Actualitate

Cârtiţele politicienilor se luptă să devină şefii Poliţiei Cluj

În 2014, DNA Cluj a fost ”victima” celui mai mare caz de scurgere de informații din istoria Parchetului Anticorupție. Un polițist a fot condamnat iar alți doi ”îndepărtați” din funcțiile deținute. Acum, cei doi polițiști se vor șefi la IPJ Cluj.

Comisarii șefi Ciprian Rus și Raul Vaida au plecat  de la DNA Cluj, unde erau polițiști judiciariști, la data de 1 iulie 2014. Cei doi polițiști au fost suspectaţi că au dezvoltat relații foarte apropiate cu politicieni și oameni de afaceri din Cluj-Napoca. Fără a se da explicații, cei doi polițiști au plecat de pe o zi pe alta de la DNA Cluj, scrie evz.ro.

De altfel, la momentul respectiv, DNA Cluj a trecut prin cea mai gravă criză de la înființare, după ce un alt polițist, comisarul șef Valentin Tătar a fost prins în flagrant în timp ce divulga informații în trei dosare penale aflate pe rolul DNA, unul dintre ele referindu-se la fostul președinte al CJ Cluj, Horea Uioreanu.


În plus, Tătar l-ar fi atenționat pe senatorul PSD de Cluj, Alexandru Cordoș că DNA Cluj ascultă telefoanele unor lideri politici importanți din filiala Cluj, respectiv lui Remus Lăpușan și Ioan Oleleu. DNA București l-a pus sub acuzare pe senatorul Cordoș dar de soarta acestui dosar nu se mai știe nimic. Comisarul șef Valentin Tătar a fost condamnat la închisoare cu suspendare. Totodată, Tătar este nașul de cununie al comisarului șef Ciprian Rus.

După acest uriaș scandal, DNA Cluj, cu ajutorul SRI Cluj, a început să-și facă ordine în propria curte și a renunțat subit la serviciile comisarilor Rus și Vaida. Primul este nepotul chestorului Pop Teodor Pușcaș, fost șef al IPJ Cluj, până în anul 2005, membru de frunte al PSD Cluj și soț al deputatei PSD de Cluj, Aurelia Cristea. La momentul respectiv, DNA Cluj nu a comunicat public niciun fel de amănunt legat de presupuse divulgări de informații, făcute de comisarii Rus și Vaida.


Un traseu din șef în șef

După perioada de la DNA, cei doi polițiști s-au întors la IPJ Cluj, condus atunci de chestorul Tudor Grindean, mai exact la Serviciul de Investigare a Fraudelor.

Comisarul șef Ciprian Rus a avut un ”traseu” doar pe linie de șef. De la Serviciul Poliției Economice a mers adjunct la Secția 4, cea mai mare din Cluj Napoca, și apoi șef al Secției 5. În prezent, polițistul este susținut puternic de forțe din PSD Cluj ca să ajungă în funcția de inspector șef adjunct al IPJ Cluj.


Amicul său, Raul Vaida a fost detașat la Poliția Transporturi Feroviare, unde a fost lucrător simplu, iar mai apoi a fost împuternicit șef al Biroului Corupție, din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor, pentru șefia căruia se luptă acum.

Comisarul Marcu prietenul prefectului

Surse judiciare susțin faptul că pentru a doua funcție de adjunct al șefului IPJ Cluj, se luptă comisarul șef Iosif Marcu, în trecut șef al Poliției Huedin, apoi împuternicit șef al Serviciului de Ordine Publică din cadrul IPJ Cluj. Despre comisarul Marcu, polițiștii clujeni susțin că se află în relații apropiate cu prefectul de Cluj, Gheorghe Vușcan, încă din momentul în care a fost numit șef al Poliției Huedin.


Polițiștii clujeni susțin că prefectul de Cluj ar deține mai multe hectare de pădure în zona de munte a județului Cluj și că polițistul s-ar fi asigurat ca aceasta să nu fie furată de hoți.

Ultimele Stiri
abonare newsletter