Actualitate

Cât de siguri sunt copiii în parcurile din Cluj?

Odată cu venirea căldurii, parcurile din Cluj au început să fie frecventate de clujeni tot mai des. Nu de puţine ori, însă, părinţii nu-şi simt în siguranţă copiii din cauza celor care vin în parc însoţiţi de câinii personali. Cine răspunde dacă un copil este sfârtecat la propriu de un câine agresiv?

Cu toate că există regulamente, prea puţini posesori de animale ţin cont de ele, şi vin în parcuri alături de patrupedele lor fără să le ţină în lesă sau să le pună botniţă.

Tot mai mulţi câini fără botniţă sau lesă în parcuri

Un clujean a observat că în parcul Central sau Rozelor tot mai mulţi posesori de animale îşi plimbă patrupedele fără botniţă şi lesă, iar în momentul în care cineva le atrage atenţia tot ei sunt cei care se revoltă.


„Cât de greu e oare ca în România să existe un act normativ (de orice grad ar fi el, de la Lege la simplu HCL) clar şi complet? În virtutea acestei ambiguităţi Parcul Central, Parcul Rozelor şi pista de biciclete/role/trotinete tangenta râului Someş Mic amonte Sala Sporturilor, sunt pline în mod constant de persoane însoţite de câini. Unele, cu ceva mai mult bun simţ pun lesă animalului (care oricum se împleticeşte între picioarele/roţile celor care folosesc pista, altele, pline de tipicul tupeu post decembrist al celor cu “drepturi”, lasă animalul liber şi se revoltă maxim dacă cineva îndrăzneşte să le atragă atenţia. Înţeleg că e an electoral şi orice măsura de natură a diminua şansele de alegere e...mai puţin dorită, dar măcar nişte plăcuţe avertizoare vizibile, postate în zonele de acces nu cred că ar reprezenta o problemă pentru bugetul municipiului de 5 stele în care pretindem că trăim. Să nu aşteptăm să îşi frângă gâtul vreun cetăţean votant (…), iar apoi municipalitatea să se trezeasacă cu procese. Întemeiate”, a spus pe un site de reclamaţii şi sesizări Stremtan Philip.

Reclamantul spune că nu de puţine ori a jucat rolul unui poliţist local şi le-a atras atenţia posesorilor de animale, dar din păcate totul a degenerate şi s-a ajuns la certuri şi injurii.


„Iar în privinţa parcurilor (Rozelor cel puţin), nu cred că ar fi vreo problema să fie circumscrise locurilor de joacă şi în acest fel accesul animalelor să fie interzis. Eu personal m-am cam săturat să mă erijez în poliţist local şi să atrag atenţia (din nefericire uneori să mă cert) asupra faptului că şi copiii mei au drepul de a se plimba şi juca în linişte şi curăţenie, nu doar animalele lipsite de dreptul la vot. E păcat şi dureros să vezi ce nu ştiu face oamenii cu libertatea şi dreptul de a avea drepturi”, a concluzionat Philip. 

Doar două locuri de plimbat câinii în Cluj

Situaţia este cu atât mai alarmantă cu cât în Cluj-Napoca, un oraş cu o populaţie de aproximativ 300.000 de locuitori, există numai două locuri de joacă pentru câini. Pe hârtie sunt 28 de locuri de joacă, dar în realitate doar două sunt amenajate corespunzător, adică îngrădite, cu coşuri de gunoi şi bănci: unul în Gheorgheni şi unul în Grigorescu.


Ce spune regulamentul?

Potrivit regulamentului Primăriei Cluj-Napoca privind accesul câinilor pe domeniul public aceştia trebuie să fie ţinuţi în lesă, iar cei din categoria „câinilor periculoşi sau agresivi” trebuie să aibă şi botniţă.

„Este permis accesul cu câini pe domeniul public sau privat al municipiului Cluj-Napoca cu condiţia ca aceştia să fie ţinuţi în lesă care să permită controlul câinelui în orice situaţie. Câinii periculoşi sau agresivi vor fi ţinuţi în lesă şi vor purta în mod obligatoriu botniţă. La ieşirea pe domeniul public sau privat al municipiului Cluj-Napoca deţinătorii vor avea asupra lor carnetul de sănătate sau un alt document care atestă efectuarea acţiunilor sanitar-veterinare, precum vaccinări, deparatizări, eliberat de un cabinet veterinar autorizat şi identificare şi înregistrarea în original sau copie. Este interzis accesul persoanelor însoţite de câini în spaţiile de joacă pentru copii”, se arată în regulamentul Primăriei Cluj-Napoca pentru deţinerea câinilor şi accesul persoanelor însoţite de câini în municipiul Cluj-Napoca.


Copil muşcat de rottweiler

Un incident deosebit de grav a avut loc în luna ianuarie 2009, în cartierul Gheorgheni din Cluj-Napoca. După ce a scăpat dintr-o curte un rottweiler l-a muşcat pe un copil de trei ani. Băiatul a fost transportat la spital, fiind operat de neurochirurgul Ştefan Florian, după care a avut nevoie de 70 de zile de îngrijiri medicale.

abonare newsletter