Actualitate

EXCLUSIV. Laptele din școlile clujene, retras de vineri. 4 școli au reclamat că ar fi stricat.

Livrările de lapte din programul Laptele și Cornul au fost blocate vineri, la Cluj, după ce câteva școli din județ au sesizat că unele cutii de lapte sunt deformate, mai exact umflate. Astfel, timp de câteva zile, programul ar putea rămâne blocat.

Directori ai patru școli din județ - două din Cluj-Napoca, una din Turda și una din mediul rural au sesizat vineri că cutiile de lapte distribuite elevilor la școală sunt deformate, mai exact umflate și au anunțat autoritățile.

Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Direcția Sanitar Veterinară (DSVA) și Direcția pentru Sănătate Publică (DSP) au decis astfel să blocheze toate livrările de lapte de vineri și să facă teste. Astfel, este posibil ca programul să mai rămână blocat timp de câteva zile, până la un răspuns al autorităților. Pe de altă parte, dacă firma care distribuie laptele va aduce alte loturi de lapte verificate de autoritățile din județul din care provine, atunci este posibil ca acesta să fie livrat în școli.


Rezultatele, cunoscute în câteva zile

Programul Laptele și Cornul ar putea rămâne astfel în stand-by, pentru o vreme, însă reprezentanții DSV Cluj spun că vor ști exact cât de sigur a fost laptele livrat vineri în câteva zile. În total au fost retrase 20 de tone de lapte de la școlile din județ care beneficiază de acest program, pentru a fi verificate.

“În acest moment suntem în procedură de verificare. Au fost luate probe de lapte și acum sunt verificate, în aceste zile vom ști rezultatele. Este o anchetă în curs de desfășurare, iar ca măsură preventivă s-a impus retragerea acestui lot”, a spus Ioan Oleleu, directorul DSV Cluj.


212 școli din județ implicate în acest proiect

În județul Cluj, 212 școli sunt implicate în acest program, iar Dorna este firma care asigură de mai mulți ani distribuirea laptelui. Reprezentanții firmei nu au putut fi însă contactați. În total aproximativ 55.000 de elevi din județul Cluj beneficiază de program.

Anchetă la Cluj și Sălaj

Pe fondul îmbolnăvirilor din ultima perioadă, după consumul de lactate, ieri, autoritățile din Cluj și Sălaj au verificat o firmă de lactate din Sălaj după ce s-a stabilit că mai mulţi elevi din Pitești care au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară au consumat brânză produsă de unitatea respectivă. Din lotul incriminat, 425 de kilograme au ajuns şi în Cluj.


Potrivit reprezentanţilor DSVSA Cluj însă, controalele au avut ca scop identificarea și retragerea produselor, dar nu au fost găsite produse în unitățile din județul Cluj și nu au existat nici măcar suspiciuni de toxiinfecție alimentară.

Ultimele Stiri
abonare newsletter