Actualitate

Episcopul Florentin Crihălmeanu îi îndeamnă pe credincioşi să se roage pentru reuşita dialogului catolic-ortodox

Episcopul catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, lansează un apel către credincioşi prin care îi îndeamnă să se roage pentru reuşita dialogului dintre Bisericile Ortodoxă şi Catolică, care s-au reunit în Italia, în cadrul Comisiei Mixte Internaţionale de Dialog Teologic.

“Ne rugăm în continuare Bunului Dumnezeu să putem face paşi semnificativi în acest dialog, invităm şi comunităţile noastre să se roage: aşa cum aici, Arhiepiscopul Bruno Forte a invitat toate comunităţile Arhidiecezei de Chieti-Vasto, să se unească în rugăciune, la fel îi invităm şi pe credincioşii noştri să se roage, pentru ca Bunul Dumnezeu să ne lumineze şi, într-adevăr să putem face progrese pe drumul Unităţii, despre care, sigur, nimeni nu ştie când şi cum se va realiza, dar toţi am dori să fie un drum cât mai bun şi mai plăcut lui Dumnezeu”, a declarat, marţi, într-un comunicat, Florentin Crihălmeanu, care participă la lucrările respectivei comisii.

El a adăugat că cele două Biserici au nevoie de unitate, au nevoie să fie “o singură Biserică Creştină care să conducă poporul unit”.


“La relicva Spinului din Coroana Sfântă a Mântuitorului ne-am rugat ca spinii păcatelor noastre să nu împiedice Unitatea ş să putem să purtăm şi noi suferinţele legate de ceea ce presupune Unitatea, şi apoi, ne-am rugat Preasfintei Fecioare Maria, în faţa icoanei Odighitria, ceea ce, în traducere, înseamnă «Cea care ne arate drumul», să ne însoţească drumul spre Unitate. Cu bucurie ne-am rugat şi la Sfântul Iosif, care este şi Patronul Eparhiei noastre de Cluj-Gherla, să aibă în grijă, desigur, şi Eparhia noastră, dar şi pe noi pe toţi, cei care acum facem un drum. Aşa cum şi el cu Maria şi cu Pruncul au plecat în noapte, fără să ştie exact unde merg, la fel şi noi pornim pe acest drum, care, chiar dacă ne dăm seama că nu este cel planificat raţional, este cel dorit de Dumnezeu. Am încheiat rugăciunea la Abaţia Sfântului Ioan Botezătorul, cu invocarea Spiritului Sfânt, cel care este artizanul unităţii în diversitate şi cel de care avem atâta nevoie să sufle în aceste zile şi să ne mijlocească harurile pentru a găsi cele mai potrivite formulări teologice acceptabile, pentru a putea merge înainte pe drumul unităţii, nu ca două Biserici separate, care să dea scandal lumii, ci ca o singură Biserică Creştină care să conducă poporul unit spre bucuria comuniunii veşnice”, a menţionat episcopul Florentin Crihălmeanu.

La Francavilla al Mare din provincia Chieti, regiunea Abruzzo, Italia, se desfăşoară, în perioada 15-22 septembrie, cea de-a 14-a Sesiune Plenară a Comisiei Internaţionale pentru Dialogul Teologic dintre Biserica Catolică şi Bisericile Ortodoxe.


Comisia respectivă a fost înfiinţată de Papa Ioan Paul al II-lea şi de Patriarhul Ecumenic Dimitrios I, pe 30 noiembrie 1979.

Ultimele Stiri
abonare newsletter