Actualitate

Tişe recunoaşte conflictul de interese în care s-a aflat Salanţă timp de 2 ani. Arhitectul şef, înlocuit cu un subaltern în relaţiile dintre Consiliul Judeţean cu firma Inter Proiect

În 2014, Monitorul de Cluj scria despre arhitectul şef al judeţului Claudiu Salanţă care a fost asociat 6 luni într-o firmă care are contracte cu Consiliul Judeţean Cluj şi că s-ar afla într-un conflict de interese. Dacă atunci a negat vehement informaţia, Salanţă recunoaşte după doi ani de zile că “există posibilitatea” existenţei unui conflict de interese.

Claudiu Salanţă a fost numit arhitect şef al Consiliului Judeţean Cluj prin dispoziţia preşedintelui acestuia Horea Uioreanu la data de 18 noiembrie 2013.

La acea dată, Salanţă era asociat la SC Inter Proiect SRL, o firmă de arhitectură şi urbanism cu sediul în Cluj-Napoca, care a avut şi are contracte cu statul român, inclusiv cu Consiliul Judeţean Cluj, Tetarom (unde acţionarul principal cu peste 99% din capitalul social este CJ Cluj), primăriile din judeţul Cluj şi alte instituţii publice locale din Cluj-Napoca (ISU Cluj, UBB Cluj, IŞJ Cluj, Patriarhia Ortodoxă Română sau Armata – Divizia 4 Infanterie Cluj). Salanţă a încasat bani şi de la firma SC Promoter IPP Cluj-Napoca, unde a fost angajat ca şi arhitect. Promoter Imobiliar Proiect Promotion SRL are acelaşi sediu social ca şi firma Inter Proiect SRL şi aceiaşi acţionari.


Claudiu Salanţă a fost asociat în firmă şi angajat ca arhitect şef la CJ Cluj aproape şase luni până la data de 11 aprilie 2014 când a ieşit din acţionariatul firmei de arhitectură. La acea dată, reprezentanţii CJ Cluj susţineau că arhitectul Claudiu Salanţă ar fi renunţat la calitatea sa de asociat la SC Inter Proiect SRL imediat după ce a fost numit arhitect şef, dar „din cauza procedurilor greoaie” de la Registrul Comerţului modificarea nu ar fi apărut în datele firmei. Documentele de la Registrul Comerţului arată însă contrariul. Prima menţiune despre ieşirea din acţionariatul firmei Inter Proiect SRL a arhitectului Salanţă a fost cerută în data de 8 aprilie 2014, iar modificările au fost înscrise în data de 11 aprilie 2014.

Dacă fostul preşedinte Uioreanu a avut încredere în vorbele lui Salanţă că nu s-ar fi aflat în incompatibilitate şi în conflict de interese, noul preşedinte al CJ Alin Tişe a dat o dispoziţie prin care l-a schimbat pe Claudiu Salanţă cu Nonn Tibor Laszlo în relaţia dintre Consiliul Judeţean Cluj şi Inter Proiect SRL şi SC Promoter IPP SRL.


Dispoziţia a fost dată pe 29 iulie 2016 după ce Claudiu Salanţă l-a anunţat pe Alin Tişe despre posibilitatea existenţei unui conflict de interese şi a cerut schimbarea sa.

Nonn Tibor Laszlo este şeful Serviciului Urbanism şi Amenajarea Teritoriului, serviciu care se află în subordinea Direcţiei Urbanism şi Amenajarea Teritoriului condusă de arhitectul şef Claudiu Salanţă. Deci, indirect tot Salanţă va fi cel care va aviza lucrările care urmează să fie executate pentru CJ Cluj şi instituţiile subordonate de Inter Proiect Cluj-Napoca şi Promoter IPP Cluj-Napoca, fiind greu de crezut că subalternul său ar trece peste cuvântul arhitectului şef.

Ultimele Stiri
abonare newsletter