Actualitate

Cât de fericiți sunt românii?

România ocupă locul al 71-lea în clasamentul țărilor cu cei mai fericiți oameni dintr-un total de 156 de state listate.

gandul.info

Danemarca a revenit în fruntea acestui clasament, potrivit unui studiu internațional publicat miercuri la New York. Ea fusese detronată anul trecut de Elveția, amintește 20minutes.ch. Confederația helvetică se situează în acest an pe poziția a doua, urmată de Islanda.

Top 10 este completat, în ordine, de Norvegia, Finlanda, Canada, Olanda, Noua Zeelandă, Australia și Suedia. Sunt aceleași zece țări ca anul trecut în clasamentul realizat de Universitatea Columbia și difuzat de Rețeaua pentru soluții de dezvoltare durabilă (Sustainable Development Solutions Network, SDSN).


Germania avansează de pe locul al 26-lea pe al 16-lea, în timp ce Franța coboară din poziția a 29-a pe a 32-a. Italia continuă să rămână pe locul al 50-lea în clasament.

Pentru a realiza această ierarhie, cercetătorii au analizat speranța de viață într-o stare de sănătate bună, PIB-ul pe locuitor, susținerea socială (cineva pe care se poate conta), încrederea (măsurată prin percepția în privința lipsei corupției politice sau în afaceri), percepția libertății în alegerile de viață și generozitatea.


La coada clasamentului se regăsesc țări africane — 25 dintre ultimele 30 de locuri—, lista fiind încheiată de Burundi, țară afectată de o criză plină de violențe de când președintele Pierre Nkurunziza și-a anunțat candidatura, în aprilie 2015, la al treilea mandat în fruntea statului. El este precedat de Siria, Togo și Afganistan.

România se află pe listă după țări ca Moldova (55), Rusia (56), Polonia (57), Slovenia (63), dar înaintea unor state precum Estonia (72), Croația (74), Turcia (78), China (83), Ungaria (91) sau Portugalia (94).


Raportul din 2016 este al patrulea care încearcă să cuantifice fericirea, pentru a încerca să influențeze politicile guvernelor. Primul a fost publicat de Națiunile Unite în 2012. În raport se arată de altfel că cinci țări au câte un ministru al Fericirii: Bhutan, Ecuador, Emiratele Arabe Unite, Venezuela și Scoția.

Etichete: studiu romani fericire
Ultimele Stiri
abonare newsletter