titlu acordat de două instituții de învățământ superior.


Tot la FICT a fost premiat și Mircea Cărtărescu (vezi galeria foto), cu „Cartea anului — Romanul românesc în mileniul trei”, pentru romanul Solenoid.

„Toate premiile sunt despre longevitate. Dacă trăiești suficient de mult ajungi să le iei pe toate până la urmă”, a spus Cărtărescu, stârnind amuzamentul publicului.


La eveniment au fost prezenți și scriitorul Dinu Flămând, profesori universitari de la Facultatea de Litere din Cluj, dar și de la alte facultăți, precum și oameni veniți să viziteze târgul de carte amplasat chiar în centrul orașului sau care au dorit să participe la discuțiile cu scriitorii, organizate în cadrul festivalului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter