Actualitate

Muzica în autobuze: contre între călători, şoferi şi conducerea CTP

Dacă pe unii muzica din autobuzele publice îi încântă, pe alţii îi enervează. Unii şoferi din cadrul Companiei de Transport Public Cluj aleg să asculte, fără să le pese prea mult, muzica posturilor de radio sau diverse slujbe religioase înregistrate, forţându-i în acest fel şi pe călători să fie părtaşi la alegerea lor.

Într-un autobuz care circula marţi, 1 martie, din cartierul Zorilor în centrul oraşului, la o oră de vârf, şoferului autobuzului asculta muzică populară destul de tare. Un grup de elevi a început să facă glume pe seama melodiilor ascultate de şofer, în timp ce oamenii în vârstă strâmbau din nas când au văzut reacţia tinerilor.

Momentele de acest gen nu sunt singulare. Alţi şoferi însă preferă muzica religioasă, slujbele sau radiourile comerciale care difuzează bancuri şi glume cu tentă sexuală.


Plângeri peste plângeri din partea călătorilor...

Pentru că au fost asaltaţi de plângeri ale călătorilor nemulţumiţi de melodie, de slujbă sau de glumele spuse la radio, reprezentanţii Companiei de Transport Public din Cluj au descis să le interzică şoferilor să asculte muzică sau emisiuni  de la radio în timp ce conduc.

„Şoferii autobuzelor nu mai au voie să asculte muzică în timp ce conduc. Sunt dispoziţii interne. Cel puţin de un an de zile este aşa. A pornit totul de la reclamaţii. Unii apreciau un post de radio, alţii nu apreciau. Era un post de radio care punea bancuri dimineaţa. Şi ca atare s-a luat hotărârea să nu se mai asculte nimic: fără sonorizare. În acest fel călătorii nu mai sunt deranjaţi”, a declarat Alin Oaida, şeful Serviciului Siguranţa Circulaţiei din cadrul CTP Cluj, pentru Monitorul de Cluj.


Şoferii, susţinuţi de călători: cu o condiţie!

Decizia reprezentanţilor Companiei de Transport Public Cluj de a interzice muzica în autobuze nu este văzută cu ochi buni de călători. Aceştia sugerează o idee prin care ar fi fericită toată lumea: şi şoferii, dar şi călătorii.

„Sincer vă spun într-un fel nu sunt de acord. Mie mi-ar conveni să fie o melodie pe fundal. Da, într-adevăr, am luat şi eu parte la momente în care şoferii ascultau slujbe şi muzică religioasă pe autobuz. Era cam ciudat. Nu mi se părea normal. Dar nici să interzici nu mi se pare prea ok. Ar fi mai bine să fie ales un post de radio care să difuzeze muzică neutră. Să nu supere pe nimeni în acest fel”, a spus Mircea Pop, grafic designer.


Alţi doi tineri susţin propunerea tânărului şi spun că oricum e mai bine să fie muzică decât nimic.

„Mi se pare o măsură bună. Am fost şi eu pus în această situaţie, de a fi obligat să ascult multe minunăţii ciudate şi enervante. Să nu uităm, însă, că şoferii se lovesc în fiecare zi la locul de muncă de stres şi plictiseală în unele cazuri, iar muzica, radioul etc. reprezintă singura modalitate prin care şoferii se pot relaxa la volan. Cred că ar trebui să se găsească o cale de mijloc. De ce să nu se voteze, pe site-ul CTP-ului, un playlist cu care să fie toată lumea fericită. Sau mai mult, compania ar putea realiza un contract cu un radio, astfel atrăgând şi resurse financiare dintr-o astfel de colaborare. Un radio pe care să-l aleagă călătorii printr-un sondaj”, a menţionat Enea Daniel, student.


„Uneori e deranjant dacă este pus ceva dus la extrem. Dar nu văd o problemă dacă se pune ceva la radio. Este mai ok aşa decât să fie linişte”, a precizat Ana Iuf Sadif, student arab la Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter