Actualitate

200 de roți pentru o schimbare

În centrul Clujului, lângă statuia lui Matei Corvin s-au desfășurat de-a lungul vremii multe evenimente organizate din spirit civic. De la manifestări ale copiiilor cu Sindrom Down, la manifestații împotriva unor actori politici, Piața Unirii a găzduit o paletă largă de astfel de acțiuni. Seara aceasta, tot acolo s-au întâlnit aproximativ 100 de bicicliști care au vrut să reamintească atât autorităților locale, cât și concetățenilor că a merge pe bicicletă este o activitate esențială pentru mobilitatea urbană.

Clujeni de toate vârstele au venit cu bicicletele în piață. Copii echipați corespunzător, purtând căști de protecție, tineri relaxați, unii îmbrăcați fie lejer, fie în ținută de ciclist, dar și alții în cămașă, parcă abia ieșiți de la serviciu. Pe de altă parte, printre clasicile biciclete, în mulțime s-a întrevăzut și o pată de culoare: o bicicletă verde cu roz, cu un coș de paie în față, condusă de o tânără îmbrăcată aidoma.

Nu este prima ieșire a bicicliștilor clujeni, dar de data aceasta, potrivit lor, acțiunea are o conexiune cu neorganizarea unor dezbateri publice locale privind Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) și nefinalizarea de către Primărie a pistelor promise o dată cu proiectul Bike Sharing. De asemenea, un punct sensibil din punctul lor de vedere este și recenta declarație conform căreia autoritățile nu vor finaliza pistele înainte de luna noiembrie.


Bicicliștii mai reclamă și faptul că noile piste de biciclete realizate până în prezent de Primărie sunt făcute pe trotuare, prea înguste, lipsesc spațiile de siguranță, nu au continuitate la intersecții și sunt aflate în raza mașinilor parcate la bordură.

Pentru ca mesajul lor să fie văzut de cât mai multă lume, bicicliștii și-au făcut un traseu care pornește din centrul orașului înspre cartierele Andrei Mureșanu, Gheorgheni, Mărăști, Iris și Bulgaria.

Ultimele Stiri
abonare newsletter