Actualitate

Alcoolul ucide 17.000 români în fiecare an

<p /><img src="documente/stories/07_iulie/04_ziua/05 alcool.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Aproximativ 17000 de români mor în fiecare din cauza bolilor provocate de consumul de alcool.

În România se consumă, anual, 15,3 litri de alcool pur pe cap de locuitor, în timp ce media europeană este de 12,8 litri.

Studiile internaţionale relevă faptul că 76% dintre cetăţenii adulţi din Uniunea Europeană au consumat alcool în decursul ultimului an, existând o tendinţă de creştere a consumului de alcool la tineri.


Dorina Duma, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj spune că singurele studii privitoare la consumul de alcool care s-au efectuat în România în ultimii 10 ani au fost studii internaţionale. Astfel, conform raportului „European Status Report on Alcohol and Health 2010”, în România, consumul înregistrat de alcool la adulţi, fiind luate în considerare persoane peste 15 ani, este de aproximativ 11,3 litri de alcool pur pe cap de locuitor pe an. Documentul mai arată că s-a dublat consumul de alcool faţă de ultimele trei decenii. „La acest consum se adaugă un consum neînregistrat de alcool de aproximativ 4 litri de alcool pur pe cap de locuitor pe an, ajungându-se în final la un consum total de 15,3 litri de alcool pur”, precizează Dorina Duma.

Alcoolul cauzează 60 de boli


Conform studiilor citate de conducerea DSP Cluj, alcoolul este cauza a aproximativ 60 de boli şi factor de risc pentru multe alte afecţiuni.

Estimările Ministerului Sănătăţii apreciază că în România se produc anual aproximativ 17.000 decese datorate alcoolului, peste 50% din ele afectând adulţii cu vârsta cuprinsă între 20 şi 64 ani. Cauzele principale ale acestor decese sunt accidentele, bolile cardio-vasculare şi ciroza hepatică.


Campanie de informare

Dorina Duma afirmă că sistemul de sănătate suportă cheltuieli mari pentru tratamentul îmbolnăvirilor cauzate de consumul de alcool şi din acest motiv s-a decis intensificarea activităţilor de informare, educare şi comunicare pe această temă. Astfel, autorităţile sanitare clujene organizează în luna iulie campania de informare şi educare „Luna naţională a informării despre efectele consumului de alcool”, având sloganul „Fiţi conştienţi, alcoolul, distruge vieţi!”.


În cadrul campaniei vor fi distribuite materiale informative prin intermediul medicilor de familie, al farmaciilor din Cluj-Napoca şi în campusurile universitare şi vor avea loc întâlniri cu medicii de familie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter