Actualitate

Sirian stabilit la Cluj: „Văd o schimbare în atitudinea oamenilor în urma atacurilor teroriste”

În urma atentatelor teroriste care au zguduit Europa două tinere din Siria au fost agresate fizic în centrul Bucureştiului. Sirienii care locuiesc în Cluj confirmă atitundea schimbată a oamenilor.

Reprezentantul Asociaţiei de sirieni din Cluj-Napoca, Hamech Abdul, a spus pentru Monitorul de Cluj că astfel de incidente, cum e cel din Bucureşti, n-au avut loc în oraşul de pe Someş, dar că se simte o atitudine schimbată nu numai în România, ci în întreaga Europă.

Sirianul spune că o mare parte din vină o are şi mass media de pe continetul european, care nu a prezentat în detaliu cauzele problemelor din Siria şi din Orient, astfel încât oamenii să înţeleagă mai bine criza.


Lipsa informării, cauza valului de indignare?

„Nu. La Cluj n-au fost agresaţi, dar climatul care este nu numai în România, ci în toată Europa, este un climat aşa făcut într-un fel parcă spre interesul cuiva. Cine? Nu ştiu. Problema este că şi în mass media, în general vorbesc, nu s-a reflectat în realitate situaţia care este în Siria în special şi în Orient în general. Eu la Cluj am făcut facultatea şi stau aici din anii 1980. Normal că văd o schimbare în atitudinea oamenilor, dar lumea de unde să ştie? Că el e terorist sau se iau de câte o fată care-şi pune pe cap şi spun că e teroristă? Lumea merge după informaţii”, a spus Hamech Abdul, reprezentantul Asociaţiei sirienilor din Cluj.

Cine sunt cu adevărat teroriştii? Conaţionalii noştri!

Sirianul trage un semnal de alarmă asupra identităţii şi a mediului din care teroriştii provin: cetăţeni europeni la a doua sau a treia generaţie, crescuţi în ţările în care au comis atacurile, vizaţi pentru tendinţe extremiste.


„Vă dau un exemplu. Majoritatea teroriştilor care au făcut atentatele la Paris şi în Bruxelles şi în alte oraşe sunt cetăţeni europeni. Eu nu cred că dacă pleacă cineva din România sau din Belgia sau din Franţa şi e vizat ca extremist l-au lăsat să plece şi să facă. Părearea mea este că au exportat teroriştii, iar teroriştii au venit înapoi. Eu nu cred că securitatea acolo nu ştie de ei. Nu cred. Sunt 3-400 care au plecat din Belgia către Siria. Nu ştie securitatea? Care ei (n.red.: teroriştii) afirmă ori pe paginile lor de Facebook ori pe alte pagini…Nu sunt urmăriţi? Nu se ştie că-s oameni periculoşi?”, a declarat Hamech Abdul.

Serviciile secrete româneşti l-au avertizat pe sirian

Reprezentantul sirienilor spune că şi comunitatea sirienilor din Cluj este supravegheată de serviciile secrete. Doi ofiţeri ai SRI i-ar fi comunicat în 2012 personal lui Hamech Abdul să „nu facă probleme”.


„Vă dau un exemplu. Aici în Cluj este un singur Centru Islamic. Şi aici sunt sirieni vreo 200 – 300. Nu ştiu ce irakieni, alte naţii, pakistanezi, tunisieni, etc. Nu ştie securitatea aici cine vorbeşte cu limbaj agresiv sau terorist? Eu cred că ştie securitatea. E normal să fim urmăriţi. Este clar că suntem urmăriţi la telefoane. Când am făcut prima demonstraţie când a început revoluţia siriană m-au chemat să-mi spună să nu facem probleme. Era în anul 2012. Doi ofiţeri din SRI au venit la mine. Eu mă consider român pentru că stau în România. Pe mine mă interesează securitatea ţării”, a precizat Hamech Abdul.

„Nu ştiu de unde apare atâta ură

Sirianul susţine că nu înţelege de unde apare atâta ură între oameni şi că nu trebuie să reflectăm problemele între religii, fiecare om fiind o fiinţă umană.


„Eu nu ştiu de unde apare atâta ură. Noi nu trebuie să reflectăm problemele între religii. Trebuie să prezentăm că orice om este o fiinţă umană. Trebuie să luăm problemele umane ale omului. Eu în faţa Dumnezeului dau socoteală. Nu dau socoteală în locul dumneavoastră şi nici dumneavoastră în locul meu. Toate religiile invită să respecte valoarea umană a omului. Tot prin iubire şi înţelegere putem să rezolvăm problemele”, a menţionat Hamech Abdul.

Când devine România o ţintă pentru Statul Islamic?

Sirianul consideră că România nu o să devină o ţintă pentru Statul Islamic pentru că este o ţară neimportantă din Uniunea Europeană, nu există încă generaţii de arabi născuţi aici şi suntem doar o ţară de tranzit către Germania sau Suedia.


„Nu cred că România este vizată de terorişti fiindcă n-au interese în România. Asta este părerea mea. România a fost o voce în Uniunea Europeană mai scăzută. Ei vizează ţările care în primul rând au participat mai mult, aşa declară ei, în bătălia cu ei. De exemplu Franţa, America. După părearea mea au ales Bruxelles că-i capitala Europei. Ăsta cred eu că a fost mesajul. În România nu există încă generaţii cum este în Franţa. Acolo s-au născut şi deja sunt la a treia generaţie. Nu s-a format încă o generaţie aici. Şi România a fost mereu o ţară de tranzit către Germania, Suedia sau alte ţări” a concluzionat Hamech Abdul.

„Vă rog să vă uitaţi de exemplu la declaraţiile lui Hilary Clinton de acum un an sau doi din faţa Congresului American. A zis exact aşa: «Noi am făcut Statul Islamic din necesitate». Credeţi că un aliat de un an de zile nu a putut să elimine Statul Islamic? Nu. Dar ei n-au vrut să elimine că au folosit-o pentru politica lor în zonă. Ei îl sprijină pe Statul Islamic”, Hamech Abdul, reprezentantul Asociaţiei sirienilor din Cluj.

abonare newsletter