Actualitate

Lecţia de voinţă a lui Mihai, tânărul cu sindrom Down ajuns student la Teologie. „Am trecut printr-o luptă continuă”

Mihai Mocean, tânărul cu sindrom Down care a obţinut media 6,83 la Bacalaureat în anul 2013, a fost admis în acest an ca student la buget la Facultatea de Teologie Greco-Catolică a Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, Departamentul Oradea, urmând să înceapă cursurile în octombrie.

Mihai Mocean are 23 de ani şi a fost diagnosticat cu sindrom Down, problemă medicală care nu l-a împiedicat, însă, să încerce să ducă o viaţă normală, să frecventeze cursurile şcolare, cu bucurii, dar şi cu greutăţi.

Mama tânărului, Maria Mocean, spune că fiul ei are o memorie fantastică, care este ”un dar de la Dumnezeu”, acesta reuşind să înveţe tot Noul Testament şi 150 de psalmi pe de rost.


”A fost foarte bine în primii doi ani de şcoală, clasele a I-a şi a II-a, a avut două învăţătoare de excepţie şi era aplaudat de fiecare dată când răspundea.

Apoi s-au schimbat învăţătoarele şi am trecut printr-o luptă continuă. În anii de gimnaziu, Mihai a învăţat să citească şi se punea sub mese, în pauze, şi îşi lua o carte de rugăciuni şi citea. Clasa a V-a a terminat-o cu medie peste 8 şi a primit şi o menţiune la Biologie. Îi plăcea foarte mult religia şi când mergea la şcoală până în clasa a VIII-a, pe drum, la plecare şi întoarcere, recita psalmii. La 12 ani ştia toţi psalmii pe de rost, sunt 150 de psalmi, e o carte. Acum ştie tot Noul Testament, din Evanghelii, Paraclisul Maicii Domnului, ştie toate ceremoniile religioase pe de rost. La biserică teologii vin cu cărţile, el ştie slujba din cap”, a spus Maria Mocean.


Mihai a reuşit să intre la liceu şi a urmat clasele a IX-a şi a X-a la Liceul Greco-Catolic ”Inochentie Micu”, după care a continuat următoarele două clase, a XI-a şi a XII-a la Liceul Teologic Adventist ”Maranatha”.

”Dorinţa lui Mihai de a reuşi, de a răzbi, cred că a venit de la mine, l-am tras şi m-am luptat pentru el. Iar în ceea ce priveşte credinţa lui în Dumnezeu cred că s-a născut cu acest har, iar eu doar i l-am întreţinut”, a menţionat Maria Mocean.


În anul 2013, Mihai Mocean a obţinut media 6,83 la examenul de Bacalaureat, acesta fiind rezultatul muncii după 12 ani de şcoală, când a învăţat şi acasă, după-amiaza, cu caiete aduse de la şcoală, cu meditaţii. El a fost premiat de Primăria Cluj-Napoca pentru rezultat, tânărul spunând la acea vreme că vrea să urmeze Facultatea de Teologie şi să devină preot.

După Bacalaureat, în ultimii trei ani, Mihai nu şi-a continuat studiile, ci a făcut un curs de tehnician maseur şi unul de lucrător în comerţ, a practicat înotul, încercând să îşi găsească un rost în viaţă. Cu toate acestea, nu a stat departe de religie, iar de anul trecut, tânărul a fost acceptat la Parohia Greco-Catolică ”Coborârea Spiritui Sfânt” din cartierul Mănăştur, unde cântă în strană şi dă răspunsuri preoţilor în cadrul slujbelor religioase.


Părintele vicar Mihai Kiss din cadrul parohiei spune că tânărul cunoaşte pe de rost Sfânta Liturghie, psalmii şi rugăciuni din Sfânta Scriptură.

”E darul pe care îl are, Dumnezeu ia într-o parte, dar suplineşte în alta. Mă bucur pentru drumul pe care merge, aproape de biserică”, a adăugat preotul.


Anul acesta, Mihai Mocean s-a întors la prima sa dragoste, teologia, şi în sesiunea din iulie a susţinut admiterea la Facultatea de Teologie Greco-Catolică a UBB, Departamentul Oradea, unde a fost admis cu media 7,91, la specializarea Teologie greco-catolică pastorală, pe loc bugetat. La media generală a contat media de Bacalaureat, dar şi nota de la interviul susţinut la Oradea.

Mihai citeşte dintr-o Biblie mare, pe care o ţine deschisă cu ambele mâini. E emoţionat că a reuşit să devină student şi are şansa de a deveni teolog, dar şi nerăbdător să înceapă cursurile la Oradea pentru a-şi împlini visul său din copilărie.

”Am învăţat foarte mult să ajung până aici, nimic nu e uşor, nimic nu se face fără muncă. Sunt foarte bucuros de acest rezultat, este o mare realizare. E un pas de început. Am vrut să fac Teologia ca să aprofundez cuvântul lui Dumnezeu, să fiu un exemplu pentru cei din jurul meu, să îl preamăresc pe Dumnezeu şi să îl fac cunoscut lumii”, a spus Mihai Mocean.

Mama sa completează şi spune că îi mulţumeşte lui Dumnezeu pentru această mare şansă ivită chiar în Anul Milostivirii Divine, decretat de Papa Francisc.

”Dumnezeu lucrează prin oameni care ne-au ajutat de-a lungul anilor şi mă refer la Grigore Burcuş şi părintele Horea Pop, părintele paroh Ovidiu Lăpuşte şi părintelui vicar Mihai Kiss, care au făcut posibilă implicarea lui Mihai în biserică, aşa umilă cum e ea, şi d-lui Marcel care l-a încurajat şi susţinut foarte mult. Şi mulţumim Facultăţii de Teologie Greco-Catolică din Oradea care ne-a acordat atâta încredere, iar noi vom depune toate eforturile ca să nu dezamăgim”, a conchis Maria Mocean.

Directorul Departamentului Oradea al Facultăţii de Teologie Greco-Catolică a UBB, Ionuţ Popescu, consideră că ceea ce a făcut Mihai Mocean ”este o mare realizare, dovedind încă o dată că dragostea trece peste orice şi că poate muta din loc greutăţi mai mari decât munţii”.

”La interviu, candidaţii trebuie să prezinte un subiect ales de ei dintr-o listă, trebuie să dovedească că sunt familiarizaţi cu termenii şi problematica teologiei la nivelul mediu al disciplinei Religie de la liceu. Mihai Mocean s-a descurcat bine, asta din spusele colegilor mei preoţi cărora, prin cutumă, le cade în sarcină acest interviu”, a precizat Popescu.

Acesta a susţinut că tânărul cu sindrom Down va fi ajutat în facultate atât de profesori, cât şi de colegi, în condiţiile în care atât profesorii cât şi studenţii care vin la teologie au, de obicei, înţelegere pentru problemele celuilalt.

”În cazul de faţă, Mihai a câştigat deja admiraţia noastră pentru tenacitatea şi efortul cu care luptă pentru idealul său”, a adăugat şeful Departamentului Oradea al Facultăţii de Teologie Greco-Catolică a UBB.

Întrebat dacă la finalul celor patru ani de studiu, Mihai Mocean ar putea ajunge preot, Ionuţ Popescu a explicat că absolvirea facultăţii este o condiţie necesară, dar nu şi suficientă pentru a deveni preot.

”Facultatea face teologi, episcopul este cel care hirotoneşte întru preot, în funcţie de vocaţia şi aptitudinile acestuia. În mod normal, un handicap grav este un impediment major pentru hirotonia întru preoţie, cred însă că trebuie să hotărască cei în drept, în fiecare caz în parte. Lipsa vederii este, de obicei, un handicap grav, dar unul dintre cei mai iubiţi şi influenţi preoţi de la noi, preotul ortodox Teofil Părăian, a fost hirotonit cu această deficienţă, iar cel care a ajuns Sf. Ioan Maria Vianney în calendarul romano-catolic a fost respins de două ori de la seminarul pentru preoţi pentru că nu înţelegea latina şi nu putea urmări lecţiile. Cum spuneam, aici trebuie discernământ de la caz la caz, pentru că, de fapt, Hristos este cel care îi cheamă pe oameni la preoţie”, a conchis Popescu.

Sindromul Down este o modificare genetică, cauzată de prezenţa unui cromozom 21 suplimentar, care produce diverse dizabilităţi şi probleme medicale asociate. Denumirea provine de la medicul englez John Langdon Haydon Down, cel care a descris prima dată acest sindrom în anul 1866.

Ultimele Stiri
abonare newsletter