Actualitate

Clujenii, așteptați la Operă, la o repetiție deschisă

La sfârșitul acestei săptămâni, Opera din Cluj se alătură teatrelor lirice ce sărbătoresc „Zilele Europene ale Operei", sub genericul „Theatre of the World" („Teatrul lumii") și invită publicul clujean la o repetiție a operei „Nabucco" de Giuseppe Verdi.

Anul acesta Opera marchează X-a ediție a „Zilelor Europene ale Operei", la care participă 90 de teatre și companii profesioniste de operă, din 24 de țări.

Primul „Forum European al Operei" a avut loc la Paris în anul 2007 și a reunit peste 600 de participanţi – aproximativ 400 de profesionişti din domeniu, 50 de artişti, 70 de iubitori şi prieteni ai acestui gen muzical şi peste 100 de tineri delegaţi. Dar pentru ca această reuniune majoră să aibă ecou dincolo de graniţele Parisului și pentru a celebra în același timp 400 de ani de la compunerea primei opere, au fost create „Zilele Europene ale Operei", încurajând companiile de profil din Europa să îşi deschidă porţile şi să primească un public divers în cadrul unor activităţi speciale. Cu peste 100 de teatre de operă participante, evenimentul a înregistrat un mare succes în rândul publicului. În fiecare an, o temă special aleasă oferă o nouă abordare şi noi unghiuri de inspiraţie, la această a X-a ediţie tema fiind „Teatrul Lumii".


Opera Națională Română din Cluj-Napoca invită pe toți iubitorii muzicii de operă, dar și pe cei care nu au pășit până acum în sala de spectacol, la o repetiție deschisă publicului, ce va avea loc sâmbătă, 7 mai 2016, ora 12:00. “Am ales pentru această primă și emoționantă întâlnire cu publicul opera „Nabucco" de Giuseppe Verdi, care se repetă în această perioadă pe scena clujeană, în așteptarea premierei din 29 mai. Vom avea cu toții ocazia să vedem cum se desfășoară o repetiție de regie, cu acompaniament de pian, la care vor participa soliștii și corul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. Repetiția va fi condusă de Ina Hudea, regizorul spectacolului și va dura aproximativ o oră”, spun organizatorii.

Un studiu de public realizat în Europa în ultimii ani a arătat că 60% dintre participanți au intrat pentru prima dată într-un teatru de operă în cadrul diverselor activități ocazionate de „Zilele Europene ale Operei", iar cifra de peste un milion de participanți în decursul anilor demonstrează interesul foarte mare pentru acest eveniment.

Ultimele Stiri
abonare newsletter